hirdetés

Otthoni vérnyomásmérés: telemedicina, okoseszközök, appok

Nem egyértelmű, hogy a telemedicina segít a magas vérnyomásban szen­vedőknek az ajánlott célértékek elérésében. Különösen az alacsonyabb vérnyomásértékekkel rendelkező hipertóniások esetében kérdőjelesek az eredmények. Egyre több olyan egészségügyi okoseszköz és applikáció van azonban, amelynek használata javíthatja a telehealth sikerét is – nem beszélve az önellenőrzésről. Ilyen eszközöket igyekszem bemutatni.

Az Omron HEM-6410T vérnyomásmérő. Jól látható az ar­téria radiálist elszorító mandzsetta. Csak az USA és Japán betegeinek

hirdetés

Sejthető, hogy hamarosan elkészül a mandzsetta nélküli valid vérnyo­másmérő. Ennek a csúcsa – véleményem szerint – az lesz, ha okostelefonon valósul meg, és a telefon ujjlenyomat-olvasóját használja majd mérésre. Az első óriá­si lépést azonban az Omron megtette, van vérnyomásmérőjük, ami karóraként, oszcillometriás elven, csuklós vérnyomás­mérőként (különleges mandzsettával) funkcionál (1. ábra). Az American Heart Association (AHA) használatra ajánlja (itt megtekinthető, mely vérnyomásmérőket tekinti a társaság validnak: https://www. validatebp.org). Az Omron validálta is az új – HEM-6410T típusú – két vérnyomás­mérőjét,1 de az eszköz – az Omron tájé­koztatása alapján – nem lesz elérhető Európában, csak Japánban és az Egyesült Államokban, bár a németországi Omron weboldalon szerepel mint rendelhető eszköz. A különböző, így a hazai irány­elvek is a hitelesített, megfelelő méretű mandzsettával a felkaron történő otthoni vérnyomásméréseket ajánlják jelenleg, és vannak is olyan valid, felkaron mérő vérnyomásmérők, amelyek a mérési ada­tokat okostelefonra (pl. saját fejlesztésű applikációra) továbbítják (ilyen az Omron connect app). Az otthoni vérnyomásmé­résnek az álcázott (maszkírozott) hiper­tónia kimutatásában is elvitathatatlan értéke van. Maszkírozott magas vér­nyomásban a rendelőben normotónia, míg a valós életben mérve hipertónia igazolható.

A European Society of Hypertension (ESH) egyetlen valid applikációt fogad el magas vérnyomás esetében: a sajátját. Az ESH Care app ingyenes és betegeknek szól (magyar nyelven nincs, de könnyen elmagyarázható a használata). Bárki az áruházakból, de akár az ESH weboldalá­ról is letöltheti android és iOS készülék-re (https://www.eshonline.org/guidelines/ blood-pressure-monitoring/). Nagyon jól működik, különlegessége, hogy a (kézzel) beírt vérnyomás-és pulzusadatok, vala­mint az ezekből készült látványos grafiko­nok elküldhetők az orvosnak (2. ábra).

A vérnyomást különféle stresszorok be­folyásolhatják, ilyen a termikus környezet is. A vérnyomás és az évszakok váltakozásá­nak összefüggése ismert. Sem az AHA/ACC, sem az ESH/ESC, sem a Magyar Hipertonia Társaság ajánlása nem tér ki erre, bár az ESH egyik munkacsoportja megfogalmazta, hogy hideg, téli időszakban a vérnyomás számottevően emelkedik, nyári, meleg időszakban pedig csökken. Igazolódott az is, hogy a nagyobb szezonális variabilitást mutató személyek kardiovaszkuláris morbi­ditása és mortalitása meghaladja a kisebb variabilitást mutatókét. Adatok igazolják, hogy a lakás szobahőmérséklete is hatás­sal van a magas vérnyomásban szenvedő vérnyomására. Ez különösen télen igaz.2 A WHO lakhatási és egészségügyi irányelvei 18 °C-os minimális beltéri hőmérsékletet javasolnak a megfázás okozta betegségek megelőzésére, de télen ennél magasabb hőmérséklet kell otthon a magas vérnyo­másban szenvedők számára.

Egy skóciai vizsgálatban azok közül, akiknél az otthoni hőmérséklet 18 °C alatt volt, többen szenvedtek magas vérnyomásban, mint efölött, de a 16 °C alatti hőmér­séklet még jobban fokozta ennek a rizikó­ját. A szerzők azt a következtetést is tették, hogy a skót lakosságban a magas vérnyo­más 9%-a megelőzhető lenne, ha a laká­sokat 18 °C fölé fűtenék.3 Egy vizsgálatban télen, kétféle lakáshőmérsékleten (13,9±3,3 °C vs. 24,2±1,7 °C) már két órával az esti ágy­ban fekvés után 5,8 Hgmm-es vérnyomás­különbséget mértek, ami a reggeli ébre­déskor is szignifikánsan különbözött.4 Egy angol vizsgálatban a szobahőmérséklet 1 °C-os csökkenése 0,48 Hgmm-es sziszto­lés vérnyomás-emelkedést okozott (95% CI: –0,72 és –0,25) és hasonló diasztolést is. Különösen azoknál mutatkozott jelen­tősnek a kapcsolat, akiknél nem volt rend­szeres fizikai aktivitás.5 Mások azt igazol­ták, hogy a 18 °C-oshoz képest a 10 °C-os szobahőmérséklet-emelkedés (28 °C) már 20 perccel később mérve a magas vérnyo­másban szenvedőknél jelentős szisztolés vérnyomáscsökkenést eredményezett (7,3 Hgmm vs. 2,1 Hgmm). Az idős hipertóniás betegek esetén a változás 7 Hgmm volt!6 Az Egyesült Királyságban az otthonokban a nappali és a hálószoba átlagos hőmér­séklete télen 19,3 °C, illetve 18,9 °C. Nyilván nálunk is sokan fáznak télen otthon.

A vérnyomás otthoni mérése lehetővé teszi a tenzió változásainak ellenőrzését a termikus környezetben, ismerve a beltéri hőmérséklet értékét is. Ha valaki fontosnak tarja a szobahőmérséklet mérését és ennek kapcsán a vérnyomásnaplóból levonható következtetéseket a terápiás döntéshez, számára is van okoseszközös támogatás. Idős betegeknél ez nyáron is lényeges lehet, mert sokat tartózkodnak otthon, de számos tényező (pl. a páratartalom) is alapvető fontosságú. Véleményem szerint figyelmet kell fordítani az otthoni termikus környezetre, és a vérnyomás önmérése se­gít az egyéni, kényelmes környezet kiala­kításában is.

Vannak applikációk, melyek az otthoni hőmérsékletet mutatják, sőt „az otthoni hő­mérsékletet mutató legjobb 10 alkalmazás” listája is létezik. Ez azonban sokak szerint kamu, mert pontatlanok. A külső hőmér­séklet méréséhez nyilván szenzor kell, ami a legtöbb telefonba nincs erre dedikáltan beépítve (például a Samsung Galaxy S4-ben van beépített termométer). Az említett app­likációk részben egy nyilvános (GPS-koor­dináták alapján elérhető) és külső hőmérő adataiból dolgoznak. Ezt könnyű ellenőrizni, mert ha valaki letölt egy ilyen alkalmazást, a telepítés után engedélyezni kell a GPS-koordináták lekérésének lehetőségét, és ha valaki ezt nem teszi meg, nincs mérési adat. Mások ennél frappánsabban működnek: az okostelefonokban van termoszenzor, de ez az akkumulátor és a chipek körül méri a hő­mérsékletet, s ez kell a túlmelegedéstől való védelemhez. Sok szobahőmérsékletet mérő applikáció egy része ezek mérését használja a telefon körüli hőmérséklet meghatározá­sához. Ez még akkor sem biztosan pontos, ha ezek az appok azt javasolják, hogy egy ideig nem használva az okostelefont (azaz nincs felmelegedve) már megbízható ada­tok születnek.

Véleményem szerint (is) ezért a szo­bahőmérséklet „okos” és pontos mérésé­hez olyan eszközt kell venni, ami a mérési adatokat okostelefonra küldi, és innen már elmenthető, elküldhető az orvosnak átgondolásra. Nem könnyű ilyet találni, ezért segítségként két példa, hogy milyet érdemes keresni. A ThermoPro TP-357 bel­téri digitális Bluetooth légnedvességmérő és hőmérő 80 méteres távolságon be­lül lévő okostelefonra is küldi és menti a mért adatokat. A Govee wifis beltéri hőhigrométer is applikációs értesítéssel rendelkezik. Az eszköz wifin keresztül csat­lakozik az okostelefonhoz, így bármikor és bárhonnan ellenőrizhető a hőmérséklet és páratartalom az ingyenes Govee alkalma­zás segítségével. Ez azért okosabb, mert a vezeték nélküli kapcsolat lehetővé teszi, hogy messziről is látni lehessen az adatokat online, nem kell 80 méteren belül lenni.

A testsúly mérése szintén alapvető a vérnyomás ellenőrzésében, elég csak a szívelégtelenségben szenvedők helyze­tére gondolni. Hogy melyek a valid, ottho­ni okos testsúlymérők (okosmérlegek), azt az e-Beteg Bár weboldalán a betegeknek szóló cikkek alatt az érintettek megtalál­hatják (https://ebetegbar.hu/2023/04/13/ okosmerleg/) (3. ábra).

A napi folyadékbevitel ellenőrzése, de leginkább a betegségspecifikusan szükséges elérése/betartása szintén lényeges a magas vérnyomásban szenvedő és különösen az egyéb társbetegséggel (pl. veseelégtelenség, szívelégtelenség) élő betegek számára.7 Erre rendkívül sok applikáció figyelmeztet, de – hasonlóan az applikációkhoz általánosság­ban – a többségük szakmailag nem megfele­lő. Az, amiben nem lehet egyénre szabottan a folyadékbeviteli célértéket beállítani (csak az app határozza azt meg például élekor, nem és testsúly szerint), már eleve kiesett a saját rostámon. Csak az ingyenesek marad­tak, és ezek tesztelése után az egyik legjobb­nak a magyarul is elérhető „Vízemlékeztető” alkalmazást találtam (iOS, androidra egyaránt ingyen elérhető). Nehéz rátalálni az alkalma­zásra a rengeteg és akár hasonló logójú közül, ezért ezt képben kiemeltem (4. ábra).

Ebben az alkalmazásban be lehet állí­tani a napi mennyiséget, az időpontokat, amelyek szerint figyelmeztessen a folya­dékbevitelre, és a bevitt mennyiségek frappánsan felvihetők. Tele van hirdetés­sel az ingyenesség miatt, de ezt érdemes „lenyelni”.

Bár evidencia, hogy a vérnyomáscélértékek elérése csökkenti a szervkáro­sodások előfordulását, mégis sok beteg számára ez nehéz feladat, emiatt a lakos­ság jelentős részénél a magas vérnyomás kontrollálatlan marad. A telemedicinás megoldások is ebben próbálnak segíteni. A telemedicina hatékonyságát azonban a magas vérnyomás kezelésében még nem igazolták egyértelműen. Számos ta­nulmány alátámasztja azt az állítást, hogy a vérnyomás távoli monitorozásán alapu­ló beavatkozási modellek nemcsak a ma­gas vérnyomás kezelését javítják, hanem a betegség kimenetelét és prognózisát is: a szisztolés vérnyomás 4,71 Hgmm-es, a diasztolés vérnyomás 2,45 Hgmm-es csökkenéséhez vezethetnek. Mások vi­szont cáfolják ezt, és eredményeik szerint elhanyagolható a telemedicinás módsze­rek hatása – különösen az alacsonyabb vérnyomásértékekkel rendelkező hiper­tóniás betegeknél.

Azt gondolom, ha minél több vérnyo­másméréssel kapcsolatos adathoz jut az orvos (ezt valid okoseszközökön keresztül tudja megkapni) és minél egyszerűbben/ időt kímélőbben, akkor lesz a távgondo­zás egyértelműen sikeres. Ehhez próbáltam eszközöket bemutatni.

 

 

Levelezési cím:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Kuwabara M, Harada K, Hishiki Y, Kario K. Validation of two watch-type wearable blood pressure monitors ac­cording to the ANSI/AAMI/ISO81060-2:2013 guidelines: Omron HEM-6410T-ZM and HEM-6410T-ZL. J Clin Hyper­tens (Greenwich) 2019;21:853–858

2. Keigo S, Kenji O, Junko I, et al. Stronger associa­tion of indoor temperature than outdoor temperature with blood pressure in colder months. J Hypertension 2014;32:1582–1589

3. Shiue I, Shiue M. Indoor temperature below 18 °C ac­counts for 9% population attributable risk for high blood pressure in Scotland. Int J Cardiol 2014;171:e1–2

4. Saeki K, Obayashi K, Iwamoto J, et al. Influence of room heating on ambulatory blood pressure in winter: a ran­domised controlled study. J Epidemiol Community Health 2013;67:484–490

5. Zhao H, Jivraj S, Moody A. My blood pressure is low today, do you have the heating on? – The association between indoor temperature and blood pressure. J Hy­pertens 2019;37:504–512

6. Chen X, Tu P, Sun XL, et al. The Impact on Blood Pressure of a Short-Term Change in Indoor Temperature. Int J Gen Med 2021;14:1507–1511

7. Watso JC, Farquhar WB. Hydration Status and Cardio­vascular Function. Nutrients 2019;11:1866

 

 

 

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[294267] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.