Kardiopulmonális kölcsönhatások: kardiovaszkuláris betegségek és krónikus obstruktív tüdőbetegség

- Dr. Somfay Attila kommentárjával

A nyugati világban a 65 évesnél idősebbek mintegy felét sújtja valamilyen krónikus betegség, például kardiovaszkuláris betegség, daganatos betegség, krónikus légúti vagy tüdőbetegség vagy metabolikus szindróma (hypertonia, diabetes mellitus, dyslipidaemia). A betegek egyötöde öt vagy több krónikus betegségben szenved. A COPD (chronic obstructive pulmonary disease, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség: bronchitis és emphysema) prevalenciája a szívelégtelenségben szenvedő betegek körében Észak-Amerikában 11–51%, Európában 9–41%. A legújabb vizsgálatokban – a kardiopulmonális kölcsönhatások kórélettanának jobb megértése révén – nagyobb gyakoriságot mértek, mint a régebbi vizsgálatokban (1. ábra). A tüdőfunkció rosszabbodása – amit az erőltetett kilégzési másodperctérfogat (FEV1) csökkenése alapján mérnek – a kardiovaszkuláris mortalitás fontos markere.

Kommentár: Dr. Somfay Attila

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világszerte jelentős népegészségügyi kihívás. A WHO Global Burden of Disease and Risk Factors című tanulmánya szerint 2001-ben az ötödik vezető halálok volt a fejlett országokban, és az összhalálozás 3,8%-áért volt felelős. Az alacsony szinten és a közepesen fejlett országokban a COPD a hatodik leggyakoribb halálok volt, és a halálesetek 4,9%-át okozta. Mivel a COPD gyakran társul nagy morbiditású és mortalitású kardiovaszkuláris kísérő betegségekkel, a referált közlemény aktuális és kiemelkedően fontos klinikai és terápiás kérdéseket tárgyal.
  Magyarországon a COPD jelentős mértékben aluldiagnosztizált kórkép. A tüdőgondozói hálózatban 2008-ban 126 ezer beteget tartottak nyilván, ám a dohányosok száma (3,5 millió) alapján becsült hazai betegszám 500 ezer. Az aluldiagnosztizáltság oka összetett. A dohányos betegek a köhögés és köpetürítés tüneteit nem értékelik betegségként, ezért sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a COPD legfontosabb jellemzője, a légúti obstrukció közel felére beszűkíti a légúti tartalékokat (a forszírozott kilégzési másodperctérfogat [FEV1] a referenciaérték 50%-a körül van), és a fizikai terhelhetőség érezhetően megromlik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.