Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-08-05

Mind több a dundi, cukorbaj felé haladó kisgyerek. Finn kutatók vizsgálata azt jelzi, hogy ilyen kóros anyagcsere-eltérések következtében az artériafal már gyermekkorban merevvé válik, ami korai érelmeszesedésre utal.

#2
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-05-31

Közismert, hogy a stroke legfontosabb rizikófaktora a nem kezelt magas vérnyomás. A terápia eredményességét nemcsak a vérnyomásértékek változásából, hanem az érfalmerevségre gyakorolt hatásból is meg lehet ítélni. Kiemelendő, hogy magyar kutatók fejlesztették ki az arteriográfot, mely különböző paraméterek (augmentációs index, pulzushullámsebesség stb.) alapján méri az érfalmerevség változását, feltételezve, hogy e paraméterek kórossága a vaszkuláris rizikófaktorok számától és súlyosságától függ. Ezért különösen érdekes az egyik cikk, melyben két vérnyomáscsökkentő szer hatását hasonlították össze viszonylag kevés beteg bevonásával. Megállapították, hogy mindkét vízhajtó csökkenti a vérnyomást és javítja az artériák merevségét jellemző paramétereket.

#3
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-02-15

A klasszikus szemfenéktükrözés manapság már nem szerepel a magas vérnyomásban szenvedők számára rutinszerűen ajánlott vizsgálatok között. A technikai újítások jóvoltából azonban a szemfenékvizsgálat lelete objektíven értékelhető számítógép által támogatott rendszerek segítségével. Digitalizált retinafelvétel segítségével az erek közvetlenül, noninvazív módon mérhetők. A statikus érelemzés közvetlen összefüggést mutat az erek átmérője és a vérnyomás, illetve a szélütés előfordulása között. A továbbfejlesztett módszerek azt is lehetővé teszik, hogy megítéljük az erek átépülését mint független szív-ér rendszeri kockázati tényezőt.

#4
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-12-13

Az intima-media vastagság és az érfalmerevség nemcsak az életkorral nő, hanem kardiovaszkuláris kockázati tényezők, kiváltképp a hipertónia hatására is. Számos vizsgálatban az állóképességi tréning kedvező hatást fejtett ki az érfalmerevségre és az endotélműködésre. Hosszú távon a rendszeres fizikai aktivitás csökkentette az intima-media vastagság növekedését.

#5
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2007-02-01

Az érfunkció romlása szoros kapcsolatban áll az öregedéssel járó vérnyomásváltozásokkal és a kardiovaszkuláris mortalitással. A különböző antihipertenzívumok eltérő hatása különösen az aortán belüli nyomásviszonyokban mutatkozik meg.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.