Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-05

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az anthrax fertőzés kezelésére szolgáló Obiltoxaximab SFL készítményt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-21

A magyar és nemzetközi sajtó 2014. július 4-n hírt adott magyarországi humán anthraxról, melyet beteg szarvasmarha húsának fogyasztása okozott. Négy nappal később, a tiszafüredi illegális vágástól függetlenül, egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága lépfene kórokozóját mutatta ki, egy humán bőranthrax kapcsán. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.5. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2005-05-01
Főbb tézisek:  Ha terroristák biológiai fegyvert vetnének be, valószínűleg aeroszol formában alkalmaznák, mivel a tüdő nagy belső felülete lehetővé teszi az anyag gyors felszívódását.  A Bacillus anthracisideális biológiai fegyvernek számít. Belélegezve tüdő-anthraxot okoz, amely jellegtelen influenzaszerű tünetekkel kezdődik, de kezelés hiányában sepsist és toxaemiát okoz, s néhány nap alatt halálhoz vezet. Az idejében felismert és kezelt megbetegedés uralható.  A pestis kórokozója a tüdőbe jutva fulmináns lefolyású pneumoniát okoz. A halálos kimenetelű betegség befolyásolására csak a haladéktalanul megkezdett antibiotikum-kezelés ad esélyt.  A himlő is rettegett biológiai fegyver nagy fertőzőképessége és a népesség bizonytalan immunvédelme miatt. A negyed százada eradikált betegség újbóli fellépése esetére katasztrófatervet dolgoztak ki a népesség tömeges oltására vonatkozóan. A rendelkezésre álló oltóanyag biztonságos volta kétséges.  A botulinum toxin igen erős idegméreg, amely – függetlenül a behatolási kaputól – megbénítja a vázizmokat, és légzésbénulás révén halált okozhat. A kezelés lényegében szupportív.  Az új oltási módok a mucosalis immunitás segítségével a jövőben forradalmasíthatják a fertőző betegségek megelőzését és terápiáját, s ezáltal a bioterrorizmus elleni védekezés lehetőségeit.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.