Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-30

Az Egyesült Államokban javaslatokat dolgoztak ki arra, hogy az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás csökkentése érdekében a háziorvosok szűrjék betegeiket.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-26

Az amerikai opioid járvány akkora népegészségügyi probléma, hogy amellett már alig vesznek tudomást az etilalkohol káros voltáról.

#3
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-08-07

A kóros fáradékonyság a sclerosis multiplex gyakori tünete, ráadásul a betegek többsége a legkellemetlenebb tünetek közé sorolja. Prevalenciáját 50 és 83% között említik, az eltérő értékek a mérések és minták különbözőségével magyarázhatók. A fáradékonyság meghatározása SM-ben: „a fizikai és szellemi energia olyan jelentős mértékű hiánya, amely a beteg és gondozója által egyaránt észlelhető, és gátolja a szokásos tevékenységeket”.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-03-25

Ha az alkoholfüggő beteg hirtelen abbahagyja az alkoholfogyasztást, alkoholelvonási szindróma alakulhat ki, az első tünetek (tremor, izgatottság, hallucinációk, álmatlanság stb.) 6–24 órával az utolsó alkoholfogyasztás után lépnek fel. Enyhe vagy mérsékelt tünetek esetén ambulánsan történhet a kezelés, benzodiazepin adásával. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2009-02-01

A serdülőkori drogproblémát aluldiagnosztizálják. Részben emiatt reális képünk sincs a probléma valódi nagyságrendjéről. A tisztán látást az is nehezíti, hogy a drogfogyasztás bűncselekmény, emiatt a fogyasztók az illegális drogokkal kapcsolatos tapasztalataikat nem  tárják fel mások, például az orvosok előtt.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.