hirdetés

Az USA-ban szűrnék az alkoholfogyasztást

Az Egyesült Államokban javaslatokat dolgoztak ki arra, hogy az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás csökkentése érdekében a háziorvosok szűrjék betegeiket.

hirdetés

A korai halálozás egyik leggyakoribb oka a túlzott alkoholfogyasztás: az USA-ban 2006 és 2010 között évente kb. 88.000 ember halt meg az alkohol miatt (balesetben, ill. májkárosodásban). Épp ezért az Egyesült Államok központi prevenciós testülete (USPSTF) arra kéri az alapellátásban dolgozó orvosokat, hogy minden felnőttnél -így a várandós nőknél is- szűrjék az alkoholfogyasztás mértékét, és az arra rászorulóknak biztosítsanak viselkedési és életmódbeli tanácsadást. A javaslatok 2018. november 13.-án jelentek meg a JAMA-ban, a Dr. Elizabeth A. O’Connor (Portland, Oregon) jegyezte közlemény alapján.  

A tanulmányban áttekintették a MEDLINE-ban, a PubMed-ben, a PsycINFO-ban és a Cochrane Central Register of Controlled Trials-ban megtalálható, az alkoholfogyasztásról szóló közleményeket. Összesen 113 közleményt emeltek ki, melyek 314.466 fő vizsgálatát tartalmazták. Az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás csökkentésére irányuló szűrőprogramok előnyeivel vagy hátrányaival egyik közlemény sem foglalkozott. Az egészségtelen alkoholfogyasztás a kockázatos ivástól egészen az alkoholbetegségig terjed. Kockázatos, vagy veszélyes alkoholfogyasztás a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) meghatározása szerint férfiak esetén maximum napi négy (vagy heti 14) egységnyi, nőknél napi három (vagy heti 7) egységnyi alkohol elfogyasztása. Az ennél nagyobb mértékű italozás pedig már ártalmas mennyiségű fogyasztást, abúzust (függőséget) jelent.

Az USPSTF szerint egy egyszerű, tömör szűrési kérdőívvel már az alapellátásban megfelelő szenzitivitással és specifitással kilehetne emelni az alkoholt egészségtelen mennyiségben fogyasztó felnőtteket. Ilyen a NIAAA által javasolt egyszerű SASQ (Single Alcohol Screen Question), vagy az Alcohol Use Disorders Identification Test-Consumption (AUDIT-C), de ilyen a kevésbé pontos Cut down, Annoyed, Guilty, Eye-opener (CAGE) kérdéssor is. A pozitívnak bizonyuló betegeknél különböző tanácsadási módokat javasolnának  – ezek 30%-a interneten keresztül  történne – maximum négy alkalommal, alkalmanként 30-120 percben. Az alapellátásban (de a kórházi sürgősségi osztályokon, a traumatológiákon és egyéb civil találkozóhelyeken is) a segítségre szorulók felkutatása rendszerint a Screening, Brief Intervention, and Referral to Treatment (SBIRT) segítségével történik, melynek célja a veszélyes szerekkel élők kiemelése, a magatartásbeli, életmódbeli változások motiválása, a kezelési lehetőségek ismertetése. Számos pozitívnak bizonyult felnőttnél sikerült életmódbeli változtatásokat elérni és ezzel a napi alkoholbevitelt csökkentését, vagy a nagy ivászati epizódokat ritkítani a követés 6-12 hónapja során. Terhes asszonyoknál a terhesség alatti alkoholfogyasztást a teljes absztinencia szintjére kívánatos csökkenteni.

Serdülőknél a Car, Relax, Alone, Forget, Friends, Trouble (CRAFFT) kérdőív segíthet a kockázatos anyagoktól való tartózkodásban, és ebben kiemelendő szerep hárul a gyermekgyógyászokra. Érdemes megkérdezni a haverok alkohol-fogyasztási szokásait is. Dr. Carolyn A. McCarty (Dept. of Pediatrics, University of Washington, Seattle) szerkesztőségi hozzászólásában kiemelte, hogy nemcsak az American Academy of Pediatrics és a NIAAA ajánlásai, hanem az American Society of Addiction Medicine és az USA egészségügyi miniszterének ajánlásai is felhasználhatók.

A serdülőkori egészségtelen alkoholfogyasztás kiszűrése rendkívül fontos, hisz ebben a korban még talán megakadályozható a későbbi kockázatos alkoholfogyasztás (és az avval járó problémák) kialakulása. A fiatalok alkoholizálása egyre terjed, a serdülők és a fiatal felnőttek halálozásának vezető oka az alkoholos befolyásoltság miatti baleset, és ismert, hogy minél fiatalabb korban történik az első alkoholos ital elfogyasztása, annál nagyobb az alkoholbetegség későbbi kialakulásának kockázata.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA

3. JAMA

4. JAMA Pediatrics

5. JAMA  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.