Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-08-11

Egy vizsgálatban immunszuppresszív szteroid kezeléssel és interleukin-6 receptor elleni monoklonális antitest szükség szerinti hozzáadásával sikerült elfojtani a COVID-19-hez társuló „citokin vihart”.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-09-12

A bőr- és lágyrészfertőzések között egyszerű és szövődményes (nekrotizáló vagy nem nekrotizáló), illetve gennyes és nem gennyes fertőzéseket kü­lönböztetünk meg. A közösségben szerzett fertőzéseket legtöbbször methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus vagy béta-hemolitikus Streptococcus okozza. A szövődményes fertőzések szisztémás gyulladásos reakció szindróma formájában jelenhetnek meg. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Obezitológia
2016-06-17

Az elhízás gyógyszeres kezelésében közel egy évszázada próbálkoztak efedrin- és amfetaminszármazékokkal, de ezeket napjainkra idegrend­szeri és kardiovaszkuláris mellékhatásaik miatt nagyrészt kivonták a for­galomból. Hazánkban 5 év óta nincs étvágycsökkentő gyógyszer, az USA-ban viszont 3 éve alkalmazzák a más hatásmechanizmusú, szelektív 5HT2C szerotoninreceptor-agonista lorcaserint, kedvező eredményekkel.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-08-31

A jójóhatás, azaz a legalább 4,5 kg-nyi szándékos fogyás majd a szándéktalan visszahízás nem növeli sem általában, sem specifikusan a vizsgált 12 ráktípus kialakulásának kockázatát.

#5
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2008-11-01

A diabeteses infekciók súlyossága a felszínes körömágygyulladástól a csontokat sem kímélő mély fertőzésekig terjed. A fertőzés lehet cellulitis, myositis, tályogképződés, fasciitis necrotisans, szeptikus arthritis, tendinitis vagy osteomyelitis. A lábfertőzések a cukorbetegség leggyakoribb és legsúlyosabb szövődményei közé számítanak.

#6
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2007-01-01

A vasculitisből, asthmából és hypereosinophiliából álló triász Churg–Strauss-szindrómára utal. A Th2-citokinek fontos szerepet játszanak a tünetegyüttes patogenezisében, a jövőben a célzottabb kezelés  kiindulópontját képezhetik.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.