hirdetés

A jojódiéta valószínűleg nem növeli a rák kockázatát

A jójóhatás, azaz a legalább 4,5 kg-nyi szándékos fogyás majd a szándéktalan visszahízás nem növeli sem általában, sem specifikusan a vizsgált 12 ráktípus kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Korábban számos vizsgálat talált kapcsolatot a jojódiéta (azaz a ciklikus súlyvesztés és súlygyarapodás [CSS]) és a rák kockázata között, de e vizsgálatok jelentős fogyatékosságai miatt amerikai kutatók dr. Victoria Stevens (American Cancer Society [ACS], Atlanta, USA) vezetésével, az eddigi legnagyobb és legátfogóbb vizsgálatba fogtak, melynek eredményeit az American Journal of Epidemiology július 23-i száma közölte.

A vizsgálat fontosságát az is indokolja, hogy a fejlett országok felnőtt lakosságának jelentős része igyekszik lefogyni, azonban a legtöbb esetben a kezdeti sikerek után ismét visszanyerik eredeti súlyukat (lásd A kövérek nem nyerik vissza normális súlyukat c. korábbi cikkünket), a jojó effektus rákkockázat növelő hatása tehát fontos közegészségügyi probléma lenne.

A kutatócsoport sokkal többféle rákot vizsgált, mint a korábbi tanulmányok, az esetszám e vizsgálatban volt a legnagyobb, és férfiak adatait is elemezték, bár korábban ezzel nemigen foglalkoztak – mondta el dr. Stevens.

A kutatók az 1992-ben elkezdett Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort vizsgálatban résztvevő 42 498 férfi és 53 709 nő adatait elemezték. A CSS-t a vizsgálat elején kérdőívvel állapították meg: a betegeknek le kellett írniuk, hogy hány alkalommal fordult elő, hogy legalább 9 kg-ot szándékosan lefogytak, de később visszahízták az elvesztett súlyt. Azokat, akik CSS-ről számoltak be, a ciklusok száma szerint csoportokra osztották, mégpedig a következőkre: 1–4 ciklus, 5–9 ciklus, 10–19 ciklus és 20 vagy több ciklus.

A több mint 96 000 személyben 1994 és 2009 között 25 317 első rák fordult elő.

Az elemzés szerint sem a férfiakban, sem a nőkben nem volt kapcsolat a ciklikus súlyvesztés és súlygyarapodás, valamint a teljes rákkockázat között, még akkor sem, ha a legalább 20 ciklusú betegeket hasonlították össze a ciklikus súlyváltozást nem mutatókkal (a hazárd arány [HR] mindkét nemben 0,96 volt, s a 95%-os konfidencia intervallum [CI] a férfiakban 0,83–1,11, a nőkben 1,86–1,08 volt).

Az adatokat több változóra nézve korrigálták, így a testtömegindexre (BMI) nézve is – dr. Stevensék szerint pusztán ennek elmaradása miatt mutattak ki kapcsolatot a CSS és az emlőrák között egy 10 évvel ezelőtti vizsgálatban.

Külön-külön megvizsgálták a CSS kapcsolatát 12 specifikus rákkal is (agresszív és kis kockázatú prosztatarák, vastagbélrák, végbélrák, hasnyálmirigy-rák, veserák, nyelőcsőrák, non-Hodgkin limfóma, myeloma multiplex, tüdőrák, melanóma és gyomorrák), azonban kapcsolatot egyik esetében sem találtak.

Megjegyzendő a vizsgálat egyik fontos hiányossága: azt nem tudták elemezni, hogy a súlyvesztés/súlygyarapodás mértéke összefüggött-e a rák kockázatával. Más szóval: nőtt-e a rákkockázat azokban a személyekben, akiknél igen jelentős volt a ciklusok során a súlyváltozás, mondjuk 11,25 kg-nál több?

A kutatók a vizsgálat erősségének tartják viszont, hogy a résztvevőknek a szándékos súlyvesztésre vonatkozó kérdést tettek fel. Ez azért fontos, mert a súlyvesztésnek lehet más oka is, például az egészségtelen életmód (pl. dohányzás). Több olyan vizsgálat, amely kapcsolatot mutatott ki a CSS és a rákkockázat között, nem vette figyelembe ezt a szempontot.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.