hirdetés

Egyaránt fontosak az állati és növényi eredetű fehérjék

Egy nagy populáción végzett obszervációs vizsgálat szerint az állati fehérjék fogyasztása előnyös az egészség megőrzése szempontjából.

hirdetés

Az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism folyóiratban július 16-án jelent meg a McMaster University kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása, hogy az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztása nem kapcsolódik a halálozás magasabb kockázatához, és akár protektív hatású is lehet bizonyos ráktípusokkal szemben.

A tanulmányban a kutatók közel 16 ezer, legalább 19 éves felnőtt adatait elemezték a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) felméréseinek segítségével, és azt vizsgálták, hogy az emberek általában mennyi állati és növényi fehérjét fogyasztanak, és hogy ezek a minták hogyan kapcsolódnak a szívbetegség, a rák vagy bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatához.

Az eredmények szerint nem található összefüggés az állati eredetű fehérjék nagyobb bevitele és a halálozás kockázata között. Valójában az adatok azt mutatták, hogy azok körében, akik több állati fehérjét fogyasztottak, mérsékelt, de jelentős csökkenés volt tapasztalható az onkológiai jellegű halálozásban.

“Sok zűrzavar övezi a fehérjét – mennyit kell fogyasztani, milyen típusút, és hogy mit jelent ez a hosszú távú egészség szempontjából. Ez a tanulmány tisztázza azokat a legfőbb kérdéseket, amelyek fontosak mindenki számára, aki megalapozott, bizonyítékokon alapuló döntéseket szeretne hozni az étkezésével kapcsolatban” – nyilatkozta Stuart Phillips, a kutatás vezetője. “Elengedhetetlen volt, hogy elemzésünk a legszigorúbb, arany standard módszereket alkalmazza a szokásos fehérjebevitel és a halálozási kockázat értékelésére. Ezek a módszerek lehetővé tették számunkra, hogy figyelembe vegyük a napi fehérje bevitel ingadozásait, és pontosabb képet kapjunk a hosszú távú étkezési szokásokról.”

A kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott összes fehérje, az állati fehérje vagy a növényi fehérje és a bármilyen okból bekövetkező halálozás, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a rák kockázata között. Amikor a növényi és állati fehérjét is bevonták az elemzésbe, az eredmények következetesek maradtak, ami azt sugallja, hogy a növényi fehérjék fogyasztása minimális hatással van a rákos halálozásra, míg az állati fehérjék enyhe védőhatást biztosítanak.

Az ilyen jellegű megfigyeléses tanulmányok nem tudják bizonyítani az ok-okozat kapcsolatokat, azonban értékesek a nagy populációkon megfigyelhető minták és összefüggések azonosításában. A klinikai vizsgálatok évtizedek alatt összegyűlt eredményeivel kombinálva a most kapott asszociációk alátámasztják az állati fehérjék egészséges étrendbe történő beillesztésének fontosságát.

“Amikor mind az obszervációs vizsgálatok adatait, mind a klinikai kutatások eredményeit figyelembe vesszük, egyértelműen látszik, hogy mind az állati, mind a növényi fehérjében gazdag ételek jótékony hatással vannak az egészség megőrzésére, és elősegítik a hosszú élettartamot” – összegzett a cikk első szerzője, Yanni Papanikolaou, a Nutritional Strategies elnöke.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Animal protein not linked to higher mortality risk, study finds

Animal and plant protein usual intakes are not adversely associated with all-cause, cardiovascular disease–, or cancer-related mortality risk: an NHANES III analysis

 

Irodalmi hivatkozás:

Yanni Papanikolaou et al, Animal and plant protein usual intakes are not adversely associated with all-cause, cardiovascular disease–, or cancer-related mortality risk: an NHANES III analysis, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism (2025). DOI: 10.1139/apnm-2023-0594

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.