Egyaránt fontosak az állati és növényi eredetű fehérjék
Egy nagy populáción végzett obszervációs vizsgálat szerint az állati fehérjék fogyasztása előnyös az egészség megőrzése szempontjából.
- Az étrend minősége és a mikrobiom egészsége
- Növényi alapú étrend és fehérjebevitel
- Életmód és daganatkockázat
- Vegetáriánus táplálkozási formák és fehérjebevitel
- Fehérjefogyasztás a csípőtörés kockázatának csökkentésére
- Újabb adatok a növényi étrend kedvező egészségi hatásairól
- Növényi fehérjék fogyasztásának kedvező hatásai
Az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism folyóiratban július 16-án jelent meg a McMaster University kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása, hogy az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztása nem kapcsolódik a halálozás magasabb kockázatához, és akár protektív hatású is lehet bizonyos ráktípusokkal szemben.
A tanulmányban a kutatók közel 16 ezer, legalább 19 éves felnőtt adatait elemezték a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) felméréseinek segítségével, és azt vizsgálták, hogy az emberek általában mennyi állati és növényi fehérjét fogyasztanak, és hogy ezek a minták hogyan kapcsolódnak a szívbetegség, a rák vagy bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatához.
Az eredmények szerint nem található összefüggés az állati eredetű fehérjék nagyobb bevitele és a halálozás kockázata között. Valójában az adatok azt mutatták, hogy azok körében, akik több állati fehérjét fogyasztottak, mérsékelt, de jelentős csökkenés volt tapasztalható az onkológiai jellegű halálozásban.
“Sok zűrzavar övezi a fehérjét – mennyit kell fogyasztani, milyen típusút, és hogy mit jelent ez a hosszú távú egészség szempontjából. Ez a tanulmány tisztázza azokat a legfőbb kérdéseket, amelyek fontosak mindenki számára, aki megalapozott, bizonyítékokon alapuló döntéseket szeretne hozni az étkezésével kapcsolatban” – nyilatkozta Stuart Phillips, a kutatás vezetője. “Elengedhetetlen volt, hogy elemzésünk a legszigorúbb, arany standard módszereket alkalmazza a szokásos fehérjebevitel és a halálozási kockázat értékelésére. Ezek a módszerek lehetővé tették számunkra, hogy figyelembe vegyük a napi fehérje bevitel ingadozásait, és pontosabb képet kapjunk a hosszú távú étkezési szokásokról.”
A kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott összes fehérje, az állati fehérje vagy a növényi fehérje és a bármilyen okból bekövetkező halálozás, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a rák kockázata között. Amikor a növényi és állati fehérjét is bevonták az elemzésbe, az eredmények következetesek maradtak, ami azt sugallja, hogy a növényi fehérjék fogyasztása minimális hatással van a rákos halálozásra, míg az állati fehérjék enyhe védőhatást biztosítanak.
Az ilyen jellegű megfigyeléses tanulmányok nem tudják bizonyítani az ok-okozat kapcsolatokat, azonban értékesek a nagy populációkon megfigyelhető minták és összefüggések azonosításában. A klinikai vizsgálatok évtizedek alatt összegyűlt eredményeivel kombinálva a most kapott asszociációk alátámasztják az állati fehérjék egészséges étrendbe történő beillesztésének fontosságát.
“Amikor mind az obszervációs vizsgálatok adatait, mind a klinikai kutatások eredményeit figyelembe vesszük, egyértelműen látszik, hogy mind az állati, mind a növényi fehérjében gazdag ételek jótékony hatással vannak az egészség megőrzésére, és elősegítik a hosszú élettartamot” – összegzett a cikk első szerzője, Yanni Papanikolaou, a Nutritional Strategies elnöke.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Animal protein not linked to higher mortality risk, study finds
Irodalmi hivatkozás:
Yanni Papanikolaou et al, Animal and plant protein usual intakes are not adversely associated with all-cause, cardiovascular disease–, or cancer-related mortality risk: an NHANES III analysis, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism (2025). DOI: 10.1139/apnm-2023-0594