hirdetés

Függőséget okoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az addikciók közé kellene sorolni az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti sóvárgást egy kutatócsoport szerint.

hirdetés

A Nature Medicine folyóiratban július 25-én jelent meg a University of Michigan kutatóinak tanulmánya, amelyben az eddigi legerősebb bizonyítékokat szolgáltatják arról, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek – például a chipsek, sütemények és cukros üdítőitalok – nem csak ízletesek és csábítóak, hanem valójában függőséget okozhatnak. Ezek az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan addiktív viselkedést válthatnak ki, amely pontosan ugyanazoknak a klinikai diagnosztikai kritériumoknak felel meg, mint a szerhasználati problémák.

A függőségeket kutató és a táplálkozástudomány területén dolgozó szerzők azzal érvelnek, hogy ennek a típusú függőségnek a kihagyása a diagnosztikai rendszerekből veszélyes mulasztás, amely súlyos következményekkel jár a globális közegészségügyi állapotokra. A közelmúltban az Egyesült Államokban lefolytatott kongresszusi meghallgatások felhívták a figyelmet a függőséget okozó ultrafeldolgozott élelmiszerek szerepére a gyermekkori krónikus betegségek terjedésében, 2024 végén pedig egy Philadelphiában benyújtott perben 11 élelmiszeripari vállalatot vádoltak meg azzal, hogy szándékosan addikciót okozó termékeket terveztek és forgalmaznak mind a mai napig, kifejezetten gyermekek számára.

Az egyre növekvő aggodalmakra válaszul az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) valamint a National Institutes of Health új közös kezdeményezést indított a korábban már sikeresnek bizonyult dohányzásellenes kampány mintájára.

“Érdekes módon az emberek soha nem válnak függővé az almától vagy a barna rizstől” - nyilatkozta Ashley Gearhardt, a cikk első szerzője. “Csak azokkal az élelmiszeripari termékekkel küszködnek, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy úgy hassanak az agyra, mint a drogok – gyorsan, intenzíven, ismétlődő jelleggel.”

A most közölt tanulmány 36 országban végzett közel 300 tanulmány bizonyítékait szintetizálja, amelyek azt mutatják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek eltéríthetik az agy jutalmazó rendszerét, sóvárgást, kontrollvesztést és tartós használatot válthatnak ki a káros következmények ellenére – ezek pedig pont a függőség legfőbb jellemzői.

A neurológiai képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy az ilyen ételeket kényszeresen fogyasztó személyeknél tapasztalható agyi keringési zavarok feltűnően hasonlítanak az alkohol- és kokainfüggőségben szenvedő betegeknél látottakhoz. Gearhardt és munkatársai hangsúlyozzák a jelenleg is alkalmazott kettős mércét: az olyan állapotok, mint a kéjgáz (dinitrogén-oxid) vagy a koffein használatának zavara, szerepelnek a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében, amely korlátozott bizonyítékok alapján osztályozza a mentális zavarokat. A bőséges és egyre növekvő bizonyítékok ellenére azonban az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel szembeni függőséget még előzetesen sem ismerték el további tanulmányozásra érdemes állapotként.

A felvetés kritikusai gyakran azzal érvelnek, hogy a kábítószerekkel vagy a dohányzással ellentétben az élelmiszerekre szükség van a túléléshez. A szerzők azonban ezt az állítást azzal cáfolják, hogy egyértelmű különbséget tesznek a teljes tápértékű és az ultrafeldolgozott élelmiszerek között. Ahogy a cigaretta sem hasonlít a nyersdohányra, úgy a modern gyorsételekben is csak hiányosan szerepelnek az egészséges tápanyagok, és finomított cukrokkal, zsírokkal és adalékanyagokkal vannak tele, amelyeket pont a maximális jutalmazás-megerősítés érdekében tesznek ezekbe az élelmiszeripari termékekbe.

“Eljutottunk oda, hogy sikerült olyan élelmiszerkörnyezetet létrehoznunk, amelyben elárasztottak minket olyan termékekkel, amelyek inkább nikotinként funkcionálnak, mintsem táplálékként” - írják a kutatók. “És még szomorúbb, hogy az elsődleges célpontok a gyerekek.”

A szerzők a cikkben felszólítják a közegészségügyi hatóságokat, az orvosokat és a döntéshozókat, hogy tegyenek azonnali lépéseket: hivatalosan ismerjék el az ultrafeldolgozott élelmiszerrel szembeni függőséget, finanszírozzanak a témában végzett kutatásokat, valamint dolgozzanak ki megfelelő eszközöket a diagnózishoz és a kezeléshez, valamint foganatosítsanak a dohányzás visszaszorításában használtakhoz hasonló intézkedéseket, beleértve például a marketingkorlátozásokat, az egyértelműbb címkézést és a téma közoktatásba való bevonását.

“Nem állítjuk, hogy minden étel függőséget okoz” - összegzett Gearhardt. “Azt mondjuk, hogy sok ultrafeldolgozott élelmiszert eleve úgy terveztek, hogy függőséget okozzon. És ha ezt nem ismerjük fel, továbbra is cserbenhagyjuk a leginkább érintett csoportokat – különösen a gyerekeket.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Ultra-processed foods trigger addictive behaviors meeting clinical criteria, researchers say

Now is the time to recognize and respond to addiction to ultra-processed foods

 

Irodalmi hivatkozás:

Erica M. LaFata et al, Now is the time to recognize and respond to addiction to ultra-processed foods, Nature Medicine (2025). DOI: 10.1038/s41591-025-03858-6

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.