hirdetés

A kövérek nem nyerik vissza normális súlyukat

Egy új vizsgálat azt mutatta ki, hogy a kövér személyek kevesebb, mint 1%-a nyeri vissza normális súlyát.

hirdetés

Az ilyen fogyás esélye a kövér férfiaknál 1:210, és a kövér nőknél 1:124 – ez azt jelzi, hogy jobb módszereket kell találni a kövérség megelőzésére, mondták a kohorszvizsgálat szerzői. Az eredmények az American Journal of Public Health július 16-i számában jelentek meg.

Még rosszabbak az eredmények az extrémen kövérek esetében: a férfiaknál a normális testtömegindex (BMI) elérésének valószínűsége 1:1290, a nőknél 1:677.

Valamivel jobb az esélye annak, hogy a betegesen kövér személyek klinikailag szignifikánsan (legalább 5%-nyit) lefogynak, de még így is alacsony: 1:8 a férfiaknál, és 1:7 a nőknél. Extrém, illetve beteges kövérséget akkor állapítottak meg, ha a BMI 40–44,9 kg/m² volt.

A vizsgálatban, amelyet Alison Fildes, PhD (King's College, London, UK) és munkatársai végeztek, 75 000 férfi és majdnem 100 000 nő adatait elemezték; a betegek egyikén sem végeztek bariátriai műtétet, és maximálisan 9,9 évig követték őket. „Eredményeink azt jelzik, hogy a kövérség jelenlegi, nem sebészeti kezelési stratégiái a kövér betegek többségénél nem tudnak tartós súlycsökkenést elérni” – írták Fildes és kollégái.

Fildes és munkatársai az Egyesült Királyság-beli családorvosok elektronikus egészségügyi adatbázisát használták fel vizsgálatukban a Clinical Practice Research Datalink révén, amely a népesség több mint 7%-ának adatait tartalmazza. A vizsgált személyek mindegyike idősebb volt 20 évesnél, és a rájuk vonatkozó 2004 és 2014 közötti adatok mind rendelkezésre álltak. Minden személynél legalább három BMI meghatározást végeztek a testsúlyváltozás felmérésére. Azoknak a személyeknek az aránya, akiknek testsúlya nem változott a vizsgálat során, a normál súlyúaknál volt a legnagyobb (férfiak: 57%, nők: 59%); ahogyan nőtt a kezdeti BMI, úgy lett ez az arány egyre kisebb, kivéve a szuperkövéreknél (BMI> 45 kg/m²). Azok közül, akiknek testsúlya legalább 5%-kal csökkent, 53% 2 éven belül, és 78% 5 éven belül visszahízott.

A vizsgálat korlátai közé tartozott, hogy az adatbázis esetleg torzításokat és hibákat tartalmazott a testsúly adatokra vonatkozóan. Az sem elhanyagolható, hogy az Egyesült Királyságban a családorvosoknak anyagi előnyt jelent, ha több 30 kg/m²-nél nagyobb testtömegű páciensük van, s ezért talán gyakrabban állapítanak meg ennél magasabb BMI értéket. Az is torzító tényező lehet, hogy mivel a kövér betegeknek gyakran vannak társbetegségeik, lehet, hogy gyakrabban mennek orvoshoz – és ezért többször határozzák meg a BMI-jüket –, mint a normális súlyú személyekét.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.