hirdetés

Aortafal-merevség, fiatalkori elhízás és emlékezetzavar

A korai elhízás sokrétű kóros következményekkel jár: az aorta falmerevségével, a carotis érfalvastagságának változásával és az emlékezőtehetség romlásával. Hosszú brit vizsgálat biztató eredménye, hogy a túlsúly csökkentésével az eltérések visszafordíthatók.

hirdetés

Az utóbbi években mind több, évtizedekkel korábban elindított tanulmány eredménye válik nyilvánossá, és rendkívüli tudományos kérdésekre kapunk választ. Az Egyesült Királyságban az 1946-ban születettek vizsgálata még most sem fejeződött be, de az így keletkező adatokat már különböző kongresszusokon ismertetik.

A European Society of Hypertension (ESH) idei kongresszusa június közepén fejeződött be Milánóban. Sokan várták a UK Medical Research Council által jegyzett National Survey of Health and Development (NSHD)/1946 birth cohort” tanulmány ismertetését. Dr. Stefano Masi (University College of London) előadása nagy figyelmet keltett.

Dr. Masi beszámolt az 1946-ban született vizsgálati alanyok egészségi állapotáról, bizonyos csoportokéról kiemelten. Ezek a résztvevők 2006 és 2010 között 60–64 évesek voltak. Évtizedeken át 1233 személy adatait – testtömegindexét (BMI), aortapulzushullám-sebességét, aortaelmeszesedési szintjét, carotis intima-media vastagságát (IMT) – mutatták be. Mindezeket az adatokat 36, 43, 53 esztendős korban, illetve 60 és 64 éves kor között mérték.

A vizsgálat résztvevőivel az utolsó alkalommal szófelidéző felmérést is végeztek. A memóriatesztben 15 szó hangzott el, minden szóra 2 másodpercet hagytak, majd a vizsgálati alanynak 1 perc alatt le kellett írnia azokat a szavakat, amelyekre emlékezett. Ezt háromszor megismételték, és a három eredmény összegzése adta a szófelidézési próba végeredményét.

A BMI értéke szerint négy betegcsoportot alakítottak ki:

  • normális testsúlyúak az egész vizsgálat ideje alatt;
  • túlsúlyosak vagy elhízottak 36, 43, 53 vagy 60–64 éves kortól;
  • túlsúlyosak vagy elhízottak, akiknek a BMI-kategóriája csökkent, és azután nem növekedett;
  • túlsúlyosak vagy elhízottak, akiknek a BMI-kategóriája csökkent, majd ismét növekedett.

A 60–64 esztendős vizsgálati alanyok, ha súlytöbbletük volt, gyakrabban bajlódtak a metabolikus szindróma tüneteivel (hipertónia, lipideltérések, magas HbA1c), mint normális súlyú kortársaik. A memóriavizsgálatban is rosszabb eredményt értek el (p<0,001), nagyobb volt az IMT-értékük (p<0,001), az aortapulzushullám-sebességük (p<0,002), illetve az aortában mért kalciumszintjük (p<0,012), mint a súlytöbblet nélküli társaiké.

A nagyobb BMI-érték az emlékezetre vonatkozó mérésben rosszabb teljesítménnyel járt együtt, még akkor is, ha figyelembe vették a nemet, a szívfrekvenciát, a tanultságot és a szisztolés vérnyomást. Hasonlóképpen rontotta a memóriateszt eredményét a nagyobb pulzushullám-sebesség is, a nagyobb carotis-IMT azonban nem.

Azoknak a vizsgálati alanyoknak a memóriája bizonyult a legrosszabbnak, akik már 36 éves korukban túlsúlyosak vagy kövérek voltak, és azok is maradtak. Az a csoport viszont, amelynek tagjai egy BMI-kategóriával lejjebb tudtak kerülni, a normál súlyú csoporthoz volt hasonlatos mind a memóriateszt eredményében, mind pedig a vaszkuláris fenotípusában. A csökkenő, majd ismét fokozódó túlsúllyal jellemzett csoportban eltűnt a testsúlycsökkenésnek a memóriára gyakorolt jótékony hatása. A kutatók szerint ez az inzulinrezisztenciával függhet össze, amely az Alzheimer-kór szempontjából is fontos tényező, mivel a fogyást követő hízás jelentősen növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát – de ezzel kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.