hirdetés

Hatnak-e a sztatinok az emlékezetkiesésre?

Egy vizsgálat, amelybe majdnem félmillió sztatint használó és ugyanennyi sztatint nem alkalmazó személyt vontak be, nem tudta megállapítani, hogy rontják-e a sztatinok az emlékezetet.

hirdetés

Bár a JAMA Internal Medicine online kiadásában június 8-án megjelent vizsgálat azt mutatta ki, hogy mind a sztatinok, mind a nem-sztatin lipidszint-csökkentő gyógyszerek (LLD, lipid-lowering drug) használata szorosan összefüggött az LLD alkalmazását követő 30 napon belül fellépő akut amnéziával, a szerzők arra figyelmeztettek, hogy ez egyszerűen azt is tükrözheti, hogy az LLD-t szedő személyeket gyakrabban látják orvosaik, s ezért nagyobb valószínűséggel veszik észre az emlékezetzavart.

A dr. Brian L. Storm, MPH (Rutgers Egyetem, Newark, New Jersey, USA) vezette kutatócsoport a The Health Improvement Network (THIN) adatbázis 1987 és 2013 közötti adatait használta fel. Az Egyesült Királyságban a családorvosok rutinszerűen gyűjtik a THIN adatait.

A vizsgálatban 482 543 új sztatinhasználót két kontroll csoport tagjaival hasonlítottak össze: az egyikben 482 543, sztatint nem alkalmazó személy volt, a másikban 26 484 nem-sztatin LLD-t használó személy. A csoportok nemre és életkorra nézve nem tértek el egymástól.

Elvégeztek egy másik, keresztezett vizsgálatot is 68 028 olyan betegen, akiknek akut emlékezetkiesésük volt; náluk azt vizsgálták, hogy az emlékezetkiesés előtt mennyi idővel kezdtek sztatint szedni: 30 napon belül, 31–60 nappal, 150–180 nappal vagy 270–300 nappal az amnézia jelentkezése előtt. A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akiknek kórtörténetében kognitív zavar, például Alzheimer-kór vagy demencia, vagy az agyat érintő betegség, például daganat, agyi fertőzés vagy Down-szindróma szerepelt.

A sztatint szedőket és nem szedőket összehasonlítva a kutatók szoros kapcsolatot találtak a sztatin használatának elkezdése és az olyan akut amnézia között, amely a sztatin alkalmazásának kezdetét követő 30 napon belül lépett fel (korrigált esélyhányados [OR, odds ratio]: 4,4, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 3,01–6,41). Ezen kívül kapcsolatot találtak a nem-sztatin LLD alkalmazása és a 30 napon belüli emlékezetkiesés között is az LLD-t nem használókkal összevetve (OR: 3,60, 95% CI: 1,34–9,70).

Az esélyhányadosokat számos zavaró tényezőre nézve korrigálták; ezek közé tartozott a diabétesz, a hiperkoleszterinémia, a kardiovaszkuláris betegség, a magas vérnyomás, a stroke, a vérnyomáscsökkentők alkalmazása, az alkoholabúzus, a Cushing-szindróma, a B12 vitaminhiány és több más egészségügyi mutató.

Dr. Donna K. Arnett professzor (University of Alabama, Birmingham, USA), az American Heart Association korábbi elnöke úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat „azt jelzi, hogy kismértékű összefüggés van a sztatinok és az egyéb lipidszint csökkentő gyógyszerek, valamint a kognitív hanyatlás között”. Azonban ő és a szerzők is felvetették azt a lehetőséget, hogy az LLD-t szedő személyeknek több olyan egészségügyi problémájuk lehet, amik összefüggenek az amnéziával, mint az LLD-t nem használóknak. Fennáll továbbá a detekciós torzítás veszélye is, az, hogy az LLD-t szedők gyakrabban találkoznak orvosaikkal, s ezért azok nagyobb valószínűséggel veszik észre az amnéziát.

A sztatinok és amnézia kapcsolatával foglalkozó korábbi vizsgálatok ellentmondásosak voltak: volt köztük olyan, amely szerint a tartós sztatin használat javítja az emlékezetet, más vizsgálatok pedig nem találtak kapcsolatot a sztatinok és a memória között. A jelen vizsgálat szerzői nem jutottak olyan következtetésre, amely feloldaná ezt a bizonytalanságot.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.