hirdetés

Adjunk-e időseknek primér prevencióként sztatint?

Csak korlátozott bizonyíték vannak arra nézve, hogy mennyire hatékony a preventív sztatin kezelés a nagyon idős emberekben. A most közölt szimulációs modell szerint az idősekre specifikus mellékhatások gyakoriságának már kismértékű növekedése esetén is több az ártalmuk, mint a hasznuk.

hirdetés

Ha az USA-ban minden 75–94 éves személy generikus sztatint kapott volna 10 éven át a szívinfarktus (MI) és a szívbetegség okozta halálozás primér prevenciójaként, ez költséghatékony lett volna, de csak akkor, ha a mellékhatásokat (izomfájdalom, a gyengeség és az enyhe kognitív zavar) kizárták volna.

Dr. Michelle C. Odden (Oregoni Állami Egyetem, Corvallis) és munkatársai az Annals of Internal Medicine április 21-i számában leírják, hogy hogyan használtak egy szimulációs modellt és a rendelkezésre álló, korlátozott bizonyítékokat annak megbecslésére, hogy mennyire lenne költséghatékony egy ilyen preventív stratégia a nagyon idős emberekben.

„Ha a hatásosság hasonló lenne, mint a vizsgálatokban, akkor a sztatinok költséghatékonyak lennének a primér prevencióban, azonban az idősekre specifikus mellékhatások gyakoriságának már kismértékű növekedése azt jelentené, hogy több az ártalmuk, mint a hasznuk” – írták a kutatók. „Szimulációink szerint e mellékhatások kockázatának 10–30%-os növekedése már megszünteti a kardiovaszkuláris előnyöket” – állítja dr. Odden. A közleményhez csatlakozó szerkesztőségi kommentár szerint is a vizsgálat fő tanulsága az, hogy „az alacsony költség és a jelentős potenciális előnyök ellenére a sztatinok mellékhatásainak már kisfokú növekedése is összességében ártalmassá teszi a terápiát”. A kommentár szerzője, dr. Michael W. Rich (Washington Egyetem, Saint Louis, MO, USA) úgy gondolja, hogy „az eredmények kifejezetten azt a nézetet támasztják alá, hogy ha arról van szó, hogy az időseknek primér prevencióként sztatinokat írjanak fel, akkor a kevesebb több”.

Dr. Neil Stone (Northwestern Egyetem, Chicago, IL, USA), aki elnöke volt annak a szakértői bizottságnak, amely megfogalmazta az ACC/AHA (American College of Cardiology/American Heart Association) irányelveit, azt mondta, hogy ez a vizsgálat aláhúzza annak fontosságát, hogy az idős betegnek és orvosának meg kell beszélnie a primér prevencióként alkalmazott sztatinok előnyeit és hátrányait azok alkalmazásának megkezdése előtt.

Sem a PROSPER vizsgálatban, amelyben 70–82 éves személyek vettek részt, sem a Heart Protection Study-ban, amelyben 40–80 éves betegek kaptak koleszterinszint csökkentőként szimvasztatint, nem találták jelét annak, hogy a sztatinok jelentősebb kognitív károsodáshoz vezetnének, mint a placebo. Erre vonatkozóan csak anekdotikus adatok vannak, s ezért a kérdést tovább kell vizsgálni. Ha a sztatint kapó betegben izomfájdalom vagy gyengeség alakul ki, abba kell hagyni a gyógyszer adását, és újra kell értékelni a terápiát.

Dr. Odden és munkatársai a NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) és a PROSPER (Prospective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk of Vascular Disease) vizsgálat adatait használták fel annak megbecslésére, hogy mekkora a generikus sztatin terápia potenciális haszna, ártalma és költsége 2014-ben primér prevencióként alkalmazva a 75–94 éves személyekben.

A modell előrejelzése szerint, ha mindenkit sztatinnal kezelnének az USA-ban, akkor 8 millióval több személy részesülne ilyen terápiában, és 105 000 (4,3%) személyben előzné meg a kezelés a szívinfarktust és 68 000-ben (2,3%) a szívbetegség miatti halálozást. A kezelés 197 000-rel növelné a rokkantságra korrigált életévek (DALY) számát, s egy plusz DALY költsége $25 200 lenne (az elfogadhatónak tekintett maximális érték $50 000/DALY).

Az eredmények robusztusak voltak, hacsak a gyógyszer havi költsége nem haladta meg a havi $30-t, vagy a sztatinok hatásossága nem volt kisebb, mint a PROSPER vizsgálatban.

Amikor dr. Odden kutatócsoportja az izomfájdalmat, a gyengeséget és az enyhe kognitív károsodást vizsgálta, azt találták, hogy e nemkívánatos hatások relatív kockázatának 1,10–1,29-szeres növekedése semmivé tette a kardiovaszkuláris előnyöket.

Dr. Rich megjegyezte, hogy az ACC/ACH irányelvek csak két bekezdésben foglalkoznak a 75 évesnél idősebbekkel (az egyik a primér, a másik a szekunder prevencióval). Az orvosoknak figyelembe kell venniük, hogy az idősebbekben nagyobb az izomfájdalom, a fáradtság és a kognitív károsodás kockázata, s az öregedés folyamán szaporodnak a társbetegségek, valamint azt, hogy a 85 évesnél idősebbekben a magas koleszterinszint hosszabb túléléssel jár együtt.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.