hirdetés

A férfiak memóriája az öregedéssel gyorsabban romlik

Régóta ismert, hogy az életkorral járó „normális” memóriavesztés férfiaknál súlyosabb, mint a nőknél, de ez természetes folyamat, és nincs összefüggésben az Alzheimer-kórral. A kockázati faktorok csökkentésével azonban a memóriavesztés is lassítható.

hirdetés

Funkcionális MRI vizsgálatok segítségével már néhány évvel ezelőtt bizonyították, hogy az apoliporotein E génε4 nevezetűallélje (az Alzheimer-kór legfontosabb genetikai kockázati faktora) már jóval az amiloid plakkok akkumulációja és a kognitív funkciók nyilvánvaló romlása előtt megváltoztatja az agyi kapcsolatokat.

A JAMA Neurology-ban 2015. március 16.-án online megjelent tanulmányban a vizsgálat vezetője, Dr. Clifford Jack Jr (Mayo Clinic and Foundation, Rochester, Minnesota) szerint kognitív szempontból normális középkorú és idősebb férfiak memóriája rosszabb és hippocampus volumenük kisebb. A középkorú férfiakban bekövetkező emlékezet-gyengülés és agyi méretcsökkenés nem az Alzheimer-kór korai manifesztációja, és az APOE ε4 nem jelzi a sem a memória sem az agytérfogat csökkenést. A vizsgálat vezetője szerint eredményeik „a legújabb képalkotó véleményektől eltérő képet festenek, melyek figyelmüket az APOE ε4 hatásaira fókuszálták, de nem nagyon vették figyelembe a nemeknek az agy szerkezetére és működésére gyakorolt hatásait”. Dr. Jack kijelentette, hogy „legfontosabb felismerésünk, hogy a memória állapota és a hippocampus volumene egymással összefüggésben halad, és a harmincadik életév után mindkettő folyamatosan csökken. Az amiloid szintek emelkedése viszont csak jóval később, kb. a 70-es kor táján észlelhető az agyban. Ezért úgy gondoljuk, hogy a középkorú férfiaknál észlelt memória- és az agyi volumen csökkenés nem az amiloid plakkok következménye, és nem az Alzheimer-kór kezdeti jele, jóval inkább a normál öregedés velejárója, melyet a cerebrovaszkuláris betegségek felszínre hozhatnak”.

Sokáig azt gondoltuk, hogy a középkorúaknál kezdődő memória-vesztés előre vetíti a később megjelenő Alzheimer-kórt, de ez nem így van: „a memóriának és az agy volumenének csökkenése már évtizedekkel az Alzheimer biomarkereinek megjelenése előtt megindul”. Tehát, ha életünk közepe táján kezdjük megtapasztalni emlékezetünk rosszabbodását, az a legtöbb esetben nem az Alzheimer-kór első jele, hanem egy mindennapos jelenség, hiszen az agy ugyanolyan szerv, mint a többi, és nem képest ugyanúgy működni 90 éves korban, mint 30 éves korban. A memória fokozatos gyengülése elől senki sem menekülhet.

A cikkben közölt vizsgálat során 1246 normál kognitív funkciókkal rendelkező egyént vizsgáltak (50 és 95 év közöttit 1209-et, 30 és 49 év között lévőt 37-et). A memória már 30 éves kortól fokozatosan romlott. A hippocampus volumene (HVa) 30 és 60 éves kor között fokozatosan csökkent, onnan meredeken zuhant Az átlagos amiloid PET 70 éves korig alacsony maradt, és utána növekedett. A memória sokkal gyorsabban romlott férfiakban, mint nőkben (p<0,001), különösen 40 éves kor után. A HVa sokkal alacsonyabb volt férfiakban (p<0,001), még inkább 60 éves kor után. Az amiloid PET-ben nem volt nemi különbség egyik életkorban sem. Nem volt különbség az eltérő APOE ε4 státus szerint a nemek között, a memóriában és a HVa-ban, de 70 év fölött az APOE ε4 hordozóknál szignifikánsan magasabb volt az amiloid PET, mint a nem hordozóknál. Az APOE ε4 hordozóknál 57 éves korban volt az egyének 10%-a amiloid PET pozitív, míg a nem hordozóknál a 10 %-os arány csak a 64 éves korra esett.

Ugyanakkor különbség figyelhető meg a nemek között: már régóta ismert, hogy férfiak memória- és az agy volumen csökkenése 40 éves kortól kezdve gyorsabb, mint a nőké. A férfiak nagyobb kockázata valószínűleg a vélhetően nagyobb mennyiségű vaszkuláris kockázati faktor (diabetes, hipertónia, magas koleszterinszint) meglétéből ered, hisz ezek mindegyike befolyásolja az agy tömegét. Ráadásul a férfiakban hiányzik az ösztrogén, ami a nőket közel 4 évtizeden keresztül védi vaszkuláris kockázatoktól. Ugyanakkor ezek a vaszkuláris kockázati tényezők az életmóddal befolyásolhatók, ezért csökkentésüket kell a memória-vesztés elleni küzdelem elsődleges céljaként is kitűzni.

Az APOE ε4 génnek nem volt jelentős hatása a memória-vesztésre illetve az agy tömegének csökkenésére. „Az APOE 4 gén jelentős szerepet kap a még preklinikai állapotban lévő Alzheimer kór előrejelzésében, de nincs befolyással a normál memóriára és az agy tömegére normál kognitív funkciókkal rendelkező személyeknél”.

A témához fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. DeCarli (UC Davis Alzheimer’s Disease Center) elsősorban megkérdezi, hogy mit is értünk „normál” alatt. Ismert, hogy a diabétesz 47 és 57 éves kor között enyhe kognitív zavarral párosul, a hipertónia pedig 40 éves kor fölött az átlagosnál jelentősebb cerebrális atrófiával jár. Az amiloid és a tau képalkotás előre fogja vinni a kutatásokat.

     

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.