Neurokognitív zavarok agytumorok radioterápiája után

A radioterápia (RT) sok agydaganat esetében hatásos kezelés, azonban károsan hathat a neurokognitív működésre. Az agyszövet irreverzíbilis fokális vagy diffúz nekrózisa miatt enyhe-súlyos kognitív zavarok alakulhatnak ki.

hirdetés

Az Egyesült Államokban évente mintegy 17 500 primér agytumort és több mint 200 000 agyi metasztázist diagnosztizálnak, s ezek prognózisa nagyon rossz. A kezelt metasztázisos betegek medián túlélési ideje 2–7 hónap, a kezeletleneké pedig csak 1 hónap. Az agytumoros betegekben a betegség és annak kezelése (műtéti, RT és/vagy kemoterápia) miatt sokszor kognitív diszfunkció alakul ki. Az RT számos agytumor hatásos kezelési módja, azonban rontja a betegek életminőségét és neurokognitív funkcióit. (Neurokognitív működésromlás alatt az értendő, hogy a kognitív funkciók valamilyen agyi elváltozás – például daganat – miatt károsodnak.) A kognitív funkció agytumorban önálló prediktora a túlélésnek. A kognitív károsodások elsősorban a hippokampális működés zavarát tükrözik: romlik a tanulás, az emlékezet, a térbeli információfeldolgozás. Ezek a károsodások főleg a hosszú ideig túlélőket érintik, s mivel az újabb, agresszívebb kezelések növelték ezek számát, több figyelmet fordítanak a neurokognitív működésre (NCF, neurocognitive function) is.

Az agy fehérállománya a legérzékenyebb az irradiációra, amely demielinizációt és axonkárosodást okoz. Ezek mértéke összefügg a kognitív deficit súlyosságával. Az NCF károsodása magában foglalja az emlékezetzavart, a figyelemzavart, a tanulási zavart és az exekutív funkciók zavarát; ezek olyan súlyosak is lehetnek, hogy megfelelhetnek a demencia kritériumainak. Számos agyterület játszik szerepet ezekben a működésekben, s ezek besugárzása mind károsíthatja az NCF-et. A hippokampusz mellett ezek közé tartozik a corpus callosum, a frontális pólus, a prefrontális terület, a gyrus cingularis anterior, a kisagy és a bal temporális lebeny.

Az NCF egyes összetevőit (pl. emlékezet, tanulás, információfeldolgozási sebesség, ítéletalkotás, problémamegoldás, nyelvi képességek) általában neuropszichológia tesztekkel vizsgálják.

Az agydaganat RT kezelése neurokognitív hatásának jelentős kockázati tényezői a  dózis, a frakcináció, a besugárzott térfogat nagysága, az RT helye és a kemoterápiával való kombinálás. Az RT agyra gyakorolt hatása lehet akut, korai késleltetett és késői késleltetett. Az akut mellékhatások a kezelés alatt vagy röviddel utána jelentkeznek, s a jellemző tünetek a fáradtság, a szédülés, a fejfájás, a görcsroham, a hányás és a viselkedésváltozás. Ezek okának az agyi ödémát vagy a vér-agy gát károsodását tartják. Dózisfüggő kognitív zavarok is tapasztalhatók.

A korai késleltetett hatások rendszerint reverzíbilisek, 6–12 héttel az irradiáció után jelentkeznek, s a tipikus tünetek az általános gyengeség és az átmeneti demielinizáció miatti aluszékonyság. Súlyos neurológiai következményei azonban a késői késleltetett hatásoknak vannak: enyhétől a súlyosig terjedő kognitív zavar az agyszövet irreverzíbilis fokális vagy diffúz nekrózisa miatt. Az RT utáni legfőbb hisztopatológiai lelet a fehérállomány nekrózisa. Felnőttekben az idegi őssejtek és progenitor sejtek jelentős szerepet játszanak a tanulást és a memóriát szabályozó területeken az agysejtek regenerációjában. A hippokampusz gyrus dentatusának szubgranuláris zónájában és az oldalsó agykamrák szubventrikuláris levő idegi őssejtek és prekurzor sejtek érzékenyek a besugárzás kiváltotta apoptózisra. Ennek következtében nem alakulnak ki új idegsejtek, és romlik a hippokampusz-függő emlékezet.

Emellett a radionekrózis területén megnő a reaktív asztrociták, mikrogliák száma, s a reaktív oxigén species, az immunológiai reakciók, a neurotranszmitter szintek, a citokinek és a növekedési faktorok is hozzájárulnak az RT okozta károsodáshoz.

A primér agytumorok közül a gyorsan növekvő gliómák – melyek közül a leggyakoribb a glioblasztóma (GBM), a legagresszívebb malignus agytumor – diagnózisakor már sokszor megállapítható a kognitív diszfunkció. Az ilyen betegeket gyakran RT-vel (is) kezelik, és ilyen esetben sokukban tovább romlik a rövid távú emlékezet és/vagy progrediál a demencia. Kimutatták, hogy a verbális emlékezet e betegekben szorosan összefügg a túlélési idővel. Az RT-t követően folyamatosan romlik a betegek információfeldolgozása, pszichomotoros sebessége és exekutív funkciójuk is. Kivételt képeznek az idős páciensek, akikben az RT mérsékelten javítja a túlélést a kogníció és az életminőség romlása nélkül.

Mivel a lassan növekvő gliómákat általában fiatal korban diagnosztizálják és a túlélési idő hosszú, ezekben a betegekben az RT nagyobb valószínűséggel okozza az NCF romlását. Több vizsgálat szerint maga a tumor, és nem az RT felelős a páciensek kognitív deficitéért. Egy másik vizsgálat viszont arról számolt be, hogy azokban a lassan növekvő gliómás betegekben, akiket radioterápiával kezeltek, progresszíven romlottak a kognitív funkciók, különösen több évvel a kezelés után. Ismét egy másik vizsgálat arra jutott, hogy a kogníció romlásáért elsősorban a tumor a felelős, de a nagy dózisú RT – és az antiepileptikus kezelés is – tovább károsítja a kognitív funkciókat. Correa és munkatársai 16 RT-ben részesülő és 24 nem kezelt lassan növekvő gliómás beteget vizsgáltak, és az RT-vel és mellette kemoterápiával kezeltekben szignifikánsan kisebb volt a pszichomotoros sebesség és rosszabb a nem verbális emlékezet. A kezelt betegek 62%-ában mutatott ki az MRI fehérállomány károsodást, míg a nem kezelteknek csak 10%-ában. A betegek közül 16-ot 24–39 hónap múlva is megvizsgáltak, s míg a nem kezeltek kognitív funkciói javultak, a kezeltek nem verbális emlékezete és exekutív funkciója romlott.

A primér központi idegrendszeri limfóma az összes agytumor mintegy 3%-át teszi ki. Standard kezelése a teljes agy radioterápiája (WBRT, whole brain radotherapy) és a nagy dózisú, metotrexát alapú kemoterápia. Csak RT-t alkalmazva a medián túlélés 16 hónap, míg kemoterápiával kiegészítve 35–45 hónap. Ennek azonban az az ára, hogy a kezelés okozta késleltetett kognitív zavar gyakori és szövődménnyé vált. A kombinált terápia a kogníció szinte minden aspektusát olyan mértékben károsítja, hogy az már az életminőséget is rontja, sőt sokan végül gondnokságra szorulnak. A szövődmény a 60 év felettiekben a legsúlyosabb. Egy vizsgálat szerint a kezelt betegek 63%-át érintette ez a mellékhatás, bár a terápiára a tumor jól reagált.

Sok rákos betegben – főleg a tüdő-, emlőrákosokban és a melanómásokban – agyi metasztázis alakul ki. Ennek standard kezelése a legtöbb esetben a teljes agy radioterápiája. Ennek célja a tumoros agysejtek elpusztítása, de profilaktikusan is alkalmazzák, az áttétek kialakulásának megelőzésére. Akárcsak a primér agytumorok esetében, ilyenkor is igen gyakori mellékhatása a kezelésnek a kognitív deficit kialakulása, amely a kezelt betegek kb. felét érinti. A kognitív romlás elsősorban emlékezetzavarban, a motoros sebesség csökkenésében, az exekutív funkció és a verbális emlékezet romlásában nyilvánul meg. Ha azonban a WBRT-t motexafin gadoliniummal (Mgd) egészítik ki, ez lehetővé teszi a sugárzás dózisának csökkentését, és ekkor a kognitív mellékhatások enyhébbek és később következnek be.

A radioterápia kognitív hatásainak nincs standard kezelése. Ghia és munkatársai kidolgoztak egy olyan teljes agyi radioterápiát, amelynek során a hippokampuszt kevesebb sugárzás éri, azonban ennek hatása még vizsgálat alatt áll. Gehring és kollégái az RT-t követően egy sokoldalú kognitív rehabilitációs programot alkalmaztak gliómás betegekben, ami 6 hónapos követés után javította a figyelmet és a verbális emlékezetet.

Egyes gyógyszerek szintén javítják RT után a kognitív működést. Ezek közé tartozik a metilfenidát, a modafinil, az E-vitamin és a donepezil. A ramipril, egy lipofil acetilkolineszteráz gátló, szignifikánsan gátolja a gyrus dentatusban a besugárzás toxikus hatását a neuronképződésre. Nemrég az angiotenzin konvertáló enzim gátlók és az 1. típusú angiotenzin receptor antagonisták kognitív funkciókra gyakorolt jó hatásáról számoltak be.

 

Forrás: Brain Disorders & Therapy

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.