hirdetés

Védőoltás hosszabbíthatja meg az agytumoros betegek túlélését

Cedars-Sinai Medical Group ígéretes híre, hogy az agresszív agydaganatok eseteiben alkalmazott kísérleti terápiájukkal a betegek felénél sikerült 5 évnél hosszabb túlélést elérni a diagnózis felállításától számolva.

hirdetés

A World Federation of Neuro-Oncology november eleji konferenciáján San Franciscóban kutatók arról számoltak be, hogy az eredeti 16 fős betegcsoportjuk nyolc tagjánál sikerült javítani az 5 éves túlélés esélyét. A vizsgálat célja egy új immunológiai kezelés tesztelése volt az agydaganatok legmalignusabb formájának számító glioblastoma multiforme eseteiben. Az American Brain Tumor Association (ABTA) szerint a glioblastomákban különösen az jelent nagy problémát, hogy a ráksejtek gyorsan reprodukálódnak, és növekedésüket kiterjedt érhálózat segíti. Az ABTA becslése szerint a primer agydaganatok 17 százalékát teszik ki a glioblastomák, a betegség előfordulási aránya az életkor előrehaladtával emelkedik, és a férfiak gyakrabban érintettek, mint a nők.

A Cedars-Sinai vizsgálatában az ICT-107 vakcina biztonságosságát elemezték, melynek hatása azon alapul, hogy daganatsejtek jelenlétében riasztja az immunrendszert és daganat pusztulását előidéző válaszreakciót indukál. Az oltóanyag a ráksejtek fejlődésében szerepet játszó hat antigént vesz célba.

A mostani vizsgálatban a tumor hagyományos kezelése után – mely lehetőség szerint műtéti eltávolítást, majd radio- és kemoterápiát jelentett – a betegek 2 hetes intervallumokban három alkalommal kaptak a vakcinából a sugárkezelést és a kemoterápiát követően. A kongresszuson közzétett adatok szerint az eredeti betegcsoport hét tagja még jelenleg is életben van, a diagnózis felállításától számított túlélési idő 60,7 hónap és 82,7 hónap között változik. Hat beteg több mint 5 éve progressziómentes, ami azt jelenti, hogy a daganat nem újult ki, és ez idő alatt nem volt szükség további kezelésre. Négy résztvevő továbbra is betegségmentes, és megfelelő minőségben éli az életét a diagnózis felállításától számított 65,1−82,7 hónapja. Egy betegnél ugyancsak nem jelentkeztek a daganat kiújulására utaló tünetek, a beteg azonban leukaemiában meghalt.

A kutatók kiemelik, hogy vizsgálatukban 38,4 hónapos medián túlélést sikerült elérni. Azokban a tipikus esetekben, amikor a daganat eltávolítását célzó sebészeti beavatkozás után szokványos ellátás történik, a medián túlélés körülbelül 15 hónap.

Ebben a vizsgálatban a progressziómentes túlélés – azaz a kezeléstől a daganat kiújulásáig eltelt idő – 16,9 hónapnak adódott. Standard ellátás mellett a túlélés medián értékben 7 hónap körül van.

A Cedars-Sinai kutatói azt magyarázzák, hogy mind a nyolc túlélő betegük daganata legalább ötöt tartalmazott z oltóanyaggal célbavett hat antigén közül, a tumorok 75 százalékában pedig mind a hat antigén megtalálható volt. A daganatok 100 s%-ából legalább négy olyan antigén kimutatható volt, melyek összefüggésben állnak a rákos őssejtekkel, azaz olyan tumoreredetű sejtekkel, melyek segítik a daganatot abban, hogy az ellenálljon a radio- és kemoterápiának, sőt akár még regenerálódhasson is a kezelést követően.

Dr. Surasak Phuphanich, a Cochran Brain Tumor Center neuroonkológiai programjának vezetője így fogalmaz: „Megfigyeléseink arra utalnak, hogy a tumoros őssejtek által nagy mennyiségben expresszált antigéneket célzó terápiás módszerek életképes stratégiáknak bizonyulhatnak a glioblastomák terápiájában. E betegcsoportban a betegség hosszú remissziója korrelációt mutatott a tumorasszociált antigének expressziójával.”

A vakcina minden beteg egyéni igényeihez igazítható a beteg saját fehérvérsejtjeiből nyert dendritikus sejtek segítségével. A dendritikus sejt az immunrendszer egyik legmarkánsabb antigénprezentáló sejtje – olyan sejt, mely lehetővé teszi az immunrendszer számára a külső támadók felismerését. A kutatók ezeket a dendritikus sejteket laboratóriumi körülmények között tenyésztették a hat célantigén szintetikus peptidjeivel – ami alapvetően megtanította a sejteket arra, hogy ezeket az antigéneket idegen behatolóként ismerjék fel. Ezeket az új sejteket aztán ismét bejuttatták a beteg szervezetébe, ahol azok megtalálták és elpusztították a daganatsejteket.

A vizsgálat eddigi sikereit látva az ICT-107 vakcinával fázis II véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálatokat kezdtek 2011-ben, több központ bevonásával.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.