hirdetés

Fény derült a meningeomák kialakulási mechanizmusára

A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint sikerült tisztázni az agy és a gerincvelő területén gyakran kialakuló meningeoma növekedésének és progressziójának legfontosabb celluláris mechanizmusait, ami új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet el.

hirdetés

Az eredményeket a Molecular Cancer Research című lapban hozták nyilvánosságra.

„Egy lépéssel megint közelebb jutottunk a terápiás célpontként kínálkozó gének azonosításához – mondja Gilson S. Baia, a Johns Hopkins Egyetem orvoskarának idegsebész kutatója. Baia és munkacsoportja arra az ismert tényre alapozta munkáját, mely szerint a meningeoma eseteinek körülbelül kétharmadában kimutatható az NF 2 tumorszuppresszor gén mutációja. A módosulás következtében zavart szenved a Merlin nevű protein expressziója. A Merlin a Hippo nevű sejtszignálutat szabályozza, és mostani friss kutatásukban Baia és kollégái arra a megállapításra jutottak, hogy ha a Merlin hiányzik, akkor a Hippo jelút is megszakad. Normális körülmények között a Hippo kontrollálja a szövetek és szervek méretét a szervezetben, és akkor aktiválódik, ha szövetek fejlődésére van szükség. A Hippo ezen túlmenően fékként is működik a kontrollálatlan növekedéssel szemben. A Hippo megszakadása esetén olyan biokémiai kaszkád indul el, melynek eredménye szabályozatlan tumornövekedés lesz.

Baia meningeoma-sejtekben tanulmányozta a YAP1 (Yes-associated protein 1) nevű fehérje aktiválódását, melyet a Hippa szabályoz. Enélkül a YAP1 bejut a sejtmagba, ahol a tumorképződésben és sejtproliferációban szerepet játszó géneket aktivál.

Az elmúlt években a Hippo jelútról bebizonyosodott, hogy szerepet játszik más daganatfajták növekedésében is, de most először hozták kapcsolatba a meningeoma kialakulásával. A YAP1 közrejátszik például tüdő- és petefészekrákban is, és az NF2 mutációját kimutatták már az agytumorok ritkább altípusaiban, valamint az azbesztózishoz kapcsolódó mesothelioma kialakulásában is.

A kutatók most 70 mesotheliomás szövetmintát gyűjtöttek, és azt találták, hogy minden mintában kimutatható volt a YAP1 expressziója, függetlenül a daganat szövettani stádiumától (grade). Ezt azt jelzi, hogy olyan molekuláris mechanizmusról van szó, mely már a korai stádiumban részt vesz a meningeoma létrejöttében. Amikor a sejtmagokban kiütötték a YAP1-et, akkor a tumor proliferációja is meglassult, a YAP1 mennyiségének növekedéséhez ugyanakkor a sejtszaporodás és -migráció fokozódása társult.

Állatkísérletekben olyan humán sejtvonalakat fecskendeztek kísérleti egerek agyába, melyben a YAP1 expressziója fokozott volt. A YAP1 mennyiségének megnövekedésére válaszul az összes kísérleti állat agyában daganat alakult ki.

A kutatás vezetője szerint a következő feladat azon gének pontos azonosítása lesz, melyek a sejtmagba jutó YAP1-re válaszul aktiválódnak. Ezt követően remélhetően mód nyílik olyan gyógyszerek kifejlesztésére, melyek specifikusan ezeket a géneket veszik célba.

A kutatást a Leonard and Phyllis Attman Alapítvány és a Meningioma Mommas Foundation támogatta.

Forrás: Johns Hopkins University

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.