hirdetés

Új rákkezelési lehetőség: a daganatos sejt felrobbantása

A Karolinska Intézetben kifejlesztett Vacquinol-1-nek nevezett anyag gyakorlatilag felrobbantja a glioblastoma sejteket. 

hirdetés

A glioblastoma egy igen agresszív viselkedésű agydaganat, ami a jelenleg rendelkezésünkre álló műtéti megoldás, sugárkezelés és gyógyszeres kezelés ellenére is átlagosan 15 hónap alatt a beteg halálához vezet, mindössze a betegek 5%-a él 3 évig. Ezért életbevágóan fontos az ilyen rosszindulatú agydaganatok hatásosabb kezelési módszereinek kutatása. A stockholmi Karolinska Egyetem és az uppsalai Egyetem munkatársainak közös kutatásai során a glioblastoma sejtjeinek elpusztítására egy teljesen új módszert dolgoztak ki. A Karolinska Intézetben kifejlesztett Vacquinol-1-nek nevezett anyag gyakorlatilag felrobbantja a glioblastoma sejteket. A kutatások először olyan molekulákra irányultak, melyek általában a daganatsejtek pusztulását okozzák. A több mint 200 molekula közül az egyik igen különleges képességekkel bírt: a sejten belül vég nélküli, fékezhetetlen „vacuolizációt” hozott létre. (A „vacuolák” azok a sejtfal betüremkedéséből származó, ezért sejtfallal rendelkező apró hólyagocskák, táskácskák, melyek a sejt környezetéből a sejt belseje felé szállítják a különböző anyagokat. A folyamat azonos – csak ellentétes irányú – avval, amit 2013-ban orvosi és élettani Nobel-díjjal jutalmaztak). Miután a daganatos sejtben egyre-másra számos vacuola keletkezik, a sejt felduzzad, kikerekedik, külső membránja a feszüléstől egyszerűen kipukkad, és a sejt elpusztul. A Karolinska Intézet Orvosi Biokémiai és Biofizikai részlegének professzora, Patrik Ernfors szerint „Ez a rákgyógyítás teljesen új mechanizmusa. Ezen az elven a glioblastoma teljesen új módszerrel támadható, de azt még nem tudjuk, hogy ez az elv működik-e más daganatok esetében is”.

A vizsgálat menete egyszerűsítve a következő volt: emberi glioblastoma sejtek kísérleti egerekbe való oltásával daganatokat hoztak létre, majd a vizsgálni kívánt bármilyen anyaggal 5 napon keresztül táplálták az állatokat. A kísérleti anyaggal nem táplált állatok átlagos élettartama 30 nap volt, míg az egyedül a glioblastomába koncentrálódó speciális anyaggal (a Vacquinol-1-el) táplált 8 egérből 6 még 80 nap után is élt. Ugyanakkor tudni kell, hogy ami a Petri-csészében sikeres, az nem biztos, hogy élő szervezetben is működik. Nem tudjuk az alkalmazott Vacquinol-1 hatásához elégséges koncentrációt sem – bár a kísérletek során súlyos mellékhatást nem jegyeztek fel. 

Mivel az eredmények egészen újszerűek és nagy érdeklődésre tarthatnak számot, a kéziratot a legsürgősebben közlésre küldték egy tudományos folyóiratba, mondván, hogy felfedezésükre alapozva számos preklinikai vizsgálat indulhat meg, melyek majd egyszer a humán gyógyászatban a korszakalkotóan új módszer klinikai felhasználásához vezethetnek.

 

Forrás: Cell

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.