hirdetés

Miért nem fedezik fel sok idősben a demenciát?

A Michigani Egyetem kutatói azt találták, hogy a demencia jeleit mutató idős emberek több mint a fele nem fordult orvoshoz ezzel a problémával. Célszerű lenne tehát az Egyesült Államokban ingyenesen biztosított rendszeres ellenőrzés keretében a kognitív állapotot is vizsgálni.

hirdetés

Annak ellenére, hogy emlékezetük és gondolkodási képességük egyértelműen romlik, az ilyen tüneteket mutató idősek több mint a fele soha nem megy orvoshoz emiatt – ezt mutatta ki egy új vizsgálat.

A Michigani Egyetem kutatói és kollégáik azt mondják, hogy ezek az eredmények arra utalnak, hogy 1,8 millió, 70 évesnél idősebb demens amerikai kognitív tüneteit nem vizsgálja meg semmilyen orvos, ami egyeseknél azt jelenti, hogy nem fedezik fel a gondolkodás- és/vagy az emlékezetzavar kezelhető okát. Az eredményekről a szerzők a Neurology online kiadásában számoltak be november 26-án.

Nagyobb valószínűséggel vizsgálta ki azok emlékező- és gondolkodási képességét egy családorvos, egy neurológus vagy egy pszichiáter, akik házasságban éltek vagy akikben a legkifejezettebbek voltak a demencia tünetei. A vizsgálatban az enyhe kognitív zavarban szenvedőktől kezdve a súlyosan demens személyekig a legkülönbözőbb betegek vettek részt, függetlenül attól, hogy mi okozta a kogníció romlását.

„A demencia korai felismerése és kivizsgálása hozzásegíthetné az érintetteket, hogy korábban kezdjék el kezelni őket” – mondta dr. Vikas Kotagal, a vizsgálat első szerzője, a Michigani Egyetem neurológus docense. „Segíthetne a családoknak is, hogy megtervezzék a beteg ellátását, hogy támogassák a mindennapi feladatokban, és hogy felkészüljenek a jövőben várható problémákra. Időnként ezekkel jelentősen javíthatják a beteg életminőségét.”

A Medicare, az USA időseket ellátó egészségügyi rendszere, ma már biztosítja a demencia ingyenes tesztelését. A vizsgálat adatai még abból az időből – 2011 előttről – származnak, mielőtt a Medicare vállalta volna, hogy évente ingyenesen ellenőrzi az idősek egészségi állapotát az Affordable Care Act-nek (az Obama által bevezetett egészségügyi törvény) köszönhetően, s ennek részeként a kognitív állapotot is.

De még ennek ellenére is, dr. Kotagal kifejtette, hogy: „E vizsgálat eredményeinek mind az alapellátást, mind a szakellátást illetően következményei vannak. Fontos, hogy felismerjék az idősek kognitív károsodását, és az orvosoknak vizsgálniuk kell, hogy mi okozta ezt, s érthetően el kell magyarázniuk a betegnek és családjának, hogy mire jutottak.”

A vizsgálat egy nagyobb, országosan reprezentatív tanulmány része volt; 856 70 évesnél idősebb személyt vizsgáltak ki demenciára nézve. A kivizsgálás része volt egy videó interjú is a standard tesztek mellett. Minden esetben megkérdezték a személy élettársát, gyermekét, vagy más jó ismerősét, hogy volt-e valaha orvosnál a személy emlékezet- vagy gondolkodási zavar miatt.

Összesen 297 résztvevő felelt meg a demencia kritériumának. Ezek 45%-a járt orvosnál emlékezetzavar miatt – minél súlyosabbak voltak a tüneteik, annál nagyobb valószínűséggel vizsgálták ki őket emiatt. Azok közül, akiknek memória- és gondolkodászavara nem volt olyan mértékű, hogy demenciát állapítsanak meg náluk, 5% ment el orvoshoz emiatt, és a normális memóriájú és gondolkodású személyek közül 1%.

A házas személyek több mint kétszeres valószínűséggel jártak orvosnál kognitív vizsgálat végett, mint a nem házasok. Vajon miért? „Lehet, hogy az élettárs könnyebben fejezi ki aggodalmát egy orvosnak, mint a gyermekek” – mondta dr. Kotagal. „Egy másik lehetőség az, hogy a nem házas idős emberek nem szívesen beszélnek kognitív problémáikról az orvosnak, mert attól tartanak, hogy emiatt elveszíthetik függetlenségüket.”

Más demográfiai tényezők – például a rassz, a szociális-gazdasági státusz, a gyermekek száma, és az, hogy a személyhez közel éltek-e a gyermekei – nem befolyásolták azt, hogy átesett-e a személy kognitív kivizsgáláson. „A gyermekek száma és közelsége ebben a tekintetben nem helyettesíti az élettársat” – mondta dr. Kotagal.

A vizsgálat arra nem adott választ, hogy a demencia jeleit mutató személyeket miért nem vizsgálják ki, de dr. Kotagal azt vetette fel, hogy számos tényező játszhat közre ebben – némelyek a beteggel, mások az orvossal, és megint mások az egészségügyi rendszer természetével kapcsolatosak.

Mint mondta, sok beteg és orvos nem hiszi, hogy a kogníció vizsgálata fontos lenne, noha a szakértők kimutatták, hogy javíthatja a kimeneteleket és csökkentheti a költségeket.

Ha például tudható, hogy a demenciát stroke okozta vagy az agyi erek állapota, akkor a beteg csökkentheti a kockázati tényezők, például a magas vérnyomás hatását, amely enélkül csak súlyosbodna.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.