hirdetés

Ha kövér vagy, a cukrozott italok elzsírosíthatják a májad

Már korábban bizonyították, hogy a cukrozott üdítők fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris-  és az anyagcserebetegségek kockázatát, a mostani vizsgálatban pedig azt találták, hogy zsírmájt okozhatnak. 

hirdetés

Egy korábbi dán vizsgálatban túlsúlyos beteg 4 csopotjában a napi 1 liter standard kóla, izokalóriás félig lefölözött tej, aszpartáttal édesített diétás kóla, illetve víz 6 hónapon át tartó fogyasztása nem növelte a test összes zsírtartalmát a standard kóla 6 hónapos viszont – a többi három italhoz képest - növelte az ektópiás zsír akkumulációját, valamint a lipidek szintjét, tehát a kardiovaszkuláris betegségek és az anyagcsere betegségek kockázatát

A Journal of Hepatology-ban 2015. június 5.-én online megjelent nagy megfigyeléses tanulmány szerint a cukrozott italok rendszeres fogyasztása a zsírmáj megnövekedett kockázatával jár. Egészen pontosan, ha egy felnőtt naponta egynél több cukrozott italt fogyaszt rendszeresen, akkor 55%-kal (95%CI 1,03-2,35) emelkedik a nem alkoholos eredetű zsírmáj megbetegedés kockázata. Dr. Jiantao Ma (Tufts University, Boston) vezetésével a kutatók a Framingham Heart Study’s Offspring and Third Generation-ban szereplő 2634 középkorú felnőtt adatait analizálták a részvevők által kitöltött kérdőívek alapján. A vizsgált személyek 12%-a rendszeresen fogyasztott cukrozott italokat (sugar-sweetened beverages, SSB) 34%-a viszont egyáltalán nem. A cukrozott italokat rendszeres fogyasztók 40%-ban koffein tartalmú kólát, 29%-ban szénsavmentes gyümölcsleveket, 21%-ban szénsavas (de nem kóla jellegű) italokat, 10%-ban koffeinmentes kólát fogyasztottak. CT felvételek alapján a vizsgálatban szereplő személyek 17%-ánál állt fenn a máj zsíros átalakulása.

Az életkorhoz, nemhez, testtömeg-indexhez, alkohol-bevitelhez, diétás üdítők beviteléhez igazított többváltozós analízis szerint az cukrozott italok fogyasztása és a zsírmáj betegség között dózisfüggő egyenes összefüggés mutatható ki. A semmit nem fogyasztók, illetve a havonta 1-3 italt fogyasztóknál 16%-os (95%CI 0,88-1,54), a heti 1 italt fogyszatóknál 32%-os(95%CI 0,93-1,86), és a naponta töb cukros italt fogyasztóknál már 61%-os (95%CI 1,04-2,50, p trend = 0,04) kockázatnövekedést tapasztaltak.

Dózisfüggő egyenes arányosság volt kimutatható a cukrozott italok fogyasztása és az alanin aminotranszferáz (ALT) értékek között is: a napi egynél több italt fogyasztók körében 30%-kal magasabb volt az ALT emelkedés kockázata (p trend =0,002).     

A testtömeg-indexhez való igazítás nem csökkentette a cukrozott italokat okozta  zsírmáj megbetegedés kockázatát. A cukrozott italok fogyasztása és a máj zsírtartalma közötti összefüggés a vizsgálat szerint nem függött a testtömeg-indextől és a szubkután zsírszövetektől sem. Túlsúlyosokban és kövérekben a máj zsírtartalma az elfogyasztott cukros ital mennyiségével egyenes arányban nőtt, azonban normál testsúlyú egyénekben nem lehetett megfigyelni. A diétás üdítők fogyasztása nem befolyásolta a máj zsírtartalmát, illetve a szérum ALT értékeket. Tehát a napi rendszerességgel fogyasztott cukrozott italok különösen túlsúlyos, vagy kövér egyénekben növelik a máj zsíros megbetegedésének kockázatát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Medscape Medical News

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.