hirdetés

Új website a cukrok egészségkárosító hatásairól

Számos elhíresült esetet tudunk a dohányipar, a klímaváltozásra épülő ipar, és a gyógyszeripar berkeiből, amikor a tudományos bizonyítékok ipari érdekek alapján születtek, és nem kielégítő vagy éppen hamis voltuk később igazolódott. Elég keveset tudunk viszont az élelmiszeripar szponzorálásának lehetséges szerepéről. 

hirdetés

A cukrozott italok testtömegre, elhízásra gyakorolt hatását az elmúlt években részletesen kutatták és vitatták. Az ital- és édességgyártók által támogatott kutatások és az ipari pénzektől független kutatások eredményei számos esetben itt is ellentmondóak. „Hízlalnak az édesített italok? Az attól függ, hogy kitől kérdezed” (Bakalar).

Ilyenkor a közlemények szisztematikus számbavétele, valamint a meta-analízisek segíthetnek annak értékelésében, hogy bizonyos anyagokkal történt expozíciónak milyen következményei vannak.

Bes-Rastrollo és mtsai 2013 végén megjelent átfogó tanulmányukban az addig megjelent szisztematikus összefoglalókat értékelték. A PubMed-ben, a Cochrane Library-ban és a Scopus-ban kutattak a témában megjelent angol, spanyol és francia nyelvű közlemények után, és minden fellelt publikációt két független kutató értékelt. A két kutató véleménye 93,3%-ban megegyezett, a maradék néhány vitás kérdés tisztázására egy harmadik véleményt hívtak segítségül. 405 olyan közleményt találtak, amelyekben a cukor vagy a cukrozott italok, üdítők, testtömeg index (BMI), és a túlsúly vagy obesitas szavak egyaránt szerepeltek, de mindössze 17-et találtak tudományos szempontból megfelelőnek és értékelhetőnek. Mivel az egyik metaanalízisben külön vizsgálták a felnőtteket és a gyermekeket/serdülőket, ezért a közleményekben összesen 18 következtetés szerepelt. Az értékelésbe vont 17 átfogó tanulmányban 11-ben jelentették ki, hogy semmiféle érdekközösségük nincs az iparral (de 7-ben nyilvánosságra hozták, hogy munkájukhoz a kormányzattól, egyetemektől, akadémiai kutatóközponttól kaptak anyagi támogatást), 6-ban viszont jelezték a lehetséges érdekütközést (ipari befolyás). A 17 vizsgálatból levont 18 következtetésből 11 (11/18 = 61%) fordított arányú összefüggést igazolt a cukrozott italok fogyasztása és a testtömeg gyarapodása között.

Az ipar által finanszírozott kutatások közül csak 1 talált összefüggést a cukrozott üdítők és az elhízás között, az ipari finanszírozástól függetlenek közül viszont 10, és csak 2 vizsgálatban nem igazolódott az egyértelmű pozitív kapcsolat.  

Mivel a cukor, az általa okozott metabolikus szindróma súlyosan károsítja az egészséget, most három egyetem és tucatnyi specialista egy olyan objektív információkat közlő web-oldalt nyitottak SugarScience.org címen, melyben máris 8 000 közlemény van a cukor egészségkárosító hatásairól. Az új website-on magyarázó szövegek, grafikonok segítik a tájékozódást. Mint az egyik ábrából leolvasható, az előre csomagolt ételek 74%-a tartalmaz hozzáadott cukrokat, melyek az étel címkéjén 60 különböző néven szerepelnek. Dr. Robert Lustig (gyermek-endokrinológus, University of California, San Francisco) az új egészségvédő kampány egyik részvevője szerint „az amerikaiak gondolkodás nélkül fogyasztják az élelmiszerekbe kevert, álruhába öltöztetett (dextróz, maltóz, galaktóz, maltodextrin néven bújtatott) cukrokat”.

A WHO és az amerikai kardiológusok is maximum napi 9 teáskanál cukor fogyasztását javasolják a férfiak (kb. 150 kalória), és 6 kiskanálnyit a nők (100 kalória) számára. A szakemberek szerint egyetlen szokványos (330 ml-es) dobozos üdítő 8 teáskanál cukrot tartalmaz! Laura Schmidt (az UCSF professzora) szerint az amerikaiak kb. a javasolt maximális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják el naponta.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. The New York Times

2. The New York Times

3. PLOS Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.