Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
Immunonkológiai Mozaik Immunonkológiai Mozaik 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Immunonkológiai Mozaik
2017-02-27

A rák világszerte vezető halálok. 2012-ben több mint 14 millió új megbetegedést regisztráltak, és a becslések szerint ez a szám 2030-ra eléri a 23 milliót évente, ami kb. 70%- os növekedést jelent 2012-höz viszonyítva. ez a tendencia várhatóan még drámaibb lesz az alacsony és közepes emberi fejlettségi indexű (human development index, HDI) országokban. Az immunterápia, ezen belül is az immunellenőrzőpont-gátlók alkalmazása alapjaiban változtatta meg a rákbetegek kezelési lehetőségeit. E terápiás megközelítés hatásossága és biztonságossága – egyéb daganattípusok mellett – melanoma, tüdő- és veserák esetén igazolódott. Az igen biztató klinikai eredmények ellenére az új immunterápiás szerek magas költsége alapos elemzést tesz szükségessé, hogy biztosítsuk az egészségügyi rendszer gazdasági fenntarthatóságát és a hozzáférést minden rászoruló beteg számára. Fontos eszközt jelent ebben a gyógyszertámogatási módozatok hatásának elemzése, a költséghatékonysági analízis (costeffectiveness analysis, CEA) és minőségkorrigált életév (quality-adjusted life year, QALY).

#2
Immunonkológiai Mozaik Immunonkológiai Mozaik 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Immunonkológiai Mozaik
2017-02-20

A tumorimmunológiai ismeretekben az utóbbi 30 évben bekövetkezett jelentős előrelépés vezetett a napjainkban egyre inkább tért hódító új immunterápiás ágensek kifejlesztéséhez. Az ezzel párhuzamosan folyó genomikai vizsgálatok pedig több daganattípusban azonosítottak a tumorgenezist irányító onkogén mutációkat. Ez elvezetett a személyre szabott, precíziós medicina korszakába, melyben a betegek a tumoruk mutációs státuszán alapuló specifikus, molekulárisan célzott szerrel kezelhetők. A célzott terápiákkal magas válaszarány érhető el, de a betegek nagy részében egy idő után rezisztencia alakul ki. Az immunterápiák ugyanakkor tartós betegségkontrollt képesek előidézni, mely hosszú távú, kezelésmentes túlélést eredményez egyes betegekben.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-01

Néhány kiegészítő esetében megállapították, hogy befolyással bírnak bizonyos kemoterápiában alkalmazott hatóanyagok metabolikájára.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-17

Egy most megjelent közlemény szerint a nagydózisú immunkezelés autológ hematopoietikus sejtátültetéssel kombinálva jelentősen képes elnyomni a gyulladásos aktivitást sclerosis multiplexben, és ezzel lassítani a betegség progresszióját.  

 

#5
Journal of Clinical Oncology IV. évf.1. szám
OTSZ Online
2008-02-01
  Célkitűzés   A nagy dózisú, adjuváns interferon-alfa-kezelés (HDI, high-dose interferon alfa) hasznának felmérése nagy kockázatú melanomás betegek körében.   Betegek és módszerek   Markov-féle szimulációval kidolgoztunk egy döntéselemzési valószínűségi modellt a IIIA, a IIIB és a IIIC stádiumú melanoma természetes kórlefolyásának modellezésére, és megvizsgáltuk a HDI-kezeléssel elérhető, illetve az anélkül lehetséges kimeneteleket, nevezetesen a minőséggel korrigált életéveket (QALY, quality-adjusted life-years) és a növekményi költséghatékonyságot (ICER, incremental costeffectiveness ratio). A valószínűségi becslésekhez és a költségek kiszámításához valódi betegek adatait vettük alapul, a HDI-kezelés hatékonyságának és hasznának elemzéséhez pedig irodalmi adatokat használtunk fel. Az alapeset- elemzést az 50 éves betegek populációjára vonatkoztattuk.   Eredmények   A HDI-kezelés 4,42 évre növelte a III. stádiumú melanomában szenvedő betegek várható medián élettartamát, szemben az obszervációs csoportbeli 3,75 évvel. A stratégia között a minőséggel korrigált életévek tekintetében kimutatott különbség 0,31 évnek adódott a IIIA és 0,60 évnek a IIIC stádiumú melanoma HDI-kezelése esetén. A IIIB és a IIIC stádiumú melanoma HDI-terápiáját költséghatékonynak találtuk: a minőséggel korrigált életévenkénti növekményi költséghatékonyság (ICER/QALY) az előbbi esetben 95 304 dollárnak, az utóbbiban 76 068 dollárnak adódott. Ha küszöbértékként 100 000 USD/QALY-nyereséget határoztunk meg, az 52 év alatti betegek körében a III. stádiumú melanoma HDI-kezelése minden esetben költséghatékonynak mutatkozott. A IIIA stádiumú melanoma és a 63 év felettiek IIIB stádiumú melanomájának HDI-terápiája nem tűnt költséghatékonynak.   Következtetések   Az általunk kidolgozott modell rámutatott, hogy a nagy dózisú, adjuváns interferon-alfa-kezelés költséghatékonysága a melanoma egyes alstádiumaiban jelentősen eltér egymástól. A minőséggel korrigált életévek tekintetében a 60 év alattiak IIIC stádiumú melanomájának HDI-kezelése hozta a legnagyobb hasznot, és ugyanitt bizonyult a leginkább költséghatékonynak a szóban forgó kezelés.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.