Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2022-09-07

A neoplasztikus betegségek a szervezet baktériumközösségeinek megvál­tozásával, onkobiózisával járnak. Az onkobiózis összefüggést mutat a túl­éléssel, a kiújulással, a metasztázisképzéssel, illetve a kemo-radioterápia hatékonyságával és mellékhatásprofiljával.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 3. szám
OTSZ Online
2022-03-26

A zöldhályog vagy orvosi nevén glaukóma során a szem belnyomása kórosan és tartósan megemelkedik. Ennek következtében károsodhat a látóideg, a szem fény- és szín érzékelésért felelős ideghártyájában (retinában) lévő idegsejtek és nyúlványaik pusztulása látásvesztést okoz­hat. A szemen belül uralkodó nyomás nem minden zöldhályog kapcsán emelkedik meg kórosan, az esetek 20–52%-ában a glaukómás beteg szemnyomásának értéke a normális tartományon belül marad. A szem belnyomása továbbá glaukómára jellegzetes egyéb elváltozások hiá­nyában is megemelkedhet.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-03-24

A presbyopia tartós, és eredményes sebészi megoldása az emberiség régi óhaja. A modern mikrosebészeti és műtéttani eszközök mellett a biokompatibilis, összehajtható műlencsék képesek jelenleg optikailag a legjobb távoli és közeli látás élményét biztosítani a pácienseknek. A mű­lencsék között a multifokális műlencsék, továbbá a kiterjesztett mélység-élességű műlencsék számítanak a legmodernebbeknek. Egyéni mérlegelés alapján, a pácienssel közösen kell kiválasztani a számára legmegfelelőbbet, ehhez a szem állapotát, a beteg foglalkozását és hobbiját is figyelembe kell venni. A presbyopia sebészi korrekciója magas fokú elméleti felkészültsé­get és sebészi gyakorlatot igényel, a legmegfelelőbb eredmények elérése érdekében.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-01-01

Bár az orvosok egyre inkább törekszenek az őszinte, nyílt beszédre betegeikkel, már az Egyesült Államokban is foglalkoznak azzal, hogy mi a beteg álláspontja ezzel kapcsolatban.

 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-09-18

A gasztrointesztinális rendszert érintő daganatos betegségek ellátásában fontos az aktív tumorellenes kezelést követő komplex utógondozás. Ennek része a terápiák okozta funkciózavarok felismerése és kezelése, valamint az esetleg kialakuló recidívák korai észlelése is. A jól felépített, egyértelmű utógondozási program, valamint a háziorvosok és a kórházi szakorvosok közti tevékeny együttműködés a siker kulcsa.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2018-04-27

A cukorbetegség gyakori velejárói a lábproblémák. Nagy részük odafigye­léssel, lábápolással megelőzhető. Ha mégis kialakult a lábat érintő diabéte­szes szövődmény, rendszeres lábápolással többnyire megakadályozható, hogy a kisebb kezdeti probléma súlyosabb állapotba menjen át. A cukor­betegek számára elengedhetetlen, hogy elsajátítsák és alkalmazzák az öngondoskodás és a megelőzés fogásait.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-03-30

A fejlett nyugati társadalmakban a petefészek daganatai az ötödik leg­gyakoribb rosszindulatú megbetegedésnek számítanak, nőgyógyászati tumorok közül mortalitás tekintetében az első helyen állnak,1,2 összessé­gében pedig a hatodik leggyakoribb, daganatos megbetegedéssel kap­csolatos haláloknak számítanak. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a betegség sokszor tünetmentes, és már csak előrehaladott FIGO stádiumban diagnosztizálják. A szerzők áttekintik a petefészek-daganatok főbb kezelési elveit, valamint a korszerű terápiás lehetőségeket, különös tekintettel a PARP-inhibitor fenntartó kezeléssel kapcsolatos irodalmi ada­tok bemutatására.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-05-11

A vizeletvizsgálat alapvető eszköze számos szisztémás és genitourinális betegség kivizsgálásának. Ha mikroszkópos hematúriát gyanítunk, a tesztcsíkkal nyert ered­ményt mikroszkópos vizsgálattal is igazolni kell. Nyilvánvaló ok hiányában a mikro­szkópos hematúria kivizsgálásának része a vesefunkció vizsgálata, a húgyúti kép­alkotás és a cisztoszkópia. Ha sztent van az uréterben, csak vizeletvizsgálat alapján nem állítható fel a húgyúti gyulladás diagnózisa. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2014-09-15

Az 55 éves nőbeteg bal szemének hirtelen kivörösödése miatt (lásd az ábrát) fordult orvoshoz, melyet aznap reggel észlelt feléb­redés után. Fájdalmat nem érzett, szemvá­ladékozást, fénykerülést, látászavart nem panaszolt, kórelőzményében tompa sérü­lés nem szerepelt. A vizsgálat normális vérnyomást jelzett. A pupillák egyformák voltak, fényre reagáltak, a korrigált látás­élesség 20/20 volt. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-06-13

Hazánkban két intraokuláris parazitás megbetegedés: a toxoplazmózis és a toxokariázis fordul elő. Közös bennük, hogy az ember véletlen köztigazdaként szerepel a fertőzési láncban, és a szemgolyó predilekciós hely. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.