hirdetés

Diabéteszes láb

A cukorbetegség gyakori velejárói a lábproblémák. Nagy részük odafigye­léssel, lábápolással megelőzhető. Ha mégis kialakult a lábat érintő diabéte­szes szövődmény, rendszeres lábápolással többnyire megakadályozható, hogy a kisebb kezdeti probléma súlyosabb állapotba menjen át. A cukor­betegek számára elengedhetetlen, hogy elsajátítsák és alkalmazzák az öngondoskodás és a megelőzés fogásait.

hirdetés

Az ún. diabéteszes láb többféle for­mában jelentkezhet. Előfordulhat­nak a láb bőrét vagy a lábkörmöket érintő gombás fertőzések, bőrkeményedések, bütykök és egyéb lábdeformitások. A diabéteszes láb egyik legsúlyosabb formája a láb bőrének kifekélyesedése; a fekélyek súlyossága a felületes sebektől a mély, fer­tőzött fekélyekig terjedhet.

Mi okozza a diabéteszes lábat?

Cukorbetegségben számos tényező közre­hathat a lábat érintő szövődmények kialaku­lásában. Vegyük sorra a legfontosabbakat.

Rossz keringés. A magas vércukorszint károsítja a keringést, ezen belül is leginkább az apró ereket, az ún. mikrocirkulációt. Emi­att elsősorban a periférián romlik a keringés, zavart szenved a szervek, szövetek oxigén­ellátása, a bőr meggyengül, könnyen sérül, fekélyek alakulnak ki, a sebek és fekélyek gyógyulása elhúzódóvá válik. A magas vér­cukorszint kedvez bizonyos baktériumok és gombák elszaporodásának, így a sebek és fekélyek könnyen felülfertőződnek. Súlyos esetekben a fertőzés egészen mélyre is ter­jedhet, akár a csontokat is megbetegítheti. Súlyos fertőzések következtében a szövetek elhalhatnak, ún. gangréna alakul ki, mely akár a végtag amputációját is szükségessé teheti. Ha kórokozók a vérárammal a szer­vezet más pontjaira is eljutnak, a fertőzés elhatalmasodik, életveszélyes szeptikus ál­lapot (vérmérgezés) jön létre.

Az idegek károsodása (neuropátia). A magas vércukorszint nemcsak az ereket, hanem az idegeket is károsíthatja. En­nek következtében az érzékelés csökken, a beteg kevésbé érzi a fájdalom- és nyo­másingereket. Ha ezek az érzetek kiesnek, könnyebben alakulnak ki sebek, majd feké­lyek a nyomásnak – pl. a cipő szorításának – kitett pontokon. Viszonylag nagy sebek jöhetnek létre, mielőtt a beteg egyáltalán észrevenné, hogy baj van. Tovább súlyos­bíthatja a helyzetet, hogy a bőr, lágyszö­vetek, csontok és ízületek károsodása de­formálhatja a lábat, még jobban kitéve azt a lábbeli szorításának.

Mi hajlamosíthat diabéteszes lábra?

Különösen könnyen léphetnek fel a lábat érintő szövődmények olyan cukorbete­geknél, akiknél korábban már kialakultak fekélyek, vagy fennállnak a cukorbetegség egyéb – pl. vesét, szemet érintő – szövőd­ményei. Ugyancsak kedvez a diabéteszes láb kialakulásának, ha a keringés – pl. érel­meszesedés miatt – egyébként is károso­dott, vagy ha az elégtelen vércukor-beállí­tás következtében a vércukorszint tartósan túl magas.

A rossz keringés kedvez a bőrproblé­mák kialakulásának, s a száraz, hámló, be­repedezett bőr könnyebben sérül, majd kifekélyesedik, ördögi kör jön létre. A sérült bőr nehezebben gyógyul, krónikus feké­lyek alakulhatnak ki.

A lábdeformitások a diabéteszes láb részjelenségei és további szövődmények okai egyaránt lehetnek, ahogyan azt a dia­béteszes láb okairól szólva már kifejtettük.

Nagy figyelmet érdemel a lábápolás, vala­mint a lábbeli és zokni kiválasztása akkor, ha pl. bütyök vagy kalapácsujj áll fenn, vagy ha kényelmetlen, szoros, hegyes orrú cipő rendszeres viselése miatt a láb korábban elveszítette eredeti formáját.

A diabéteszes láb megelőzése

A diabéteszes láb − és általában a cukor­betegséget kísérő szövődmények − meg­előzésének legfontosabb módja az alapbe­tegség megfelelő kezelése, a vércukorszint gondos beállítása és rendszeres követése, szükség esetén a terápia módosítása. Ugyanilyen lényeges a korai jelek, tünetek észlelése, a mégoly jelentéktelennek tűnő sebek ellátása és kezelése.

Teendők a diabéteszes láb megelőzéséért

A dohányfüstben lévő káros anyagok tovább rontják a láb keringését, súlyos­bítják a szív- és érrendszeri problémákat. Soha nem késő leszokni a dohányzásról, a füstmentes élet a már kialakult tüne­teket is enyhítheti, és megelőzi újabbak megjelenését.

Kövessük az orvosi utasításokat. A diabéteszes szövődmények kockázatát növeli a nem megfelelő vércukor-beállí­tás, a tartósan emelkedett vércukorszint. A vércukor kordában tartásához elenged­hetetlen a diéta betartása, a testmozgás napirendbe iktatása, a gyógyszerek elő­írás szerinti időben, adagban és módon történő szedése. Saját döntése alapján a beteg soha ne változtasson a gyógysze­relésen. Ha vény nélkül kapható gyógyszer, táplálékkiegészítő vagy gyógynövény-ké­szítmény szedését fontolgatja, előzetesen kérje ki orvosa tanácsát. Számos patikai vagy drogériai termék erősítheti vagy gyengítheti a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatását!

A sérülésveszély csökkentése. Ne jár­káljunk mezítláb még a lakáson belül sem. Ne tegyünk jégtömlőt vagy hőpalackot a lábunkra. A kádba vagy zuhanyozóba lépés előtt ellenőrizzük a víz hőmérsékle­tét: ne legyen sem túlságosan hideg, sem nagyon forró.

Mindennapos lábmosás. A mosako­dást végezzük kellemesen meleg vízben, használjunk hozzá kímélő, bőrsemleges szappant vagy mosakodószert. Kíméle­tesen, de alaposan törülközzünk, szárít­kozzunk mosakodás után; a törülközővel a bőrt ne dörzsöljük, inkább tapogató mozdulatokkal itassuk fel a nedvességet a bőrről. Tisztálkodás után használjunk bőrtápláló tejet vagy krémet a mosa­kodással elveszített nedvesség és a bőr felszínén vékony védőréteget képező zsír pótlására.

Körömvágáskor kövessük a lábujjak ívét, majd reszeléssel vegyük el a köröm­szél élességét. Soha ne vágjuk ki a köröm­ágyat. E szabályok betartását követeljük meg a pedikűröstől is. Ha a nyomásnak kitett helyeken vízhólyagok alakulnak ki, ezeket soha ne szúrjuk fel.

Az apróbb sérüléseket is lássa orvos! Mint már részleteztük, a cukorbetegek sebei nehezebben gyógyulnak, így olyan sérülésekből is nagy, mélyre hatoló, fer­tőződő sebek vagy fekélyek alakulhatnak ki, amelyek egyébként néhány nap alatt különösebb beavatkozás nélkül is meg­gyógyulnának. Ezért fontos a kis sérülések gondos ellátása, a sebgyógyulás folyama­tának gondos követése.

Kényelmes lábbeli és zokni. Mindig próbáljuk fel vásárlás előtt a kiszemelt csizmát vagy cipőt, ügyelve arra, hogy az se szűk, se túlságosan bő ne legyen. Előb­bi esetben a nyomásnak kitett pontokon nyomásos sebek, fekélyek alakulhatnak ki, utóbbi esetben járás közben állandóan csúszkál a cipőben a láb, ami feldörzsöl­heti a bőrt és vízhólyagok kialakulásával járhat. Széles orrú lábbelit válasszunk, melyben kényelmesen elférnek a lábujjak. Részesítsük előnyben a laposabb sarkúa­kat a magas sarok helyett. Szükség esetén kérjünk szakképzett segítséget a lábbeli kiválasztásához. Ha egyéni igényekhez igazított gyógycipőre van szükség, a szak­ember ennek beszerzésében is segíthet. A zoknik közül részesítsük előnyben a szé­les gumival ellátott modelleket, melyek megfelelő rögzítést biztosítanak anélkül, hogy elszorítanák a bokát és akadályoz­nák a láb vérellátását. A zoknit naponta cseréljük. Zokni nélkül soha ne viseljünk cipőt vagy más lábbelit. Cipővásárláskor olyan zoknit viseljünk, amilyennel a cipőt hordani fogjuk.

Gyógybetét. Orvossal vagy podiáterrel konzultálva megfelelő gyógybetétet is helyezhetünk a lábbelikbe, mely fokozza a kényelmet és csökkenti a lábra gyakorolt nyomást.

Rendszeresen vizsgáljuk végig a bő­rünket! Különösen a lábakon kutassunk kisebb-nagyobb sebek, véraláfutások, pontszerű bevérzések, horzsolások, víz-vagy vérhólyagok után. Az átvizsgálásból ne hagyjuk ki a körmöket és az ujjközöket sem. Az elérhetetlen, nem látható testré­szek bőrének vizsgálatához kérjük környe­zetünk segítségét.

A gondozói vizitek során ne marad­jon el a lábak vizsgálata! A diabetológiai szakrendelésen az orvos kiemelt figyelmet fordít a szövődmények korai felismerésére, de előfordulhat, hogy az idő szorításában egyes testtájakra, problémákra kevesebb figyelem jut. Szükség esetén kérjük meg az orvost, hogy ne feledkezzen meg a lábak vizsgálatáról.

Ha minden elővigyázatosság elle­nére kialakult a baj, pontosan az orvos utasításai szerint végezzük a sebkezelést. Gyanús tünetet, rosszabbodásra utaló je­let tapasztalva haladéktalanul keressük fel az orvost.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[222214] galéria
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.