Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 29
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-09-09

A témában végzett eddigi legnagyobb vizsgálat adatai alapján biztonságosabb, ha a szükséges epeműtétre már a várandósság alatt sor kerül, mint ha azzal a szülés utánig várnak.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-07-13

A cikk részletesen elemzi az egyik leggyakoribb gasztroenterológiai és álta­lános sebészeti kórkép, az akut cholecystitis etiológiáját, epidemiológiáját és lehetséges kezelési megoldásait, valamint a műtét időnként előforduló szövődményeit. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-07-10

Szimpóziumunkban a közelmúltban szűrővizsgálatként hazánkban is bevezetésre ke­rült kolonoszkópia indikációival és jelentőségével, továbbá a coeliákia és az akut cholecystitisszel etiológiájával és epidemiológiájával, diagnosztikus, terápiás lehetőségeivel foglalkozunk. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-01-21

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás az egyik leggyakoribb emésztőszervi kórkép, amely akut kórházi ellátást igényel. Gyakorisága világszerte nö­vekszik. Az utóbbi évtizedben számtalan új eredmény, bizonyíték született a betegség diagnózisát, klasszifikációját, kóreredetét, korai és késői szak­ban alkalmazott kezelését illetően. A közlemény a terápia legfontosabb lépéseit taglalja az utóbbi években megjelent európai, amerikai és magyar irányelvek alapján.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-01-26

Az összefüggés egyes genetikai eltérések és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás között már korábbról ismert. Herediter pankreatitisz esetén a családi anamnézis pozitív. A betegség hátterében többnyire a kationos tripszinogén (PRSS1) mutációi állhatnak, de az emésztőrendszer egyes proteázait és antiproteázait (SPINK1, CTRC, CPA1) érintő genetikai elté­réseket is leírtak. Ezek a genetikai eltérések változó penetrancia mellett eltérő klinikai képpel járhatnak. A betegség kialakulásában a környezeti tényezőknek, így pl. a dohányzásnak is jelentőségük van. Az ismeretlen eredetű krónikus pankreatitisz kivizsgálása során végezhetők genetikai vizsgálatok is.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-09-19

Egy most közzétett metaanalízis szerint szorosabb összefüggés van az epehólyag megbetegedései és a szívbetegségek között, mint azt korábban gondoltuk. 

#7
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 8. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2016-04-01

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) progresszív jellege miatt idővel fokozatosan csökken az orális antihyperglykaemiás szerek (OA D, oral antihyperglycaemic drug) hatásossága, ami az inzulinszekréciós folyamatos hanyatlását tükrözi. Ennek eredményeként nehézséget okozhat a hosszú távú glykaemiás kontroll fenntartása OAD-k segítségével, és a betegek jelentős része végül inzulinkezelésre szorul. Az inzulin – miközben eredményesen alkalmazható – fokozza a hypoglykaemia kockázatát és testsúlygyarapodáshoz vezet. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-03-16

Az akut hasi fájdalom oka éppúgy lehet banális, mint életveszélyes. Ha az anamnézis, a fizikális és a laboratóriumi vizsgálat súlyos következmények­kel járó kórkép lehetőségére utal, képalkotó vizsgálatra kerülhet sor. Az American College of Radiology a fájdalom lokalizációjából indul ki klinikai irányelveiben. A jobb felső kvadránsban jelentkező fájdalom esetén az ult­rahang az elsőként választandó vizsgálat. A jobb és a bal alsó kvadránsra lokalizált fájdalom tisztázására CT-t ajánlanak. A hagyományos röntgen­vizsgálat diagnosztikai értéke korlátozott. A CT terjedő alkalmazása kap­csán aggodalmat kelt a sugárterhelés mértéke. Vizsgálják a sugárexpozíció csökkentésének lehetőségeit.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-03-04

A laoszi és thai gasztronómiában gyakori nyers vagy félig fermentált halételek a prekarcinogén nitrozaminok mellett máj-és epeúti betegségeket (rákot) okozó málymétely lárvákat is tartalmazhatnak.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-25

Az idiopátiásnak tekintett pancreatitis hátterében olyan apró kövek állhatnak, amelyre (az esetek kétharmadában) a műtét előtt nem derül fény. Azt is megfigyelték, hogy a pancreatitis gyakoribb a sztatinszedők körében.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.