Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-06-25

A csípő elülső részének fájdalmát ízületi elváltozás, pl. oszteoartritisz vagy a labrum szakadása okozhatja. A hátsó csípőfájdalom piriformis-szindrómához, a szakroiliakális ízület diszfunkciójához, lumbális radikulopátiához, iszkiofemorális elváltozáshoz, vaszkuláris klaudikációhoz kapcsolódhat. Oldalsó csípőfájdalom trochanter major fájdalom szindrómában fordul elő. Ha akut törésre, diszlokációra, fáradásos törésre gyanakszunk, radiológiai vizsgálat végzendő. MR képalkotással mutatható ki pl. az okkult traumás törés vagy a combcsont fejének oszteonekrózisa.

#2
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2013-03-19

Bizonyítékon alapuló válasz

A 65 éves és idősebb betegek csípôtáji fájdalmának kivizsgálása során a kórtörténet felvételét és a fizikális vizsgálatot képalkotó vizsgálatoknak kell követniük (ajánlás ereje: C, szakértői vélemény). Ha a betegnek több mint 4 hete csípőtáji fájdalma van, vagy ha a kórtörténet ezzel kapcsolatos adatokat tartalmaz, illetve a betegség jelei és tünetei ezt megkívánják, akkor radiológiai vizsgálatot is kell végezni. Eddig egyetlen tanulmányban sem hasonlították össze az MRI, a CT és a csontszcintigráfia pontosságát. Ha akut törés gyanúja esetén egyszerű röntgenvizsgálattal nem sikerül egyértelmű diagnózist felállítani, MRI-t kell alkalmazni (ajánlás ereje: C, egy kis esetsorozat). Ha az MRI ellenjavallt vagy nem áll rendelkezésre, CT-vel vagy csontszcintigráfiával helyettesíthető (ajánlás ereje: C, szakértői vélemény).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.