Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2020-03-09

A középkorúak és az idősebbek közül sokan szinte már az élet természetes velejárójának tekintik az enyhe vagy mérsékelt fokú derékfájást. Pedig ennek nem kell szükségképpen így lennie.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2018-06-14

A spondiloartritisz (SpA) korai diagnosztikáját nehezíti, hogy a háti gerinc fájdalma gyakori panasz az átlagpopulációban, legtöbbször komoly be­tegség nélkül. Akár 8–10 év is eltelhet az első tünetek jelentkezése és az SpA definitív diagnózisának felállítása között. A szerzők egy olaszországi regiszter adatai alapján felmérték a késői diagnózisból eredő egészség­ügyi költségeket. A korai felismerésben és kezelésben kulcsszereplők az alapellátás orvosai.

ClinicoEconomics and Outcomes Research, 2018. március

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-02-06

A nyaki radikulopátia a nyaki ideggyökök összenyomatása vagy irritációja miatt fellépő felső végtagi fájdalom, melyhez nyaki fájdalom és motoros, szenzoros vagy reflexdeficit is társulhat. A kórállapot kiindulópontja gyak­ran a nyaki gerinc degeneratív megbetegedése. Jellegzetes vizsgálati lelet a nyak mozgatása által kiváltott fájdalom és izomgörcs. Képalkotó vizsgá­latra alapesetben nincs szükség. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2014-06-25

A csípőfájdalom minden életkorban gyakori, nemegyszer rokkantságot okozó álla­pot. Életkortól, testalkattól, életmódtól függően sokféle betegség, elváltozás okoz­hatja. A kezelés csak akkor lehet eredményes, ha sikerült felderíteni a kiváltó okot.

#5
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-06-13

Ezt a progresszív gyengeséggel és csökkent miotatikus reflexekkel jellemzett neuropátiás tünetcsoportot rendellenes immunválasz okozhatja pl. immunizáció vagy fertőzés következményeként. A progresszív motoros gyengeség mellett sok beteg súlyos fájdalmat él át, vegetatív tünetek is felléphetnek. A diagnózist a likvor és az idegvezetés vizsgálata támasztja alá. A beteget kórházban kell kezelni, szupportív ellátásban és betegségmódosító terápiában kell részesülnie. A plazmacsere javítja a kimenetelt, immunglobulin hatására gyorsabban gyógyulnak mind a felnőttek, mind a gyermekek. Az esetek kb. 20%-ában maradnak vissza neurológiai tünetek.

#6
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-08-17

A szerző ismerteti az akut derékfájás modern koncepcióját, mely szerint, ha nincsenek „vörös zászlók” az akut derékfájással jelentkező beteg anamnézisében, fizikális vizsgálati vagy laboratóriumi leleteiben, akkor legalább 3-4 hétig nem érdemes diagnosztikai vizsgálatokat végezni, akkor sem, ha radikulopátia áll fenn, de parézis, cauda-szindróma nincs. A tennivaló az ilyen „aspecifikus” esetekben: betegfelvilágosítás a lehetséges okokról, aktív állapotban tartás, legfeljebb 2-3 nap pihentetéssel, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés. Ha a kezelés 2–4 hét alatt nem hoz megfelelő eredményt, az eset újra értékelendő, s szükség szerinti képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok végzendők. Komoly prognózisú, „specifikus” derékfájás esetén sürgős, pontos kivizsgálás és megfelelő kezelés szükséges. A szerző részletezi az akut derékfájással jelentkező beteg anamnézisfelvételét, fizikális vizsgálatát, bizonyítékokon alapuló kezelését. Felhívja a figyelmet a krónikus derékfájás veszélyét jelző „sárga zászlókra”.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-03-22

Ausztrál kutatók 24 tudományos cikk adatait elemezve rámutattak, a háziorvosi gyakorlatban az isiászos fájdalom csillapítására leggyakrabban alkalmazott hat gyógyszercsoport (NSAID-ok, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, kábító fájdalomcsillapítók, izomrelaxánsok vagy antiepileptikumok) lényegében alkalmatlan a fájdalom jelentős csillapítására.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-06-11

A felső végtagi perifériás idegsérülés bizonyos sporttevékenységek és munkafolyamatok gyakori következménye. Idegkárosodásra akkor kell gondolni, ha fájdalom, gyengeség vagy érzészavar mellett nem találunk csont-, lágyrész- vagy érsérülést.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Utazásorvostan
2010-01-06

Az utazási orvostan olyan új, interdiszciplináris tudomány, melynek fő célja az utazók életben és egészségben tartása; a betegségek és balesetek hatásának csökkentése változatos módszerekkel.

#10
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2004-09-01
Időről időre fájdalmat, bizsergést, zsibbadást vagy izomgyengeséget érzünk lábszárunk hátsó részén. Ez a gyakori kórállapot, az isiász a nervus ischiadicusról (ülőideg) kapta a nevét. A legtöbb isiászos beteg kezelés nélkül is jobban lesz pár napon vagy pár héten belül. A betegek 10–25%-ának azonban súlyos fájdalmai vannak, amelyek gátolják őket napi feladataik ellátásában, és kezelést igényelnek. Mi az isiász? Az isiász az ülőideg derékfájást okozó irritációja vagy gyulladása. Az ülőideg – az emberi szervezet leghosszabb idege – deréktájon ered a gerincvelőből, majd a faron, a combon, a lábszáron át a sarokig nyúlik. A fájdalom rendszerint csak az egyik oldalon jelentkezik. Mi okozza az isiászt? Az isiász oka hosszan tartó ülés, valamint sérülés, fertőzés, cukorbetegség és néha daganatos betegség lehet. Az is okozhat isiászt, ha deréktájon tartós nyomás nehezedik az idegekre, például ízületi gyulladás vagy porckorongsérv miatt. A porckorongok rendes körülmények között elnyelik a gerincoszlopot érő ütéseket. Ha valamelyikük elmozdul a helyéről vagy megreped, akkor az ülőideg becsípődhet a csont és a porckorong közé.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.