Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-28

Egy most közzétett cikk szerzői felvetik, hogy a kataláz gátolhatja az újfajta koronavírus replikációját, és ezzel az olcsó kezeléssel mérsékelhető lehet a fertőzés súlyos eseteit kísérő gyulladásos válasz is.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-10-16

A túlzott alkoholfogyasztás az egyik fő oka a cirrózisnak, a hepatocelluláris karcinómának és az akut májelégtelenségnek. Az alkoholos májbeteg­ség patogenezisében az alkohol (és az acetaldehid) direkt toxicitása, az oxidatív stressz, a gyulladás, a bélflóra diszbiózisa mellett a genetikai té­nyezők szerepe is egyre nyilvánvalóbb. A diagnózis általában nem igé­nyel májbiopsziát. A terápia része az absztinencia elérése és fenntartása, a malnutríció megszüntetése. A májbetegség gyógyszeres kezelésére ma is kevés az eszközünk. Dekompenzált cirrózisban májtranszplantációra 6 hónapos absztinencia után kerülhet sor. Nem megoldott a szteroidra nem reagáló súlyos alkoholos hepatitiszes betegek korai májtranszplantációja.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-02-27

A periódusos rendszer 118 eleméből 92 fém. A szervezet számára toxikus fémionok is akadálytalanul juthatnak be a szövetekbe az esszenciális fé­mek kapuin keresztül. Az emberi szervezet felépítéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen 16 fém fontos szerepet játszik a homeosztázis fenntartá­sában, a fehérjék felépítésében és működésében, az oxidoredukciós folya­matokban. Ha nem elégséges vagy túl nagy mennyiségben vannak jelen, betegségek, mérgezési tünetek alakulhatnak ki. A nem esszenciális fémek dózisuk, expozíciós idejük és sok más faktor függvényében betegségeket, mérgezést, halált okozhatnak. A közleményben ismertetjük a fémek sze­repét a krónikus nem fertőző betegségek és az idegrendszeri degeneratív folyamatok kialakulásában.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-10-17

A géntoxikológia azokat a DNS szintjén bekövetkező változásokat foglalja magába, amelyek a nukleinsavak szerkezetének megváltozásához, mutá­ciókhoz vezetnek. Amennyiben a mutációk sorozata olyan változásokat okoz, hogy azok a sejt túlélését ugyan nem befolyásolják, de károsíthatják a fiziológiás kontrollmechanizmusokat, és a mutáns sejt függetlenedik a környezetétől, karcinogenezisről beszélünk. A géntoxikológia és a kar­cinogenezis folyamata nem azonos, de szorosan összefügg egymással.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-23

Állatkísérletes modellben a ginzeng-kivonat jelentős mértékben csökkentette a sugárzás okozta citokin felszabadulást és gyulladást a tüdőben.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-14

Az alkohol és bomlástermékei sokféle módon károsítják a szervezetet. Az alkoholfogyasztás csökkentésével csökkenthető a daganatos megbetegedések száma is.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-09-11

A szarkoidózis ismeretlen eredetű szisztémás, granulomatózus betegség, leggyakrabban a nyirokcsomókat és a tüdőt érinti, köhögéssel, fáradtságérzéssel, nehézlégzéssel járhat. A betegek harmada tünetmentes. A kórlefolyás igen változó, a spontán remisszió valószínűsége 60%. A kifejezett gyulladással járó akut szarkoidózisnak szteroidkezelés nélkül is kedvező a kórjóslata.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-08-02

Mivel a humán érrendszer valamennyi része egylényegű, az elsődleges és má­sodlagos prevenciós tevékenység részeként (a ritka ellenjavallatok figyelembe­vétele mellett) kívánatos lenne – lehetőleg együtt – alkalmazni a cikkben leírt beavatkozásokat az időskori macula-degenerációban szenvedő, illetve annak kockázati tényezőit hordozó betegeken.

J Pharmaceut Scient Innov, 2012. november-december

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-11-05

Az aranyat gondolatban általában a gazdagsággal társítjuk, de most éppen az arany lehet a kulcsa annak, hogy életfontosságú diagnosztikus teszteket olcsón lehessen elvégezni.

#10
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-09-13

Az akut pankreatitisz és a hemolízis együttes előfordulása kevésbé tanulmányozott jelenség,  A szerzők egy ilyen eset kap­csán áttekintik a hemolízis különböző formáit és a hemolízisnek a laboratóriumi vizsgálatokra gyakorolt hatását. A kommentárok kiemelik a szabad gyökös folyama­tok szerepét és az ellenük történő védekezés módjait.
Clinical Chemistry, 2012. június

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.