hirdetés

Barnamoszat-kivonat Parkinson-kór megelőzésében

Az Ecklonia cava barnamoszat faj erős antioxidánsai a dopaminerg neuronok védelmével segíthetik a Parkinson-kór prevencióját.

hirdetés

A Nutrients folyóiratban június 28-án jelent meg az Osaka Metropolitan University kutatóinak cikke, amelyben egy barnamoszat fajból kivont erős hatású antioxidánsok protektív hatását vizsgálták Parkinson-kór megelőzésében. A neurodegeneratív Parkinson-kórt a dopamint termelő idegsejtek elvesztése jellemzi - ez a neurotranszmitter részt vesz a motoros kontrollban és a kognitív funkciókban. A betegséget többek között a reaktív oxigénformák (ROS, reactive oxygen species), szabadgyökök túlzott termelődése miatt bekövetkező idegi károsodás idézi elő.

A reaktív oxigénformák keletkezésének gátlása alapvető fontosságú, mivel ezek destruktív hatást fejtenek ki a dopaminerg neuronokra. A mostani vizsgálatban a kutatók Akiko Kojima-Yuasa professzor vezetésével egy tengeri barnamoszat faj, az Ecklonia cava szervezetéből kivont antioxidáns polifenolok fiziológiai hatását vizsgálta a Parkinson-kór prevenciójában.

A vizsgálatban kétféle motoros funkciótesztet végeztek egér modellszervezeteken, amelyek táplálékába egy héten keresztül antioxidánsokat kevertek, majd a Parkinson-kórhoz igen hasonló hatást kifejtő, a dopaminerg neuronokat pusztító hatóanyagot (rotentont) adagoltak a szervezetükbe. Az eredmények azt mutatták, hogy a rotenton hatására jelentősen lecsökkent motoros funkciók a kezelés során helyreálltak, valamint javult a bél motoros funkciója és a vastagbél nyálkahártyájának szerkezete is.

Ezen felül a kutatók in vitro Parkinson-kóros modell sejttenyészetekben végzett kísérletekkel is igazolták az Ecklonia cava kivonat preventív hatását. A sejtszintű vizsgálatok szerint az antioxidánsok aktiválják az AMPK enzimet (adenozin-monofoszfát-aktivált protein-kináz), és gátolják a neurodegeneratív hatású reaktív oxigén formák termelődését.

Mik azok a reaktív oxigén formák (ROS, reactive oxygen species)?

Ebbe a ROS összefoglaló néven emlegetett molekulacsoportba tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, a szuperoxidgyök, a lipidperoxil-gyök, de nem gyökök is tagjai, mint például a hidrogén-hiperoxid. A ROS hátrányos hatásának főbb elemei: károsíthatja a sejtek örökítő anyagát, a DNS-t és az RNS-t is, oxidálhatja a lipidekben a többszörösen telítetlen zsírsavakat, a fehérjékben az aminosavakat, valamint enzimeket is inaktiválhat.

A ROS és az antioxidánsok egyensúlya meghatározó az emberi szervezet működése számára, hiszen az oxidatív folyamatok és az antioxidánsok alapvető szerepet játszanak az életfolyamatok fenntartásában. Szervezetünkben normál körülmények között is keletkeznek erőteljes oxidatív tulajdonsággal rendelkező vegyületek, amelyek részt vesznek a test működésének szabályozásában. Szükségesek a sejtek szaporodásához, a sejteken belüli információ-továbbításhoz, a programozott sejthalálhoz, a védekezést szolgáló gyulladásos folyamatokhoz, és fontos szerepet játszanak a szervezet baktériumok, vírusok elleni védekezésében. Ha az egyensúly (akár a ROS termelődésének növekedése, akár a védekező mechanizmus meggyengülése miatt) felbomlik, a reaktív oxigén formák (koncentrációjuktól függően) különböző patologikus folyamatokat indíthatnak el, vagy erősíthetnek (endogén oxidatív stressz). Ezért van szükség a ROS-t létrehozó és elimináló folyamatok egyensúlyának megtartására. A ROS túlsúlyához kapcsolódó betegségek vagy folyamatok lehetnek szív- és érrendszeri betegségek, szembetegségek, tüdő- és daganatos betegségek és autoimmun betegségek is. Az öregedésben, a szellemi képesség megtartásában, illetve hanyatlásában is lényeges szerepet játszanak a ROS okozta folyamatok.

A szabadgyökök képződését számos olyan külső tényező is elősegíti, amelyek a mai kor emberének életvitelében, az őt körülvevő környezetben megtalálhatók (exogén oxidatív stressz). Ide sorolhatók a táplálkozási ajánlásokat jóval meghaladó mértékben fogyasztott többszörösen telítetlen zsírsavak, a dohányzás, az extrém, megerőltető testmozgás, a légszennyezés, az ibolyántúli (UV) és a radioaktív sugárzás, a külső tényezők okozta gyulladásos folyamatok, valamint egyes gyógyszerek. Mindezeken túl az életkor előrehaladtával a szervezet anyagcseréje is változik és ezzel együtt csökken az antioxidáns rendszer intenzitása. Az oxidatív stressz kivédése érdekében a szervezet saját, az evolúció során kialakult belső antioxidáns rendszerével védekezik a károsodások ellen. Az endogén antioxidánsok általában enzimek, illetve koenzimek. Ezek között a legrészletesebben vizsgáltak a glutation (GSH) peroxidázok, reduktázok és a szuperoxid diszmutázok (SOD), valamint a katalázok, amelyek a hidrogén-peroxidot vízzé bontják le, a vérplazma domináns antioxidánsa pedig a húgysav.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Answer to preventing Parkinson's disease may lie in seaweed antioxidants

Ecklonia cava Polyphenols Have a Preventive Effect on Parkinson’s Disease through the Activation of the Nrf2-ARE Pathway

Irodalmi hivatkozás:

Yuri Yasuda et al, Ecklonia cava Polyphenols Have a Preventive Effect on Parkinson's Disease through the Activation of the Nrf2-ARE Pathway, Nutrients (2024). DOI: 10.3390/nu16132076

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.