Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 14
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2021-04-20

Régóta tudjuk, hogy mind a hyperthyreosis, mind a hypothyreosis infertilitással járhat. A szubklinikus formáknak a női termékenységre gyakorolt hatása azonban közel sem ilyen egyértelmű. Kit kell kezelni? Mennyi az elérendő THS-érték? Befolyásolja-e a terápiás döntésünket az anti-TPO-pozitivitás? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a közlemény.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-08-02

A menstruációs kehely az intim betétekhez és tamponokhoz hasonlóan véd a szivárgás ellen, hosszú idejű költségei viszont lényegesen alacsonyabbak, és mellékhatása is kevés.

#3
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-11-29

A nők igen különböző elvárásokkal viseltetnek a menstruáció gyakorisága iránt, melyet kulturális és vallási tényezők is befolyásolnak. Több oka is lehet annak, ha egy nő a havonkénti menstruációt részesíti előnyben, ezek: (1) személyes szempontok, például félelem attól, hogy ritkább menstruáció mellett esetleg későn derül fény egy nem kívánt terhességre, de ide sorolható az a vélekedés is, hogy a hormontartalmú készítmények a későbbi életszakaszokban meddőséget okozhatnak; (2) társadalmi elvárások, például a „természetes és belülről fakadó nőiesség” elvárása; vagy (3) olyan mítoszok, mint például hogy a menstruáció során „rossz vér” távozik a szervezetből. 

#4
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-11-15

Az EE20/LnG100 kedvező klinikai profillal rendelkezik, mely a hatásosság, biztonságosság, tolerálhatóság és a compliance terén egyaránt megmutatkozik.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-10

Az 1960-as években bevezetett orális fogamzásgátlók nem csak a nem kívánt terhesség ellen nyújtanak védelmet, de a méhtestrák ellen is hatásosnak bizonyulnak – erősítette meg a Lancet Oncology-ban megjelent metaanalízis.

#6
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVI. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2014-05-15

Az erős menstruációs vérzéssel jelentkező betegek azonnali kezelést igényelnek. Elsőként választandó kezelés a gesztagén monoterápia, konbinált orális fogamzásgátló adása, a depó medroxiprogeszteron-acetát és a rövid ideig alkalmazott orális medroxiprogeszteron acetát adása.

#7
Az ulipristal-acetát, a leuprolid-acetát és a placebo összehasonlítása a méh leiomyomáinak műtét előtti kezelésében 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-11-12

A méh leiomyomái a simaizomzatból kiinduló jóindulatú, hormonszenzitív daganatok, melyek a reproduktív korú nők 20−40%-ánál fordulnak elő. A myomák a fokozott vérzés révén vashiányos anaemiához vezethetnek; emellett kismedencei fájdalom, vérzészavar vagy a környező képletek nyomásából származó tünetek is előfordulhatnak.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2010-05-07

A von Willebrand-betegség (von Willebrand disease, VWB) elnevezés a veleszületett vérzészavarok olyan alcsoportját jelöli, melynek sajátossága a hemosztázisban alapvető szerepet játszó von Willebrand-faktor (VWF) hiánya.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.4. szám
OTSZ Online >> Onkológia
2010-04-09

Az American Cancer Society korábbi becslése 42160 új méhtestrákot és 7780 ezzel kapcsolatos halálesetet jelzett előre 2009-re. E daganatok 90%-a 50 éves kor felett jelentkezik.  Jelenleg az USA-ban 100 000 nőből négy hal meg méhtestrákban évente.

#10
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle VIII. évf.3. szám
OTSZ Online
2006-05-01
Ez a rovat olyan eseteket mutat be, amelyek különböző peres ügyekben tárgyalt orvosjogi alapelvekre hívják fel a figyelmet. Nem szándékozik jogi tanácsokat adni. A rovat végén a magyar kiadás főszerkesztője tesz észrevételeket. A nem megfelelően elvégzett myomectomia esete Andrew I. Kaplan, Esq. 1998. júliusában egy 43 éves színes bőrű asszonyt utaltak az alperes szülész-nőgyógyászhoz menorrhagia műtéti kezelése céljából, amelynek hátterében myomás méh állt. A beteg kórelőzményében 1983 óta ismert myoma-göbök szerepeltek. Az asszonynál 1994-ben a göbök kiágyazására, valamint a bal oldali petevezeték és petefészek eltávolítására került sor, azonban tünetei (erős vérzés és a fájdalom) hat hónappal később kiújultak. A beteg panaszai a nőgyógyásza által előírt, 3–6 hónapig tartó leuprolidkúrák ellenére továbbra is fennálltak. Az orvos írásbeli egyeztetést követően a későbbi alpereshez irányította az asszonyt, és jelezte, hogy a beteg „laparoszkópos úton történő lézeres myoma-eltávolítást” szeretne. Az alperes nőgyógyász nem laparoszkópos úton, hanem hasi metszéssel távolította el a myoma-göböket 1998 augusztusában. A kórlapban elhelyezett beleegyező nyilatkozat szövegéből szintén kiderült, hogy a betegnél laparotomiát terveztek. A műtéti leírás szerint a hasfal, illetve a peritoneum megnyitását követően az orvos a cseplesz és a hashártya között észlelt összenövéseket oldotta, így elválasztotta a méhet a medencefal jobb oldalától. A méh fundusából egy elmeszesedett myoma-göböt ágyazott ki, és további göböket távolított el ugyanazon a metszésen keresztül. Ezután a méh mellső falán ejtett metszésen át három nagy submucosus göböt ágyazott ki, valamint a hátsó falon két metszést ejtve további göböket távolított el.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.