Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-04-20

Kétrészes közleményünk célja a biszfoszfonátok farmakológiájának ismer­tetésén keresztül a biszfoszfonátterápia indikációjának, az alkalmazott gyógyszereknek és terápiás protokolloknak a leírása, valamint az ilyen gyógyszert szedő betegek konzerváló fogászati, fogpótlástani és szájse­bészeti ellátási lehetőségeinek összefoglalása. Ismertetjük a kúra mellék­hatásait és a terápiás szövődmények ellátási módszereit is. Az első rész a fogászati vonatkozásokat taglalja.

#2
Magyar Onkológia 62. évf. 3. szám
OTSZ Online
2018-10-08

Az állkapocs kiterjedt hiányát biztonságosan mikrovaszkuláris technikával végzett szabad csontátültetéssel pótolhatjuk. Erre a célra hasonló anatómiai felépítése, megfelelő hosszúsága és formálhatósága miatt első választásunk a fibula-szabadlebeny. A mandibula teste ék alakú csontszegmensek eltávolításával alakítható ki. Állcsontszögletet azonban e standard módszertől eltérően, az ortognát sebészetben alkalmazott axiális irányú oszteotómiával biztonságosabban, egyszerűbben is képezhetünk. A módszer külön előnye, hogy a felszálló szár pontos irányának beállításával a ramuszt pótló fibulaszegmens a temporomandibuláris ízületi fejecs pótlására is kiválóan alkalmas. A régió anatómiájának felelevenítése mellett, klinikai esetünk e két delikát állcsontterület funkcionális helyreállítását demonstrálja. Magy Onkol 62:169–174, 2018

Kulcsszavak: fibula-szabadlebeny, rekonstrukció, szabadlebeny, temporomandibuláris ízület, axiális hasítás

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-04-27

A primer otalgia leggyakoribb oka a középfül vagy a külső fül gyulladá­sa. A fül-orr-gégészeti szakvizsgálat primer otalgia eseteiben általában jelez valamilyen eltérést. A szekunder otalgia etiológiájának tisztázása nem mindig könnyű, mivel a fül beidegzése összetett; a leggyakoribb ok a temporomandibuláris ízületi szindróma és a fogászati fertőzés. Primer otalgia inkább gyermekeknél, szekunder otalgia nagyobb eséllyel felnőt­teknél fordul elő. Ha a diagnózis nem egyértelmű, észszerű opció lehet a tüneti kezelés megkísérlése, képalkotó vizsgálatok elrendelése vagy kon­zílium összehívása. Egyes súlyos kórállapotokban (pl. temporális arteritisz, rosszindulatú daganatok) a fülfájás lehet az egyetlen tünet.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-18

Krónikus migrén mellett szinte mindig jelen van az állkapocs ízület működészavara, mely a kórfolyamatot rontja.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-07-29

Felmérések szerint a populáció akár 10–15%-át is érintheti a fülzúgás. A tünet diagnosztikája rendkívül sokrétű és összetett. A fülzúgás életmi­nőséget negatívan befolyásoló hatásának felmérésére önkitöltős kérdő­ívek alkalmazhatók. Az első magyar nyelvre validált kérdőív, a Tinnitus Handicap Inventory magyar nyelvű változatát (Fülzúgás Terheltség Skála) munkacsoportunk 2015-ben közölte. kezelésére; alkalmazásának első hazai tapasztalatai reménykeltők.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-12-21

A temporomandibuláris betegségek (TMD) váz-izomrendszeri és neuromuszkuláris kórképek heterogén csoportját jelöli, incidenciájuk 20 és 40 éves kor között a legnagyobb. Gyakori tünet az állkapocs fájdalma vagy működészavara, a fejfájás, a fül és az arc fájdalma. Az etiológia soktényezős. A kórismézésben a képalkotó vizsgálatok akkor hasznosak, ha záródási rendellenesség vagy ízületen belüli elváltozás gyanítható. Legtöbbször javulást hoznak a nem invazív kezelési módszerek: betegedukáció, kog­nitív viselkedésterápia, gyógyszerek (benzodiazepin, antidepresszívum stb.), fizikoterápia, okklúziós eszközök. Kezelésre nem reagáló esetekben a beteget szájsebészhez kell iránytani.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-06-15

Jól tudjuk, hogy bizonyos rákféleségek ritkábban támadják meg a fizikailag aktív személyeket, de kevésbé közismert az a tény, hogy a rákbetegek fizikai edzésprog­ramjai akár az operatív beavatkozások előtt és után, akár a kemo- vagy radioterápia alatt nemcsak a pszichére hatnak kedvezően, hanem javítják a betegek funkciona­litását, teljesítőképességét, életminőségét, s talán az életkilátásokat is. Az utóbbi év ezekről szóló irodalmából tallóz ez az írás, csupán érintve a fizikai aktivitás védő ha tását egyes rákféleségekkel szemben, az aktivitással meghosszabbítható minőségi élettartamot.

 
#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-09-12

A családorvosi praxisban gyakorta panaszolt tünet a külső akusztikus stimulus nélküli zajészlelés, azaz fülzúgás. A sokszor idiopátiás tünet legfőbb feltárt oka a szenzorineurális halláscsökkenés. Fülészeti, vaszkuláris, neopláziás, neurológi­ai, farmakológiai, fogászati és pszichés tényezők is állhatnak a háttérben. A ki­vizsgálás során kizárandók a súlyosabb betegségek, így a Ménière-szindróma, a vesztibuláris schwannoma. Csaknem minden esetben timpanometriával kiegé­szített audiometriás vizsgálatot kell végezni. Neurológiai képalkotó vizsgálatra vagy a vesztibuláris működés elektronisztagmográfiás vizsgálatára is szükség lehet. A tá­mogató betegtanácsadást már a kezdő kivizsgálás alkalmával meg kell kezdeni.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-12-20

A serdülők nagyon sokat rágógumiznak. A rágógumi-buborék fújás és a kiköpött rágógumi maradvány ráragadása a cipőtalpra elég sok fejfájást okoz a tanároknak és a szülőknek.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2009-01-01

A trigeminus neuralgia – a köznyelvben arcidegzsába – a populáció igen kis részét érinti. A kórkép által érintett betegek szenvedése viszont indokolja azt, hogy foglalkozzunk a betegség ismérveivel, kórélettanával és kezelési lehetőségeivel. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.