Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-02-24

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az epilepszia kezelésére szolgáló Ontozry (cenobamát) készítményt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-01

Egy új vizsgálat szerint a cenobamat nevű vizsgálati fázisban lévő vegyület hatásosan és biztonságosan gátolja a terápia-rezisztens epilepsziás betegekben a fokális epilepsziás görcsöket.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-09-20

A fluorokinolonok széles körben használt antibiotikumok, azonban az utóbbi években több mellékhatásukra is fény derült, melyek esetenként maradandó károsodást okoztak. Emiatt az amerikai és az európai gyógy­szer-felügyeleti hatóság (FDA, EMA) is az alkalmazásuk korlátozását és másodvonalbeli szerként való használatukat javasolta.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-04-21

Az acromegalia a növekedési hormon (GH) túltermelése következtében kialakuló betegség, amely megfelelő kezelés nélkül a mortalitás növekedé­séhez vezet. A kezelés célja a biokémiai kontroll mellett a tumor eltávolítása vagy a méretének csökkentése és a társbetegségek kezelése.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-07-17

Az utazókra leselkedő egészségügyi veszélyek számtalan egyéni és általá­nos tényezőtől függenek, de alapvetően az utazás jellege, a kint tartózkodás hossza és az utazó általános egészségi állapota határozzák meg a rizikót. Általánosságban 6–8 héttel az utazás megkezdése előtt érdemes oltási tanácsadót vagy trópusi betegségekkel foglalkozó szakembert felkeresni a megfelelő oltások beadatása és a gyógyszeres kemoprofilaxis megbeszé­lése érdekében. A trópusi utazás előtti tanácsadás kiterjed a biztonságos étel- és italfogyasztásra, a balesetek és a napégés megakadályozására, a rovarcsípések elleni intézkedésekre.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Tallózás
2016-02-01

A patinás bostoni New England Journal of Medicine mellett más fontos orvosi folyóiratokban is tallózó NEJM Journal Watch több szakterületen összegyűj­tötte az elmúlt év legnagyobb szakmai visszhangot keltő orvosi közlemé­nyeit. Lapunk az általános orvoslás, bőrgyógyászat, onkológia-hematológia és neurológia témakörökből válogatott összefoglalókat ismerteti.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-11-12

Az USA-ban a bakteriális meningitisz incidenciája csökken, de a betegség továbbra is életveszéllyel és maradandó károsodás veszélyével jár. Klinikailag nem lehet megbízhatóan megkülönböztetni a bakteriális meningitiszt a gyakoribb aszeptikus meningitisztől. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-08-15

A WHO szerint világszerte még 2010-ben is egymillió fölött lehetett a malária okozta halálesetek száma. Ha egy beteg trópusi vagy szubtrópusi tartózkodást követően lázról panaszkodik, mindig ki kell zárni a trópusi malária fennállásának lehetőségét. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-05-01

Társadalmunkban a krónikus álmatlanság igen gyakori, incidenciája 10–30%, és igen nagy költségekkel jár. Az álmatlanságban szenvedő betegek alvásminőségét megbízhatóan és tartósan lehet javítani nem gyógyszeres eszközökkel. Az álmatlanság kezelésére kidolgozott kognitív viselkedésterápia több összetevőből áll, része a kognitív pszichoterápia, az alváshigiéné, az ingerkontroll, az alvásmegvonás, a paradox utasításos és a relaxációs kezelés. A kognitív pszichoterápia során a beteg alvásra vonatkozó téves elképzeléseit kell felismerni, egészséges felfogással helyettesíteni. Az alváshigiénés oktatás során a beteget megtanítják arra, milyen szokások révén javíthat alvásán. Az ingerkontroll-terápia a beteget abban segíti, hogy a hálószoba fogalmát kizárólag az alváshoz és az intim együttléthez társítsa. Az alvásmegvonás az ágyban töltött idő korlátozása az alváshatékonyság maximalizálása érdekében. A paradox utasításokból álló kezelés lényege, hogy oldják a betegben az alvási próbálkozások kudarcától való félelmet. A relaxációs technikák elsajátítása révén csökken az alvást megszakító éjszakai felébredések gyakorisága. A kognitív viselkedésterápia 4–8 hétig, heti egy 60–90 perces kezelésből áll.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.