hirdetés

Új antiepileptikum

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az epilepszia kezelésére szolgáló Ontozry (cenobamát) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) január 29-én pozitív véleményt fogalmazott meg az epilepszia kezelésére szolgáló Ontozry (cenobamát, 12,5 mg-os tabletta + 25 mg-os filmbevonatú tabletta [bevezető csomag], valamint 50, 100, 150 és 200 mg-os filmbevonatú tabletták) készítményre (kérelmező: Arvelle Therapeutics Netherlands B.V.) A teljes indikáció szerint az Ontozry olyan felnőtt, epilepsziában szenvedő betegek fokálisan jelentkező (másodlagos generalizációval vagy anélkül) rohamainak kezelésére szolgál, akiket már legalább két antiepileptikummal kezeltek, ám rohamaikat nem sikerült megfelelően kontrollálni. Az Ontozry 100-400 mg-os napi dózis közötti adagban képes a rohamok gyakoriságának csökkentésére. A készítmény ajánlott fenntartó dózisa napi 200 mg, de egyes betegek esetében a maximálisan megengedett 400 mg/nap adagra is titrálható a mutatott klinikai válasz és tolerálhatóság függvényében.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2019 novemberében engedélyezte a készítmény forgalmazását Xcopri márkanév alatt parciális rohamok kezelésére.

 

A hatóanyagról (cenobamát) és mellékhatásairól

Az Ontozry hatóanyaga, a cenobamát (ATC kód: N03AX) egy kettős hatásmechanizmusú, tetrazol-alkil-karbamát származék antikonvulzív szer. A feszültség-függő nátriumcsatorna-blokkolók közé tartozik (VGSC, voltage-gated sodium channel blocker), hatását egyrészt a GABAA receptorok pozitív alloszterikus modulációjával, másrészt a nátrium-csatornák inaktiválódásának fokozásával éri el. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások az aluszékonyság, szédülés, kimerültség és fejfájás voltak.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA 2019 novemberében a forgalmazási engedélyt két randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat eredményeire alapozva adta ki (NCT03961568 és NCT03678753), melyek közül az egyikről korábbi cikkünkben részletesebben is beszámoltunk (Új hatóanyag terápia-rezisztens epilepsziában). A két vizsgálatba összesen 655 felnőtt beteget vontak be, a résztvevőknél a rohamok átlagosan 24 éve jelentkeztek, és a vizsgálat kezdetén a 28 napos időszakra számolt rohamgyakoriság medián értéke 8,5 volt, melyet egy 8 hetes időszakban rögzítettek. A vizsgálatok során mind a 100, 200 és 400 mg-os napi dózisban alkalmazott cenobamát statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a rohamok gyakoriságát a placebo csoporthoz képest.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a januári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 25-29 January 2021

Summary of opinion – Ontozry (EMA)

FDA approves new treatment for adults with partial-onset seizures

FDA Approves XCOPRI® (cenobamate tablets), an Anti-Epileptic Drug (AED) from SK Biopharmaceuticals, Co., Ltd., and U.S. Subsidiary SK Life Science, Inc.

Randomized, Double-Blind Study to Evaluate Efficacy and Safety of Cenobamate Adjunctive Therapy in PGTC Seizures

Cenobamate Open-Label Extension Study for YKP3089C025

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.