hirdetés

Dr. M. Shoaib Khan, Dr. Douglas J. Ivins, Dr. Frances K. Wen, Joan Nashelsky cikkei

  #1
2020-03-06 10:12:00

Az 50 éven felüli betegeknek kis dózisú naponkénti acetil-szalicilsav- (ASA-) kezelés ajánlható fel a vastagbélrák prevenciója céljából. (B szintű ajánlás, több metaanalízis alapján, bár ennek megbízhatóságát egy nagy, véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat [RCT] megkérdőjelezte.) Legalább 10 éven át tartó napi ASA-szedés mellett csökkenhet a colorectalis rákból (CRC) adó­dó halálozás kockázata (1 elkerülhető eset 1500 személyévenként), kisebb eséllyel alakulnak ki áttétek lokalizált adenocarcinoma eseteiben, illetve korábbi stádiumban kórismézik a CRC-t. Egy másnaponkénti, kis dózisú ASA-kezelés alatt álló nők bevonásával lefolytatott nagy, primer prevenciós RCT nem igazolt különbséget a CRC prevalenciájában és halálozásában.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.