hirdetés

Dr. Altmann Anna cikkei

  #1
2015-03-05 12:53:00

A gyermekgyógyászati klinikai vizsgálatok témakörében számos, gyakran egymás ellen feszülő vélemény kering a köztudatban, nagyrészt a témára vonatkozó információk hiányos vagy téves volta miatt. Cikkünkben három kérdést körüljárva kíséreljük meg a téma helyes perspektívába helyezését.

  #2
2014-03-06 15:00:00

A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti tudatzavarral járó rosszullét, mely néhány perc alatt spontán rendeződik. A rosszullét alatt a beteg elveszíti poszturális tónusát. A syncope hátterében az agyi vérkeringés csökkenése áll, melyet legtöbbször a vérnyomás esése okozza, ritkábban pedig szívritmuszavar.

  #3
2013-06-19 15:43:00

Gyermekkorban a lázgörcs a leggyakrabban előforduló alkalmi, epileptiform rosszullét, mely leggyakrabban 6 hónapos és 5 éves kor között jelentkezik. A lázgörcsnek nincs egységesen elfogadott terápiája. Az alkalmazandó kezelés minden esetben függ a roham lezajlásától, a szülők hozzáállásától.

  #4
2012-10-04 14:57:00

A koponyatraumát gyermekkorban viszonylag ritkán kíséri agyrázkódás. Az agyrázkódás négyfajta tünetei közül egyszerre több is megjelenhet, ezek súlyossága eltérő. A postcommotiós szindróma legnagyobb veszélye a maradandó kognitív tünetek kialakulása.

  #5
2011-07-20 10:17:00

Az utóbbi időben egyre több gyermek jelentkezik a gyermekneurológiai rendelésen fejfájásos panaszok miatt. A szülőben ilyenkor gyakran felmerül, nincs-e a panaszok hátterében valamilyen súlyos, az idegrendszert is érintő betegség.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.