hirdetés

A 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalat – 3. rész (AbbVie, Novartis, Merck)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2021-es teljes év forgalmi adatain alapul, melyet a korábbi évekhez képest COVID-19 járvány alaposan felforgatott.

hirdetés

 

4. helyezett

 

AbbVie

2021-es forgalom: 56,2 milliárd USD

Központ: Chicago, Illinois, USA

2020-as forgalom: 45,8 milliárd USD

 

Az AbbVie tulajdonában van a világ legnagyobb forgalmú gyógyszere, a Humira, és a cég mindent meg is tett annak érdekében, hogy a készítmény a gyógyszerek közül elsőként átlépje a bűvös 20 milliárd dolláros árbevételt. Ez a tavalyi évben sikerült is, ám a biohasonló készítmények a védettség lejártával már a piacon vannak, így 2022 és 2023 az AbbVie számára várhatóan egy átmeneti év lesz, melyekben a Humira nyomdokába lépő szereinek, a Rinvoqnak és a Skyrizinek a márkáit építi majd tovább. A 2021-es évet tekintve az AbbVie 22%-os növekedéssel, 56,2 milliárd dolláros forgalommal zárt, melyből a Humira még 20,7 milliárd dollárral vette ki a részét, ám az európai eladások már 10%-kal, 3,3 milliárd dollárra csökkentek. Pontosan ennek a zászlóshajó készítménynek a meghatározó szerepe az az Achilles-sarok, amiért a vállalat nagy erőfeszítéseket tesz a két új készítmény piaci helyzetének javítása érdekében. A Janus-kináz gátlók közé tartozó Rinvoq (upadacitinib) krónikus gyulladásos kórképekben (rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica, atópiás dermatitisz), az IL-23 gátló Skyrizi (rizankizumab) monoklonális antitest pedig plakkos psoriasis és arthritis psoriatica indikációkban alkalmazható, a két szertől az AbbVie 2025-re már 15 milliárd dolláros árbevételt remél.

Pont ezért figyelte nagy aggodalommal a cég a Pfizer új szerének, a Xeljanznak (tofacitinib) a vesszőfutását, melynek során az FDA úgy vélte, hogy a készítmény alkalmazása során felmerülő szív-érrendszeri kockázatok a teljes gyógyszerosztályra, tehát az összes Janus-kináz gátlóra kivetíthetők. És bár a Rinvoq még új indikációkkal is bővült az utóbbi években (colitis ulcerosa), a JAK-gátlók felett Damoklész kardjaként lebeg a súlyos szív-érrendszeri események, vérrög-képződés, és rákos megbetegedések kockázatára figyelmet felhívó, teljes gyógyszerosztályra vonatkozó figyelmeztetés.

Az immunológiai készítmények mellett az AbbVie a hemato-onkológiai készítmények területén is jelentős szereplőnek számít. Második legnagyobb forgalmú szere ugyanis az az Imbruvica (ibrutinib), mely 5,4 milliárd dolláros árbevétellel zárta a tavalyi esztendőt, és ott van még az 1,82 milliárd dollárt hozó Venclexta (venetoklax) is, melyek a várakozások szerint ebben az évtizedben végig fontos elemei lesznek az AbbVie portfoliójának.

 

5. helyezett

 

Novartis

2021-es forgalom: 51,6 milliárd USD

Központ: Bázel, Svájc

2020-as forgalom: 48,7 milliárd USD

 

A Novartis legfontosabb készítményei 2021 során egyrészt a gyulladásgátló biológiai szer, a Cosentyx (szekukinumab, 4,72 milliárd dollár), másrészt az Entresto (szakubitril/valzartán, 3,55 milliárd dollár) szívgyógyszer voltak. Az Entresto tavaly 40%-os árbevétel-növekedést produkált, de a Novartis máris készül 2025-re, amikor a szer védettsége lejár. Addig viszont évi legalább 5 milliárd dolláros árbevételt vár a készítménytől. A tavalyi év krónikájához tartozik, hogy a cég sikeresen vészelt át egy FDA elutasító döntést, és piacra dobta a Leqvio (inkliszirán) koleszterincsökkentő gyógyszert, melyet a rivális, önadagolású PCSK9 készítményekkel szemben sokkal ritkábban kell adagolni, igaz, a Leqvio-t csak orvos adhatja be.

A Novartis egyik leghíresebb szere az SMA indikációban alkalmazható Zolgensma, mely tavaly 46%-os növekedéssel 1,35 milliárd dolláros forgalmat generált, és a vállalat reményei szerint a fázis III. STEER vizsgálat kedvező eredményeinek függvényében idősebb betegeknél is használható lesz.

Az onkológiai üzletág a tavalyi évben vegyes eredményeket hozott, a hullámvasút során érkeztek jó és rossz hírek is. Jó hír volt, hogy a Kisqali (ribociklib) lett az első olyan CDK4/6 gátló, amely statisztikailag kimutatható túlélési növekedést mutatott HR-pozitív, HER2-negatív emlőrákban szenvedő posztmenopauzális nők első vonalbeli kezelése során. Idén érkeznek meg a NATALEE vizsgálat eredményei, amelyek tovább javíthatják a készítmény pozícióit. A Kisqali 2021-ben még nem ugrotta meg az 1 milliárd dolláros forgalmat, fő vetélytársai a piacon a Pfizer jól bejáratott szere, az Ibrance (palbociklib) és az Eli Lilly gyors növekedést mutató készítménye, a Verzenio (abemaciklib). Rossz hír volt viszont, hogy némileg váratlanul a Kymriah nem bizonyult hatásosnak B-sejtes non-Hodgkin limfóma másodvonalbeli kezelésében, ami gyakorlatilag szétfoszlatta a szer további piaci növekedésének lehetőséget. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a rivális CAR-T terápiák, mint a Gilead Sciences szere, a Yescarta (axikabtagén ciloleucel) és a Bristol Myers Squibb készítménye, a Breyanzi (lizokabtagén maraleucel) sikeresen vette ezt az akadályt. Szintén jó hír volt onkológiai területen, hogy krónikus mieloid leukémia indikációban az FDA engedélyezte a Scemblix (aszkiminib) készítményt, és a Novartis másik két szere, a Gleevec (imatinib) és a Tasigna (nilotinib) is jól teljesített 1,02 illetve 2,06 milliárd dolláros forgalmával. Rossz hír volt viszont, hogy nem sikerült nem-kissejtes tüdőrák indikációt szerezni az eredetileg gyulladásos kórképek terápiájában használt Ilaris (kanakinumab) számára, mivel az IL-1 béta antitest újonnan diagnosztizált és korábban kezelt betegeknél egyaránt hatástalannak bizonyult.

A 2022-es évben a Novartis felvásárlásokba is kezdhet, mivel maradt még tőkéje abból a tranzakcióból, melynek során 20,7 milliárd dollárért eladta a Roche-ban meglévő részesedését. Dönteniük kell a generikus üzletág, a Sandoz jövőjéről is, mivel ez a terület 2021-ben 2%-os forgalomcsökkenést mutatott, bár a 9,6 milliárd dolláros árbevétel kétségkívül jól mutat a könyvekben.

 

6. helyezett

 

Merck

2021-es forgalom: 48,7 milliárd USD

Központ: Kenilworth, New Jersey, USAc

2020-as forgalom: 48,0 milliárd USD

 

A 2021-es évben a Merck nagyszabású átcsoportosítást hajtott végre, és a látszólag kis forgalomnövekedés óriási eredménynek számít, mivel a cég összesen 6,3 milliárd dollár árbevételű szert vezetett ki a piacról. A kiesés kompenzálásában oroszlánrésze volt a COVID-19 kezelésére engedélyezett orálisan szedhető molnupiravirnak, és a Merck kis számú, de nagyon erős tagokból álló blockbuster portfoliójának. Érdekesség a molnupiravirral kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban csak december 23-án engedélyezték hivatalosan, mégis, az előzetes megrendelések miatt csak a negyedik negyedévben 952 millió dolláros forgalmat ért el.

A Merck blockbuster szerei közül is kiemelkedik a Keytruda (pembrolizumab), melynek forgalma 20%-kal, 14,4-ről 17,2 milliárd dollárra nőtt az előző évben. A koronavírus sújtotta 2020 után szépen magára talált a humán papillómavírus elleni Gardasil, a 44%-os növekedés önmagáért beszél (3,9-ről 5,7 milliárd dollárra). Szép bővülést mutatott még a szelektív izomrelaxáns-megkötő Bridion (szugammadex), melynek forgalma 28%-kal, 1,5 milliárd dollárra emelkedett. Még ennél is nagyobb mértékben, 36%-kal emelkedett a Lynparza (olaparib) forgalma is, és bár a szer még valamivel 1 milliárd dollár alatt maradt, szorgalmasan gyűjtögette az onkológiai indikációkat, így szép jövő előtt áll.

Ennél kicsit borúsabbak a Merck 2022-es kilátásai, minthogy nehezen elképzelhető, hogy a molnupiravir sikere kitartson, különösen, hogy a Pfizer Paxlovidja jobb hatásosságot mutatott. A Keytrudának viszont minden esélye megvan arra, hogy a világ legnagyobb forgalmú gyógyszere címet átvegye a Humirától, mivel a PD-1 gátló már most 38 indikációban engedélyezett, de a Merck nem lassít, és további 30 ráktípusban vizsgálja a készítményt. Ha az AbbVie Achilles-sarkának azt tartottuk, hogy egyetlen szernek óriási dominanciája van a cég portfoliójában, akkor a Merck esetében sem tehetünk másként, de itt annyival kedvezőbb a kép, hogy a Keytruda szabadalmi védettsége csak 2028-ban fog lejárni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2021 revenue

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.