hirdetés

Globális gyógyszerpiaci körkép: a 2020-as év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere – 5. rész

A Fierce Pharma és az Evaluate Pharma gyógyszeripari portálok évről-évre összeállítják listájukat a legnagyobb globális forgalmat elérő készítményekről. Korábbi cikkünk folytatása következik a 14-16. helyezett gyógyszerekről.

hirdetés

Cikksorozatunk előző részeiben először a három dobogósról, majd a további készítményekről számoltunk be. Emlékeztetőül íme a húszas lista, ezúttal a 14-16. helyezetteket mutatjuk be kicsit részletesebben.

 

A világ 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 2020-ban

 

1.

Humira

 

11.

Enbrel

2.

Keytruda

 

12.

Prevnar

3.

Revlimid

 

13.

Ibrance

4.

Eliquis

 

14.

Avastin

5.

Imbruvica

 

15.

Trulicity

6.

Eylea

 

16.

Ocrevus

7.

Stelara

 

17.

Rituxan

8.

Opdivo

 

18.

Xtandi

9.

Biktarvy

 

19.

Tagrisso

10.

Xarelto

 

20.

Remicade

 

14. Avastin (Roche, bevacizumab) – 2020-as árbevétel: 5,32 milliárd USD (1555 milliárd Ft)

(Indikációk: metasztatikus vastagbél- vagy végbélkarcinóma, metasztatikus emlőkarcinóma, kissejtes és nem-kissejtes tüdőkarcinóma, vesesejtes karcinóma, petefészek-, petevezeték vagy primer peritoneális karcinómák kezelésére)

Az Avastin a bioszimilerek 2020-as piaci megjelenését, belépését a vártnál jóval kisebb visszaeséssel vészelte át, és bár a 25%-os csökkenés még egy olyan óriás bevételein is méretes lyukat üt, mint a Roche, a vállalat nagy onkológiai hármasából (Herceptin, Rituxan és Avastin) még mindig listánk 14. helyezettje szenvedte el a legkisebb forgalomzuhanást. Az Amgen és az Allergan már 2019 nyarán megkezdte saját verziójának forgalmazását az amerikai piacon (Mvasi márkanéven), 2020-ban pedig a Pfizer is megjelent Zirabev nevű készítményével. Elvileg 2020 végén már meg kellett volna kapnia az engedélyt a Biocon és a Viatris közös Avastin-másolatának is, ám a vírus miatt az FDA nem tudott megtekinteni egy gyártóüzemet, így a helyszíni szemle miatt a jóváhagyás az idei évre csúszott át. További biohasonló készítményekkel készül piacra lépni a Samsung Bioepis és a Centus Biotherapeutics (az AstraZeneca és a Fujifilm Kyowa Kririn Biologics vegyesvállalata) is, úgyhogy versenytársakból nem lesz hiány már rövid távon sem. És bár a Roche több új, ígéretes szert is forgalmazni kezdett, például a spinális izomatrófia kezelésére javallott Evrysdi-t (riszdiplám), valamint a szklerózis multiplex indikációjú Ocrevus-t (okrelizumab), mely már a tavalyi évben is 4 milliárd dolláros forgalmat generált, még mindig az Avastin volt a vállalat legnagyobb árbevételű készítménye. A rengeteg újonnan felbukkanó rivális mellett jó hírek is érkeztek: az Avastin indikációi további felhasználási területtel bővültek – májusban az AstraZeneca és a Merck közös szere, a Lynparza kapott FDA-engedélyt a petefészekrák bizonyos formáinak kezelésére, és az Avastin a Lynparzával együtt alkalmazható ebben az indikációban. Szintén májusban kapott engedélyt az Avastin a Roche másik szerével, a Tecentriq-kel kombinációban korábban kezeletlen májrák indikációban. Ezzel a Tecentriq lett az első PD-1/L1 gyógyszerosztályú szer, amely ebben a javallatban jóváhagyást kapott, és ez nem is csoda a fázis III Imbrave150 vizsgálat eredményei láttán: a szerkombináció 42%-kal csökkentette a halálozást a Bayer Nexavar-jához (szorafenib) képest.

 

15. Trulicity (Eli Lilly, dulaglutid) – 2020-as árbevétel: 5,07 milliárd USD (1482 milliárd Ft)

(Indikációk: 2-es típusú cukorbetegség kezelésére)

Az amerikai piacon a harmadik negyedéves gyengélkedést leszámítva a Trulicity 24%-os forgalomnövekedést mutatott 2019-hez képest, így a 2014-ben engedélyezett készítmény története során először ért el 5 milliárd dollár feletti forgalmat. Ráadásul tavaly februárban újabb FDA-engedélyt kapott a szer, és már 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a szív-érrendszeri események kockázatcsökkentésére is alkalmazhatóvá vált, függetlenül attól, hogy már kialakult-e kardiovaszkuláris betegség. A legnagyobb versenytárs, a Novo Nordisk által forgalmazott Ozempic (szemaglutid) a már kialakult szív-érrendszer betegség kockázatcsökkentésére egy hónappal előbb szerezte be a jóváhagyást, ráadásul orális formulájú szerére (Rybelsus) is elindította az eljárást. A dán gyógyszergyár vezetői szerint a naponta egyszer, tabletta formájában szedhető, szintén szemaglutid hatóanyagú Rybelsus a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szánt szerek „Szent Grálja” Ettől függetlenül piaci elemzők igen rózsaszínben látják a Trulicity jövőjét, és előrejelzéseik szerint a készítmény most lép a legnagyobb árbevételt generáló, érett szakaszába, forgalmát pedig a szabadalmak miatt a generikumok is csak pár év múlva kezdhetik el érzékelhetően csökkenteni, míg a rivális Ozempic csak tavaly lépte át az évi 1 milliárd dolláros árbevételt.

 

16. Ocrevus (Roche, okrelizumab) – 2020-as árbevétel: 4,61 milliárd USD (1350 milliárd Ft)

(Indikációk: szklerózis multiplex kezelésére)

Az Ocrevus 2017-es engedélyezése óta dinamikus forgalomnövekedést mutat, és 2020-ban a teljes évet tekintve ugyan még nem, de a harmadik és negyedik negyedévben már az Avastint megelőzve a Roche legfontosabb készítményévé vált. Különösen azért kedvező a jövőképe, mert mint azt már feljebb említettük, a Roche nagy onkológiai hármasa (Avastin, Herceptin, Rituxan) elképesztő nyomás alatt van a szabadalmi védettségek lejárta miatt. Az Ocrevus 2020-ban elkönyvelt 24%-os növekedése igen jónak mondható, bár a kezdeti bővülésre jellemző módon a 2019-es forgalomnövekedés 57% volt, ami nyilván fenntarthatatlan ütem. Piaci elemzők szerint a szer lehetőségeihez képes a növekedés mégis elmaradt az elvárásoktól, aminek csak részben oka a 2019-es őrületes ugrás, inkább azzal magyarázzák, hogy a szer hatásmechanizmusa miatt (célpontjai a B-sejtek CD20 antigénjei) aggodalom alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a COVID-19 járvány alatt mennyivel válnak érzékenyebbé a betegek a fertőzésekkel szemben. Ezért sok beteg ritkábban járt orvoshoz, ami időszakosan csökkenő felírásszámot eredményezett. Augusztusban egy új rivális jelent meg a piacon, a Novartis által forgalmazott Kesimpta (ofatumumab), amely ráadásul további előnnyel is rendelkezik az Ocrevusszal szemben, mivel ez a B-sejt depléciós terápia otthoni adagolással is alkalmazható. A némiképp visszaeső betegszám, illetve az orvos-beteg találkozók elmaradása azonban jót is tett az Ocrevusszal, mert ahogy azt már korább több szernél is említettük, a ritkuló vizitek miatt az orvosok sokkal kevésbé szívesen váltottak szert a betegeiknél, inkább a már jól bevált, ismert terápiákat favorizálták. Ez lehetett az egyik oka annak, hogy az amúgy is elég zsúfolt SM-gyógyszerpiacra újonnan belépő S1P modulátorok, a Zeposia (ozanimod, Bristol Myers Squibb) és az Európában frissen engedélyezett Ponvory (poneszimod, Johnson&Johnson – Janssen-Cilag) valószínűleg kicsit nehezebben vagy lassabban fogja megvetni a lábát. Ugyanakkor elemzők szerint borzasztó nehezen jósolható bármilyen jövőbeni trend, tekintettel arra, hogy az anti-CD20 hatóanyagokkal szembeni legnagyobb félelem a hosszú távú alkalmazás miatt kialakuló kockázatokkal kapcsolatos, így az alternatív hatóanyagcsoportok, főleg a gyorsan kiürülő immunszuppresszánsok is teret nyerhetnek.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 drugs by worldwide sales in 2020

Roche hit by worst-case biosim assault—to the tune of $5.6B—as COVID-19 hurts new king Ocrevus

Roche yields to cancer biosim competition by offering 'relevant' discounts: report

Roche hit by 'high-end' biosimilar attack as Ocrevus, Tecentriq bounce back from COVID-19 slowdown

Roche's Tecentriq gets a green light to challenge Bayer with first-in-class liver cancer nod

AstraZeneca, Merck's Lynparza wins bid to challenge GSK's Zejula in wider ovarian cancer pool

Sunny Lilly outlook depends on high demand for COVID, core drugs

Lilly's Trulicity slips as COVID-19 insurance changes trigger price declines

ADA: Lilly's Trulicity tops Ozempic at keeping patients compliant, real-world data show

Lilly ad campaign in U.S. newspapers offers diabetes med help for patients affected by COVID-19 shutdowns

Roche feels more biosimilar pain as exec pulls back expectations for Tecentriq in early lung cancer

Roche, playing defense against Novartis' Kesimpta, touts Ocrevus benefits in treating MS early

Novartis study: Nurses and MS patients give thumbs-up to Kesimpta for ease of use

Novartis' first Kesimpta ad push offers break from relapsing MS 'drama'

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.