hirdetés

Globális gyógyszerpiaci körkép: a 2020-as év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere – 2. rész

A Fierce Pharma és az Evaluate Pharma gyógyszeripari portálok évről-évre összeállítják listájukat a legnagyobb globális forgalmat elért készítményekről. Korábbi cikkünk folytatása következik a 4-7. helyezett gyógyszerekről.

hirdetés

Előző cikkünkben a három dobogósról (Humira, Keytruda, Revlimid) adtunk egy bővebb ismertetőt. Emlékeztetőül íme a húszas lista, ezúttal a negyedik helytől jutunk el a hetedikig.

 

A világ 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 2020-ban

 

1.

Humira

 

11.

Enbrel

2.

Keytruda

 

12.

Prevnar

3.

Revlimid

 

13.

Ibrance

4.

Eliquis

 

14.

Avastin

5.

Imbruvica

 

15.

Trulicity

6.

Eylea

 

16.

Ocrevus

7.

Stelara

 

17.

Rituxan

8.

Opdivo

 

18.

Xtandi

9.

Biktarvy

 

19.

Tagrisso

10.

Xarelto

 

20.

Remicade

 

4. Eliquis (Bristol Myers Squibb és Pfizer, apixabán) – 2020-as árbevétel: 9,17 milliárd USD (2700 milliárd Ft)

(Indikációk: Vénás thromboemboliás események (VTE) megelőzése, stroke és a szisztémás embolizáció megelőzése nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban (NVPF) szenvedő betegeknél)

A Pfizer és a Bristol Myers Squibb (BMS) egyaránt arra törekszik, hogy erősítse portfólióját a daganatos megbetegedések és a ritka betegségek piacain, ugyanakkor az Eliquis az a megbízható, nagy tömegeket elérő gyógyszer, amely növekedésük hajtómotorjaként szolgál. Az Európában 2011-ben, az Egyesült Államokban pedig 2012-ben engedélyezett antikoaguláns készítmény 16%-os növekedéssel több mint 9 milliárd dolláros árbevételt hozott 2020-ban. Ez azért nagy szó, mert 2019-ben több generikum is belépett az amerikai piacra. Fejlesztését és piacra juttatását a Pfizer és a BMS közösen végzi, bár a hatóanyagot a BMS fedezte fel. Az érvényben lévő megállapodás szerint a Pfizer finanszírozza a fejlesztési kiadások közel felét, a két vállalat pedig osztozik a hasznon vagy veszteségen. Egyes országokban a Pfizer végzi az értékesítést, és jogdíjakat fizet a BMS részére. Mindkét vállalat nagy változásokon ment keresztül az utóbbi időben: a Pfizer megszabadult generikus és off-patent (szabadalmi védettséggel nem rendelkező) üzletágától, az Upjohn-tól, hogy az innovációkra, új gyógyszerek fejlesztésére szakosodjon. A BMS pedig a Celgene felvásárlásával elsősorban az onkológiai és más erős növekedési potenciált mutató szegmensek felé mozdult el. A koronavírus-világjárvány színre lépésével az Eliquis-nél jelentősen visszaestek ugyan az új gyógyszerfelírások, ám mivel széles körben terjedni kezdett, hogy a vérhígítók szedésével javíthatók a COVID-19 kimenetei, ezért az eladások 2021 első negyedévében 37%-kal ugrottak meg (2,6 milliárd dollárra). A készítményt az Egyesült Királyságban jelenleg is vizsgálják a COVID-19 szövődményeinek csökkentésében.

 

5. Imbruvica (AbbVie és Johnson & Johnson, ibrutinib) – 2020-as árbevétel: 8,43 milliárd USD (2480 milliárd Ft)

(Indikációk: köpenysejtes limfóma, krónikus limfocitás leukémia, Waldenström-féle makroglobulinémia, marginális zóna limfóma, krónikus graft vs host betegség kezelésére)

Mint minden régi szernél, itt is érdekes, hogy a generikumok mikor léphetnek piacra, és az Imbruvica esetében ez az év éppen 2020 volt, de 8,43 milliárd dolláros árbevételével még nagy fölénnyel tartja vezető helyét a BTK (Bruton-féle tirozin kináz) gátlók piacán. Ennél a készítménynél is két cég tulajdonában vannak a licencek, az AbbVie árbevétele 5,31 milliárd, míg a Johnson & Johnsoné 4,13 milliárd USD volt. A Johnson & Johnson még 2011-ben döntött úgy, hogy kevesebb mint 1 milliárd dollárért 50%-os részesedést vásárol a vizsgálati szerben, majd 4 évvel később a másik 50%-ot az AbbVie már 21 milliárd dollárért szerezte meg. Még ez az ár sem bizonyult túlzásnak, amikor egy évvel később az Imbruvica lett az elsőként engedélyezett első vonalbeli, kemoterápia nélküli kezelés a krónikus limfocitás leukémiában szenvedő betegek számára. Azóta a készítményt további hat javallatra engedélyezték, az utolsó három jóváhagyást más szerekkel együtt, kombinációban történő alkalmazásra kapta meg. Nem tudni, meddig lesz képes megőrizni vezető szerepét a gyógyszer, mivel 2019-ben két erős versenytársat is kapott. Az egyik a Calquence (AstraZeneca, akalabrutinib), mely a rákos betegség kezelésében és a halálozás csökkentésében igen hasonló hatásosságot mutatott, viszont ritkábban okozott pitvarfibrillációt. Egyre több hosszú távú adat áll rendelkezésre a szerről, amelyek igen jó eredményeket mutatnak (medián 22 hónapos állapotromlás-mentes időszak, 3 évvel a kezelés megkezdését követően a betegek fele még életben van). A másik vetélytárs a marginális zóna limfóma indikációban alkalmazott Brukinsa (BeiGene, zanubrutinib), melynél 74%-os válaszarányt mértek, és a betegek 24%-ánál teljes remisszió (rákmentes állapot) következett be.

 

6. Eylea (Regeneron és Bayer, aflibercept) – 2020-as árbevétel: 8,36 milliárd USD (2460 milliárd Ft)

(Indikációk: időskori makula-degeneráció (AMD) „nedves” formája, makulaödéma, myopia okozta choroidea érújdonképződés, diabétesz okozta makulaödéma miatti látászavar)

A 2020-as évben a Regeneron arra készült, hogy felvegye a harcot a Novartis által piacra dobott nagy riválissal (Beovu, brolucizumab), ám végül ez a küzdelem a Beovunál kimutatott biztonságossági aggályok és a koronavírus alatti ritkább orvoslátogatások miatt elmaradt, így az anti-VEGF (vaszkuláris endothelialis növekedési faktor) hatóanyagcsoportú készítmény megőrizte vezető pozícióját. Sőt, annak ellenére, hogy a pandémia miatt kevesebb új beteg kezdte el használni a készítményt, az Eylea eladásai a második félévben mindössze 4%-kal estek vissza, ami jóval kedvezőbb, mint a legerősebb versenytárs, a Novartis és a Roche által forgalmazott Lucentis (ranibizumab) 25%-os forgalomcsökkenése. A 2019-es évhez képest az erős január-februári időszaknak köszönhetően az Eylea éves forgalma 7%-os növekedést mutatott (8,36 milliárd dollár, ebből az amerikai piacon tevékenykedő Regeneron 4,95 milliárd dollárt, a nemzetközi piacokon forgalmazó Bayer 2,82 milliárd dollárt kasszírozott). A stabil üzleti eredmények hátterében szakértők szerint elsősorban a készítmény flexibilis adagolási rendje áll: a nyolc hetes adagolás a nedves időskori makuladegeneráció esetében 12 hetesre tolható ki, ami nagyon jól jött a járvány alatti ritkább kórházba járás időszakában. Mivel januárban a Beovu sokkal jobban teljesített, a Regeneron egy hármas stratégiát alkalmazott a forgalom növelése, de legalábbis megtartása érdekében, melynek pillérei a könnyebben használható előre töltött fecskendő, a hosszabb adagolási időszakok, és a potenciális preventív célú alkalmazás voltak. Februárban az Amerikai Retinaspecialisták Egyesülete (American Society of Retina Specialists) figyelmeztetést adott, ki mely szerint a Beovu alkalmazása esetlegesen látásvesztést okozó okkluzív retinális vaszkulitisszel hozható összefüggésbe – ez pedig alkalmat adott a Regeneronnak és a Bayernek arra, hogy kampányaikban az Eylea biztonságosságát emelhessék ki: a nyolc fázis III vizsgálat és a már beadott 32 millió adag utánkövetési adatai szerint az Eylea esetében erre a mellékhatásra a kockázat kevesebb, mint 6 millió az 1-hez.

 

7. Stelara (Johnson & Johnson, usztekinumab) – 2020-as árbevétel: 7,94 milliárd USD (2340 milliárd Ft)

(Indikációk: Crohn-betegség, colitis ulcerosa, plakkos psoriasis, arthritis psoriatica)

A 2020-as évben elkönyvelt csaknem 20%-os forgalomnövekedés igen szép eredmény, de nem jött könnyen a Johnson & Johnson számára. Az erős verseny miatt jelentős árcsökkentésre kényszerültek, de a versenytársnak számító egyes JAK-gátlókra kiadott FDA-figyelmeztetések, az amerikai piacon újonnan megszerzett colitis ulcerosa indikáció (csak ez az egy lépés 910 ezer beteg piacára nyitott ajtót), valamint a koronavírus-járvány miatti ritkább orvos-beteg találkozók következtében elmaradó gyógyszerváltások segítettek megőrizni az IL12/23 gátló versenyképességét. Júniusban újabb rivális jelentkezett kiváló hatásossági eredményekkel: a Bristol Myers Squibb szklerózis multiplex kezelésére javallott készítménye, a Zeposia (ozanimod) egy fázis III vizsgálatban egy évig volt képes fenntartani a remissziót, és hatása már a kezelés 10. hetén kimutatható volt. A Stelara tavalyi sikerét jelentős mértékben köszönheti az FDA által kiadott figyelmeztetéseknek: júliusban a Xeljanz (Pfizer, tofacitinib) kapott fekete keretes figyelmeztetést a vérrögképződés kockázata miatt, augusztusban pedig az AbbVie új üdvöskéjénél, a Rinvoqnál (upadacitinib) talált a hatóság súlyos fertőzések, malignus kórképek és trombózis megemelkedett kockázatára utaló adatokat (fontos megjegyezni, hogy a Rinvoq egyelőre nincs engedélyezve colitis ulcerosa javallatra, de ez az indikáció is szerepel az AbbVie radarján).

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 drugs by worldwide sales in 2020

Red flag upgrade for Pfizer: FDA limits Xeljanz in colitis, slaps black box on label

Regeneron rises on Eylea, Dupixent strength as COVID-19 antibody funding pours in

All eyes on Regeneron's COVID-19 antibodies, but Dupixent's still driving the bus

Novartis, stressing Beovu safety, matches Eylea in head-to-head diabetic macular edema trial

Novartis, Regeneron wage acrimonious patent fight over Eylea's prefilled syringe

AstraZeneca, with new data, claims its leukemia drug is safer than Imbruvica

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.