hirdetés

Globális gyógyszerpiaci körkép: a 2020-as év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 1.

A Fierce Pharma és az Evaluate Pharma gyógyszeripari portálok évről-évre összeállítják listájukat a legnagyobb globális forgalmat elérő készítményekről. A 2020-as évben a korábbi dobogósok megőrizték pozíciójukat, számottevő változások a negyedik helytől következtek be, három-három szer pedig kiesett illetve felkerült a 20-as listára.

hirdetés

Akárcsak a korábbi években, az első három helyezett megtartotta dobogós helyét, az elsőt 2020-ban is a Humira (AbbVie, adalimumab), a másodikat a Keytruda (Merck, pembrolizumab), a harmadikat pedig a Revlimid (Bristol Myers Squibb, lenalidomid) szerezte meg. Az első jelentős változás a negyedik helyen történt, ide az Eliquis (Pfizer, Bristol Myers Squibb, apixabán) kapaszkodott fel az Opdivo-t letaszítva (Bristol Myers Squibb, nivolumab), melyet a Keytruda riválisának tartottak, ám a 2020-as listán egészen a 8. helyig esett vissza. Szintén nagyot esett az Avastin (Roche, bevacizumab), a biohasonló készítmények versenye miatt a 8-ról a 14. helyre, illetve a Rituxan is (Roche, rituximab), mely a 7-ről a 17. helyre csúszott.

 

A három kieső és a három újonc

A 2019-es összeállításhoz képest kiesett az első 20-ból a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló Tecfidera (Biogen, dimetil-fumarát), valamint az emlőkarcinóma indikációban használt Herceptin (Roche, trasztuzumab), és a HIV javallatra alkalmazott Genvoya (Gilead, elvitegravir, kobicisztát, emtricitabin, tenofovir-alafenamid).

A három kieső helyett új szerként tűnt fel a listán két onkológiai készítmény, a Tagrisso (AstraZeneca, ozimertinib) és az Xtandi (Pfizer és Astellas, enzalutamid), valamint a szklerózis multiplex javallatú Ocrevus (Roche, okrelizumab).

 

A világ 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 2020-ban

 

1.

Humira

 

11.

Enbrel

2.

Keytruda

 

12.

Prevnar

3.

Revlimid

 

13.

Ibrance

4.

Eliquis

 

14.

Avastin

5.

Imbruvica

 

15.

Trulicity

6.

Eylea

 

16.

Ocrevus

7.

Stelara

 

17.

Rituxan

8.

Opdivo

 

18.

Xtandi

9.

Biktarvy

 

19.

Tagrisso

10.

Xarelto

 

20.

Remicade

 

 

 

A dobogósok:

1. Humira (AbbVie, adalimumab) – 2020-as árbevétel: 20,39 milliárd USD (6000 milliárd Ft)

(Indikációk: rheumatoid arthritis, polyarticularis juvenilis idiopathiás arthritis, arthritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica, Crohn-betegség, hidradenitis suppurativa, colitis ulcerosa, plakkos psoriasis)

A Humira értékesítései 2019-ben 3,9%-os visszaesést mutattak, ami senkit sem lepett meg, mert az európai piacokon engedélyezték a biohasonló készítmények forgalmazását. (Amerika dominanciáját bizonyítja, hogy a nemzetközi (azaz az Egyesült Államokon kívüli) piacokon a csökkenés 31% volt, azonban a globális árbevétel így is csak 4% alatti mértékben múlta alul az egy évvel korábbit.) És vajon hogyan érintette a Humira forgalmát a koronavírus-világjárvány? A 2020-as évben a forgalom 3,5%-kal nőtt, és ez a bővülés minden negyedévben jelentkezett (4,7 milliárd USD az első, majd 5,15 milliárd globális árbevétel a negyedik negyedévben, a 2019-es 14,9 után 16,1 milliárd USD az amerikai piacon). Ez az emelkedő-visszaerősödő trend a pandémia idején a legtöbb régóta bevált készítmény esetében jellemző volt, mivel a betegek kevésbé voltak hajlandók felkeresni orvosaikat, inkább maradtak a megszokott, bevett gyógyszerüknél. A Humira 2012 óta vezeti ezt a listát (óriási előnnyel), ami egyrészt annak köszönhető, hogy a gyártó vállalat (Abbott) már az AbbVie 2013-as létrehozása előtt mega-blockbuster státuszba helyezte a készítményt (ezért óriási összegeket fordítottak például reklámokra, hirdetésekre), másrészt folyamatosan bővítették az indikációk körét (legutóbb 2016-ban serdülőkorúaknál hidradenitis suppurativa kezelésére), ami most már 8 javallatot ölel fel. Érdekesség, hogy amennyiben a Humira még egy évig megőrzi első pozícióját, megelőzheti a világ valaha legnagyobb árbevétellel forgalmazott készítményét, a koleszterincsökkentő Lipitort (Pfizer, atorvasztatin). Első helyének megőrzésére minden esély adott, hiszen a szer alkalmazási területén a legnagyobb riválisnak a Johnson & Johnson készítménye, a Stelara (usztekinumab) számít, melynek tavalyi éves forgalma 7,8 milliárd dollár volt. Az AbbVie azonban nem ül a babérjain, gőzerővel készül 2023-ra, amikor már az amerikai piacon is megjelenhetnek a legfőbb versenytárnak tekintett biohasonló készítmények. A gyógyszergyártó két legnagyobb reménysége a plakkos psoriasis kezelésére javallott Skyrizi (rizankizumab) és a rheumatoid arthritis indikációjú, tabletta formulájú Rinvoq (upadacitinib), ezek a vállalat elvárásai szerint 2025-ben együtt 15 milliárd dollárt hozhatnak a konyhára. A 2021. márciusi reklámköltésekben (amerikai televíziós hirdetések) már látszik az átrendeződés, mivel az AbbVie visszafogta a Humira spotjait, és egyre több felületet adott a másik két készítménynek. Ezt az átmenetet igyekszik kihasználni az egyik legnagyobb rivális, a Dupixent (Sanofi és Regeneron, dupilumab), melynek árbevétele 2020-ban 70%-kal, 4 milliárd dollárra ugrott.

 

2. Keytruda (Merck & Co, pembrolizumab) – 2020: 14,38 milliárd USD (4230 milliárd Ft)

(Indikációk: melanóma, nem-kissejtes tüdőrák, kissejtes tüdőrák, fej-nyak rák, Hodgkin-limfóma, nagy B-sejtes limfóma, húgyhólyagrák, kolorektális rák, gyomorrák, nyelőcsőrák, méhnyakrák, májrák, Merkel-sejtes bőrdaganat, vesekarcinóma (Inlyta-val kombinációban), endometrium karcinóma (Lenvima-val kombinációban)

Valamivel több mint egy évtizeddel ezelőtt érett be az az elképzelés, hogy a daganatos betegségek kezelésére monoklonális antitesteket lehetne felhasználni. Ez volt az immuno-onkológia hajnala, bár az ötlet, hogy a szervezet saját immunrendszerét kell a rák ellen fordítani, már több mint száz éves, de csak az 1990-es évek elejére gyűlt össze annyi ismeret, hogy kézzel fogható eredmények születhessenek. Ekkor kezdte meg vizsgálatait (egymástól függetlenül) James P. Allison és Hondzso Taszuku, akiket 2018-ban orvosi Nobel-díjjal ismertek el az immun-ellenőrzőpont gátló terápia, mint forradalmian új onkológiai terület alapelveinek kidolgozásáért. Az első ilyen jellegű kezelést 2011-ben engedélyezték az Egyesült Államokban, a Merck pedig gyorsan reagált, és nagy lendülettel vetette magát a versenybe: a PD-1 gátlók közé tartozó Keytruda már 2014-ben FDA-engedélyt kapott, először előrehaladott melanóma kezelésére, amit később rengeteg új indikáció követett (csak a legutóbbi 10 hónapban, tehát 2020-2021 folyamán 7 új javallatra kapott jóváhagyást). Ezeket az engedélyeket a hatóságok azért is adták ki gyorsan, mert a készítmény a nagy mutációs teherrel (TMB-H, tumor mutational burden high) rendelkező daganatok kezelésében is hatásosnak bizonyult, ezek pedig gyakran érintenek gyerekeket, ráadásul más eljárásokkal igen nehezen kezelhetők. A gyógyszerpiaci szakértők, elemzők többségének véleménye szerint a Keytruda lehet az a gyógyszer, amely 2023-tól felülhet a Humira trónjára, óvatosabb hangok szerint viszont pont az immuno-onkológiai szerek piaca jelenleg a leggyorsabban változó, leginkább forrongó, legkaotikusabb szegmens, ahol olyan gyors a fejlődés, hogy felelőtlenség lenne jóslatokba bocsátkozni.

 

3. Revlimid (Bristol Myers Squibb, lenalidomid) – 2020: 12,15 milliárd USD (3575 milliárd Ft)

(Indikációk: mielóma multiplex, mielodiszpláziás szindrómák, köpenysejtes limfóma, follikuláris limfóma és marginális zóna limfóma)

Az először 2005-ben engedélyezett szer a valaha volt legnagyobb, 95 milliárd dolláros gyógyszeripari akvizíció keretében került a Celgene-nel együtt a Bristol Myers Squibbhez (BMS), és jövője különböző versenyjogi megszorítások miatt bizonytalan volt. A BMS végül sikeresen tárgyalt a hatóságokkal, és keményen dolgozott azért, hogy a szabadalmi védettséget fenntartsa a hasonló készítményekkel szemben. Végül elérték, hogy 2022-ig a szer kizárólagossága a fő piacokon biztosított, és a versenytársak 2022-től korlátozott mennyiségben, majd 2026-tól korlátlanul gyárthatják készítményeiket. A BMS vezetői szerint a cégnél folyó jelenlegi kutatómunka a biztosíték arra, hogy a Revlimid generikumainak piacra lépését követően sem kell megtorpanással számolni: számos új szerük került piacra anémia, szklerózis multiplex és akut mieloid leukémia indikációban, illetve a közelmúltban két CAR-T készítményük is engedélyt kapott.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 drugs by worldwide sales in 2020

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.