hirdetés

Új véralvadásgátló-antidótum

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte az apixaban vagy rivaroxaban antikoagulánsok antidótumaként alkalmazható Ondexxya készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 28-án pozitív véleményt fogalmazott meg a felnőtt betegek által szedett apixaban ((Eliquis, Bristol-Myers Squibb/Pfizer EEIG) vagy rivaroxaban (Xarelto, Bayer) antikoagulánsok okozta életveszélyes vagy kontrollálatlan vérzéses epizód megállítására antidótumként alkalmazható Ondexxya (hatóanyag: andexanet alfa, gyógyszerforma: 200 mg injekciós oldathoz való por) készítményre (kérelmező: Portola Netherlands B.V.) Mindezidáig nem állt rendelkezésre olyan specifikus antidótum, melynek használatával meggátolható lett volna a már beadott apixaban vagy rivaroxaban véralvadásgátló hatása. A klinikai vizsgálatok során az andexanet alfa két percen belül képes volt visszafordítani a fenti hatóanyagok antikoaguláns hatását. Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) már 2018 májusában, gyorsított engedélyezési eljárás keretében (accelerated approval) jóváhagyta a hatóanyagot, az USA-ban a készítményt Andexxa néven törzskönyvezték. A CHMP a pozitív vélemény mellett javasolta a feltételes engedély (conditional approval) kiadását is, ami az ellátatlan gyógyászati igény kielégítésére szolgáló készítmény korábbi hozzáférését teszi lehetővé: ilyen esetben az EMA közegészségügyi érdekből ajánlhatja a gyógyszer forgalmazásának mielőbbi megkezdését, mivel megítélése szerint az azonnali hozzáférés előnye még úgy is felülmúlja az inherens kockázatokat, hogy még nem áll az összes szükséges adat az Ügynökség rendelkezésére.

Ajánlásában az EMA megjegyezte, hogy az andexanet alfa hatóanyag alkalmazását egyelőre nem vizsgálták olyan esetekben, amikor az orális Xa-faktor gátlókat műtét vagy egyéb invazív eljárás előtt adták be a betegeknek, illetve egyelőre nincs elégséges klinikai adat arra vonatkozóan, hogy apixabantól vagy rivaroxabantól eltérő direkt orális antikoagulánsok használatát követően kialakuló súlyos vérzés esetén alkalmazható-e a készítmény, mivel andexanet alfával történő kezelés során vérrögök képződését figyelték meg, ezért ilyen esetekben az ajánlott dózis még nem pontosan tisztázott. Emiatt az engedély kiadását kérelmező Portola Netherlands B.V.-t az EMA meghatározott időn belül posztautorizációs (forgalomba hozatalt követően lefolytatott) vizsgálatok elvégzésére kötelezte, melyek célja a készítmény hatásosságának és biztonságosságának vizsgálata.

Konkurens készítmények, alkalmazás

Az egyetlen olyan, az FDA által is engedélyezett készítmény, mely nem-K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok (NOACs, non-vitamin K antagonist oral anticoagulants) antidótumaként eddig alkalmazható, az idarucizumab (Praxbind) volt, ezt a dabigatran (Pradaxa) direkt thrombin inhibitor (DTI) hatásának visszafordítására engedélyeztette a Pradaxa engedélyokiratának tulajdonosa, a Boehringer Ingelheim. A Xarelto-t és a Pradaxát hazánkban elsősorban pitvarfibrillációban, csípő vagy térdízületi műtéteket követően primer trombózis profilaxisként, vagy mély vénás trombózist, pulmonalis emboliát követő szekunder profilaxisként alkalmazzák, amennyiben kontraindikáció nem áll fenn. Mindkét készítmény indikációtól és a beteg egyéb kondícióitól függően (pl. vesefunkció, életkor) többféle séma szerint adagolható. A készítmények hatásának folyamatos monitorozása elvileg nem indokolt, felmerülnek azonban olyan körülmények, melyek szükségessé tehetik a készítmények hatásának és a hatás mértékének kimutatását, mérését. A mérés indokolt a terápia során felmerülő vérzés, trombózis kapcsán, sebészi beavatkozások előtt a terápia felfüggesztésekor, trombolízis előtt stroke-ban.

Hatóanyag, klinikai vizsgálatok

Az Ondexxya hatóanyag, az andexanet alfa egy rekombináns fehérje, mely a vérben „csalétekként” szolgál a direkt orális Xa-faktor inhibitorok (apixaban, rivaroxaban) számára, így semlegesíti ezek antikoaguláns hatását. A biztonságossági vizsgálatokat egy 352 betegből álló mintán, míg a hatásossági vizsgálatokat 167 beteg bevonásával végezték el. A klinikai hatásosságot egészséges betegeken végezték, melynek során az Ondexxya két percen belül képes volt kiváltani a kívánt hatást.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a februári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról, a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított körülbelül 60 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC, Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP Backs Factor Xa Reversal Agent Andexanet (Ondexxya)

Direkt trombin inhibitor és direkt X-es faktor inhibitor gyógyszerek hatásának meghatározása

Andexanet Alfa, First Reversal Agent for Factor Xa Inhibitors, Finally Gains FDA Approval

Ondexxya - Summary of opinion (initial authorisation) – EMA CHMP

First antidote for reversal of anticoagulation with factor Xa inhibitors apixaban and rivaroxaban

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 25-28 February 2019

Eliquis SmPC (EMA)

Xarelto SmPC (EMA)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.