hirdetés

A 20 legnagyobb forgalmú gyógyszeripari vállalat – 1. rész (Áttekintés, Johnson & Johnson)

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2021-es teljes év forgalmi adatain alapul, melyet a korábbi évekhez képest COVID-19 járvány alaposan felforgatott.

hirdetés

Áttekintés: a 2021-es gyógyszeripari év sajátosságai

A 2021-es év kiugró eredményeket hozott a gyógyszeripari vállalatok forgalmát tekintve, különösen azoknál a cégeknél, akik valamilyen COVID-19 terápiával vagy oltóanyaggal léptek piacra. A tavalyi árbevétel alapján készült lista első 20 helyezettjéből 12-nél figyelhető meg legalább 10%-os forgalomnövekedés, és 5 olyan cég is található a listán, amelyek 40% feletti bővüléssel zárták az évet. Egyetlen vállalat növekedése sem hasonlítható azonban össze a Pfizerével, melynek árbevétele csaknem megduplázódott. A listát 2012 óta a Johnson & Johnson vezeti, és idei 14%-os növekedésével sikerült megőrizni első helyét, ám trónja veszélyben van, mert a Pfizer oltóanyagának (Comirnaty) és orálisan adagolható COVID-19 gyógyszerének (Paxlovid) együttesen 54 milliárd dolláros forgalmat jósolnak az ágazati szakértők. A lista negyedik helyére jött fel 23%-os bővülésével az AbbVie, és ezt úgy érte el, hogy nem dobott a piacra COVID-19 kezelésére szánt készítményt. Tovább folytatódott viszont a világ legnagyobb forgalmú szerének a Humirának a sikertörténete, amely az idén már átlépte a 20 milliárd dolláros összesített árbevételt. Egy zászlóshajó készítménynek, a Keytrudának köszönheti 6. helyét a Merck is, amely tavaly 17%-os forgalomnövekedéssel zárt.

A tavalyi évben a top 20 gyógyszeripari vállalat egyikének sem csökkent a forgalma, és minden cég legalább 5%-kal növelte árbevételét, kivéve az Amgent (2%) és a Novartist (4%). A szektor számára 2021 tehát különösen jó év volt, pláne, ha összehasonlítjuk 2020-szal, amikor a 20 legnagyobb cégből 6-nál esett vissza a forgalom, és csak két vállalat tudott 10%-nál nagyobb növekedést felmutatni. (Ráadásul ez a két cég is felvásárlásoknak köszönhette bővülését: a Bristol Myers Squibb 63%-os növekedése a Celgene akvizíciójából fakadt, míg az AbbVie 38%-os gyarapodása mögött az Allergan felvásárlása állt.) Még egy adat a 2021-es év sikerének érzékeltetésére: míg 2020-ban a lista 20. helyén álló Astellas forgalma 11,5 milliárd dollár volt, az idei 20. helyezett Viatris már 17,8 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el. A Viatris a lista három új szereplőjének egyike, a másik két újonc a COVID-19 oltóanyaginak köszönhetően csatlakozott, a Moderna a 18., a BioNTech pedig a 19. helyet szerezte meg. A Viatris azért is érdekes, mert a top 20-ból ez az egyetlen olyan vállalat, amely eladásainak túlnyomó többségét generikumok értékesítéséből szerezte – ezzel azt a Tevát szorította ki a mezőnyből, amely szintén generikus készítményeknek köszönhette sikereit. Kiesett a tavalyi első 20 helyezett közül a Biogen is, 18%-os forgalomcsökkenését nagyrészt vitatott Alzheimer-gyógyszerének az Aduhelmnek elhúzódó piacra lépése eredményezte. Bár az FDA 2021-ben törzskönyvezte a szert, az EMA decemberben elutasította a kérelmet, amit idén a cég vissza is volnt. Már nincs az első 20 között az Astellas sem, melynek árbevétele 8%-kal csökkent az előző évhez képest.

 

1. helyezett

 

Johnson & Johnson

2021-es forgalom: 93,77 milliárd USD

Központ: New Brunswick, New Jersey, USA

2020-as forgalom: 82,58 milliárd USD

 

Megszakítás nélkül kilencedik éve vezeti a listát a Johnson & Johnson, amelynek mindhárom divíziója (egészségápolás, gyógyszerek, orvosi eszközök) kiválóan teljesített 2021-ben, mindegyik hozzá tudott tenni a cég növekedéséhez. A három közül messze a legnagyobb a gyógyszeripari divízió, mely tavaly 52 milliárd dolláros forgalmat produkált, ami 13,6%-os növekedés a 2020-as árbevételhez képest. Három olyan húzónév is volt, amely ezt a növekedést fűtötte: a Darzalex (daratumumab, mielóma multiplex), a Stelara (usztekinumab, gyulladásos kórképek, például Crohn-betegség) és a J&J saját COVID-19 oltóanyaga, mely a magyar köznyelvben a „Janssen vakcina” néven lett ismert. A Darzalex forgalma 2021-ben 44%-kal ugrott meg (6 milliárd dollárra), míg a Stelara szintén tekintélyes, 18,5%-os növekedést ért el (9 milliárd dollárra). És bár a cég COVID-19 vakcinája nem bizonyult akkora blockbusternek, mint mondjuk a Pfizer és a Moderna oltóanyaga, így is 2,4 milliárd dolláros árbevételt generált. Kiemelkedően teljesített még 70%-os forgalomnövekedésével a prosztatarák kezelésére ajánlott Erleada (apalutamid), és a szkizofrénia üzletág is 10% körül növelte árbevételét. A Remicade (infliximab, gyulladásos kórképek) forgalma viszont a 2015-ös amerikai exkluzivitás elvesztése óta folyamatosan csökken, és ez a trend 2021-ben is folytatódott.

A J&J három divíziója közül a legnagyobb növekedést az orvosi eszközök mutatták, bár ehhez hozzá tartozik, hogy a 2020-as árbevétel a koronavírusos év miatt erősen nyomott volt: a 2021-es 27 milliárd dolláros forgalom 17%-os bővülést jelent. A Johnson & Johnson tehát még őrzi vezető helyét, de hogy ez így is maradjon, jövőre is jól kell teljesítenie, mert a Pfizer 2022-es árbevételét minden ágazati szakértő 100 milliárd dollár fölé prognosztizálja.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 pharma companies by 2021 revenue

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.