hirdetés

Globális gyógyszerpiaci körkép: a 2020-as év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere – 6. rész

A Fierce Pharma és az Evaluate Pharma gyógyszeripari portálok évről-évre összeállítják listájukat a legnagyobb globális forgalmat elérő készítményekről. A cikksorozat befejező része következik a 17-20. helyezett gyógyszerekről.

hirdetés

Cikksorozatunk előző részeiben először a három dobogósról, majd a további készítményekről számoltunk be. Emlékeztetőül íme a húszas lista, ezúttal a 17-20. helyezetteket mutatjuk be kicsit részletesebben.

 

A világ 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 2020-ban

 

1.

Humira

 

11.

Enbrel

2.

Keytruda

 

12.

Prevnar

3.

Revlimid

 

13.

Ibrance

4.

Eliquis

 

14.

Avastin

5.

Imbruvica

 

15.

Trulicity

6.

Eylea

 

16.

Ocrevus

7.

Stelara

 

17.

Rituxan

8.

Opdivo

 

18.

Xtandi

9.

Biktarvy

 

19.

Tagrisso

10.

Xarelto

 

20.

Remicade

 

17. Rituxan (Roche (Genentech) és Pharmstandard, rituximab) – 2020-as árbevétel: 4,52 milliárd USD (1320 milliárd Ft)

(Indikációk: krónikus limfocitás leukémia, granulomatózis, non-Hodgkin limfóma, reumatoid arthritis, pemphigus vulgaris)

Korábban már említettük, hogy a Roche nagy onkológiai hármasfogatának (Rituxan, Herceptin, Avastin) árbevétele milyen meredek zuhanásba kezdett 2020-ban a biohasonló készítmények piacra lépésével: még az Avastin tartotta magát a legjobban 25%-os forgalomcsökkenésével. A Rituxan 31%-ot vesztett árbevételéből, ezzel tavalyi 10. helye után a 17-re csúszott vissza, és az ágazati elemzők azon a véleményen vannak, hogy jövőre ki is kerül a legjobb 20-as listáról. Az első bioszimiler a forgalom legnagyobb részét kitevő amerikai piacon már 2019 novemberében megjelent volna, ez a Teva és a Celltrion által forgalmazott Truxima volt, de ennek bevezetését a Roche még közös megegyezéssel 2020 májusáig ki tudta tolni az immuno-onkológiai indikációk tekintetében. Azonban 2020 januárjában már megjelent a Pfizer is (nem mellesleg egy Herceptin és egy Avastin biohasonló szerrel együtt) Ruxience nevű készítményével, majd decemberben az Amgen is FDA-engedélyt kapott Riabni nevű szerére. A rituximab (akár a Rituxan, akár valamelyik biológiailag hasonló készítmény formájában) az egyik megkerülhetetlen alapgyógyszernek számít a vérrákos megbetegedések terápiájában: 2020 áprilisában a Johnson & Johnson és az AbbVie nyert új FDA-indikációt Imbruvica nevű készítményükre a Rituxannal kombinációban korábban kezeletlen krónikus limfocitás leukémia terápiájára. De ezen felül, mint a standard R-CHOP terápia „R” betűjét, ezt a szert használja kombinációban a Roche anti-CD79b antitest gyógyszer konjugátuma, a Polivy is – ennek az alkalmazásnak (R-CHP vs. R-CHOP) a legújabb eredményeit a fázis III Polarix vizsgálat 2021 második felében fogja bemutatni diffúz nagy B-sejtes limfóma indikációban.

 

18. Xtandi (Astellas Pharma, enzalutamid) – 2020-as árbevétel: 4,39 milliárd USD (1283 milliárd Ft)

(Indikációk: metasztatizáló, hormonszenzitív prosztatarák (mHSPC), magas kockázatú, nem metasztatizáló, kasztráció-rezisztens prosztatarák (CRPC), metasztatizáló CRPC, metasztatizáló, kasztráció-szenzitív prosztatarák (mCSPC))

Ez a szer még nem szerepelt a 20-as listán, most 22%-os árbevétel-növekedésével verekedte be magát a helyezettek közé. A készítményt az Egyesült Államokban az Astellas és a Pfizer, a nemzetközi piacokon pedig az Astellas forgalmazza, a tavalyi nagy ugrás pedig elsősorban az új indikációkban megszerzett engedélyeknek köszönhető. Ezek közül a legjelentősebb a 2019 végén az FDA által jóváhagyott metasztatizáló, kasztráció-szenzitív prosztatarák indikáció (mCSPC) volt, ezzel ugyanis az Xtandi lett az indikációban engedéllyel rendelkező egyetlen szer, ami csak az Egyesült Államokban évi 40 ezer új beteget jelent. A készítmény egyik nagy riválisa kasztrációrezisztens, nem metasztatizáló prosztatarák (nmCRPC) indikációban a Bayer terméke, a Nubeqa, amelyről tavaly januárban igen jó vizsgálati eredmények láttak napvilágot. Erre válaszul egyetlen hónappal később az Astellas nyilvánosságra hozta saját, teljes túlélési (OS) eredményeit, amelyek szintén nagyon meggyőzőnek bizonyultak.

 

19. Tagrisso (AstraZeneca, ozimertinib) – 2020-as árbevétel: 4,33 milliárd USD (1265 milliárd Ft)

(Indikációk: nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC))

Az Egyesült Államokban 2015, Európában pedig 2016 óta engedélyezett Tagrisso minden évben kétszámjegyű árbevétel-növekedést mutatott, tavaly pedig 36%-os ugrást produkálva került fel a 20-as listára. Még ígéretesebb azonban a befektetők szempontjából, hogy EGFR-mutációkat tartalmazó NSCLC indikációban jelenleg sincs riválisa, sőt, az FDA decemberi döntése értelmében a Tagrisso lett az első olyan gyógyszer, amelyet sebészeti beavatkozást követően adjuváns terápiaként korai stádiumú EGFR-mutáns NSCLC-ben is alkalmazni lehet. Érdekesség, hogy a vizsgálók azért hozták nyilvánosságra a fázis III Adaura vizsgálat eredményeit ebben az indikációban a várt befejezés előtt már két évvel, mert annyira nyilvánvaló volt a hatásosság: a Tagrisso 83%-kal csökkentette a rekurrenciát és az elhalálozást II-IIIA stádiumú betegekben. A teljes vizsgálati populációban pedig, ahová IB stádiumú betegek is bevonásra kerültek, a hatásosság 79%-os volt. Az AstraZeneca becslései szerint ez a korai stádiumú adjuváns indikáció évi 60 ezer beteget jelenthet világszerte. Szintén jó hír, hogy bár jelentős árcsökkentéssel, de a gyógyszer felkerült a Kínában állami támogatásban részesülő készítmények listájára, ami minden bizonnyal óriási változást fog hozni az eladott mennyiség tekintetében.

 

20. Remicade (Johnson & Johnson, infliximab) – 2020-as árbevétel: 4,195 milliárd USD (1225 milliárd Ft)

(Indikációk: Crohn-betegség, colitis ulcerosa, reumatoid arthritis, spondylitis ankylopoetica, arthritis psoriatica, plakkos psoriasis)

Az Egyesült Államokban 1998, Európában pedig 1999 óta forgalomban lévő Remicade valaha a Johnson & Johnson első számú készítménye volt, de a biohasonló szerek piacra lépésének köszönhetően jelentősen túl van már a zeniten. A csúcsot 2016-ban érte el évi 7 milliárd dollár körüli árbevétellel (ekkor dobta piacra a Pfizer az első bioszimilert, az Inflectrát), annyira azonban még mindig tartja magát, hogy évi 4 milliárd dollár felett teljesítsen. A 2016-os évet követően a Johnson & Johnson folyamatos árcsökkentésekkel és szabadalmi védettségekkel sikeresen lassította a több mint 20 éves szer lecsúszását – bár egyre több riválissal kellett szembe néznie, mivel 2016-ot követően az Amgen és a Merck biohasonló készítménye is piacra lépett – ennek köszönhető, hogy még 2020-as forgalma alapján is elcsípte a huszadik helyet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 drugs by worldwide sales in 2020

FDA approves Truxima as biosimilar to Rituxan for non-Hodgkin’s lymphoma

FDA Approves RUXIENCE, Pfizer’s Rituximab Biosimilar Product

FDA Approves Amgen's RIABNI™ (rituximab-arrx), A Biosimilar To Rituxan® (rituximab)

Roche hit by worst-case biosim assault—to the tune of $5.6B—as COVID-19 hurts new king Ocrevus

Samsung Biologics, AstraZeneca to dissolve biosimilar JV, scrap Rituxan copy program: report

Roche hit by 'high-end' biosimilar attack as Ocrevus, Tecentriq bounce back from COVID-19 slowdown

Roche's Polivy gets thumbs-up from England's cost watchdog after earlier rejection

Új szer kasztrációrezisztens nem metasztatikus prosztatarákban

ASCO: Pfizer, Astellas show Xtandi helps early prostate cancer patients live longer

ASCO: J&J's Erleada extends lives by 14 months in nonmetastatic prostate cancer

Overall Survival with Osimertinib in Untreated, EGFR-Mutated Advanced NSCLC

FDA approves osimertinib for first-line treatment of metastatic NSCLC with most common EGFR mutations

EU backs fully subcutaneous regimen of Remicade biobetter

J&J's Stelara clinches ulcerative colitis nod to back up declining Remicade

J&J boasted about defending Remicade from biosims. Now it's under FTC investigation

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.