hirdetés

Globális gyógyszerpiaci körkép: a 2020-as év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere – 4. rész

A Fierce Pharma és az Evaluate Pharma gyógyszeripari portálok évről-évre összeállítják listájukat a legnagyobb globális forgalmat elérő készítményekről. Korábbi cikkünk folytatása következik a 11-13. helyezett gyógyszerekről.

hirdetés

Cikksorozatunk előző részeiben először a három dobogósról, majd a további készítményekről számoltunk be, és a tizedik helyig jutottunk. Emlékeztetőül íme a húszas lista, ezúttal a 11-13. helyezetteket mutatjuk be kicsit részletesebben.

 

A világ 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 2020-ban

 

1.

Humira

 

11.

Enbrel

2.

Keytruda

 

12.

Prevnar

3.

Revlimid

 

13.

Ibrance

4.

Eliquis

 

14.

Avastin

5.

Imbruvica

 

15.

Trulicity

6.

Eylea

 

16.

Ocrevus

7.

Stelara

 

17.

Rituxan

8.

Opdivo

 

18.

Xtandi

9.

Biktarvy

 

19.

Tagrisso

10.

Xarelto

 

20.

Remicade

 

11. Enbrel (Amgen, Pfizer, etanercept) – 2020-as árbevétel: 6,37 milliárd USD (1870 milliárd Ft)

(Indikációk: reumatoid arthritis, plakkos psoriasis, arthritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica, juvenilis idiopátiás arthritis)

Bár az Amgen árbevétele jelentős, majdnem 10%-os növekedést mutatott a 2020-as évben, az Enbrel visszaesést mutatott: 2019-es 7,2 milliárd dolláros forgalma 6,37 milliárdra csökkent. Ennek hátterében főleg a járvány negatív hatásai és a gyógyszer alacsonyabb ára áll, és a vállalat várakozásai szerint 2021-ben mind a gyógyszer eladott mennyisége, mind ára további csökkenést mutat majd. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy júliusban egy szellemi tulajdonjogi perben sikerült a készítmény szabadalmi védettségét egészen a 2020-as évek végéig biztosítani, ami reménykedésre adhat okot. Hasonlóan listánk több szereplőjéhez, az Enbrel is igen régi motoros: az eredetileg az Immunex által kifejlesztett szert az Egyesült Államokban 1998, az Európai Unióban pedig 1999 óta forgalmazzák, és ez a bírósági döntés azt jelenti, hogy az amerikai piacon a Novartis rivális biohasonló készítménye, az Erelzi nem hozható forgalomba a szabadalom lejártának időpontjáig. Az európai piacon a gyógyszer licenceit a Pfizer birtokolja, itt azonban már megjelentek a bioszimilerek – ebben a tekintetben Európa jóval előrébb jár, sokkal több biológiailag hasonló készítmény van forgalomban.

 

12. Prevnar 13 (Pfizer) – 2020-as árbevétel: 5,95 milliárd USD (1745 milliárd Ft)

(Indikációk: 13-valens konjugátum vakcina a Streptococcus pneumoniae által okozott invazív pneumococcus betegség és pneumonia megelőzésére felnőtt betegeknél, valamint pneumonia és akut otitis media megelőzésére csecsemőknél és gyermekeknél)

A Prevnar 13 éveken keresztül a világ legnagyobb forgalmú vakcinája volt egészen tavalyig, amikor a COVID-19 elleni készítmények letaszították trónjáról. A 2010-ben engedélyezett oltóanyag 13 Streptococcus pneumoniae törzs ellen nyújt védettséget, és bár elvesztette első helyét, 2020-ban is 10%-os éves forgalomnövekedést könyvelhetett el. A koronavírus világjárvány kifejezetten pozitív hatással volt az eladásokra, amit ágazati elemzők azzal indokolnak, hogy a vírus miatt igen sok szereplő (betegek, egészségügyi intézmények, kormányok) ébredt rá az oltások fontosságára: különösen Európában a felnőtt betegeknek beadott mennyiség növekedett, míg az Egyesült Államokban a gyermekek részére kormányzati program keretében adják be a készítményt. Az amerikai piac árbevételei csökkentek, bár ez annak is betudható, hogy az USA járványügyi hatósága, a CDC 2014-ben a 65 év feletti korosztálynál kulcsfontosságúnak minősítette a szert, ezért igen sokan kapták meg, és mára ebben a korosztályban már kevesebb beoltatlan személy található. A Pfizer valószínűleg nem bánkódik a Prevnar 13 vezető pozíciójának elvesztésén, mert saját készítménye, a COVID-19 elleni vakcina szerzi meg az első helyet: a vállalat előrejelzései szerint 15 milliárd dolláros árbevétel várható az oltóanyag-eladásokból, míg partnercégük, a BioNTech várhatóan 11 milliárdot kasszíroz majd. A Pfizer nem áll le a pneumococcus vakcinák fejlesztésével: új készítménye már 20 törzs ellen nyújt védettséget, míg a rivális Merck oltóanyaga a hírek szerint 15 törzs elleni profilaxisra lesz alkalmas, tehát ezen a téren is jók a kilátások. Olyannyira, hogy az FDA decemberben elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) lefolytatása mellett döntött, azaz a forgalmazási engedély kiadása már júniusban várható, míg a Merck ehhez képest várhatóan egy hónapot csúszni fog. Mindkét oltóanyag felnőttek számára készül, a pediátriai alkalmazást vizsgáló klinikai vizsgálati programban viszont a Merck vezet: várhatóan novemberre már végeznek, és itt körülbelül egy évvel járnak a Pfizer előtt. Ágazati elemzők szerint mindkét vakcina blockbuster potenciállal rendelkezik (az amerikai szaksajtóban a legalább 1 milliárd dolláros árbevételt hozó készítményekre használják ezt a kifejezést).

 

13. Ibrance (Pfizer, palbociklib) – 2020-as árbevétel: 5,39 milliárd USD (1582 milliárd Ft)

(Indikációk: HR-pozitív, HER2-negatív, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus emlőrák kezelésére)

Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt 2016 óta forgalmazott Ibrance listánk többi szereplőjéhez képest kifejezetten „fiatal” szernek számít, pedig úttörő készítményről van szó: ez volt az elsőként engedélyezett CD4/6 gátló onkológiai gyógyszer. A tavalyi év kifejezetten jó, csaknem 10%-os árbevétel-növekedését azonban beárnyékolja két kedvezőtlen vizsgálati eredmény: az egyik vizsgálatban a korai emlőrákban történő szélesebb körű alkalmazás, a másikban pedig a magas kockázatú részpopulációnál történő használat lehetőségét vizsgálták. Ez önmagában még nem jelentene nagy gondot, de ahogy lenni szokott, ez azonnal a riválisok malmára hajtja a vizet, és jelentős versenytárs bizony itt is van: az Eli Lilly CDK-gátlója, a Verzenio (abemaciklib). Biztató lehet viszont a real-world adatok eredménye, mely szerint a Novartis hormonterápiájának adjuváns kezeléseként adott Ibrance 34%-kal csökkenti a halálozás kockázatát a kezelés megindítását követő két évben – bár ezeket az eredményeket még a kontrollos fázis III Paloma-2 vizsgálatnak is igazolnia kell. Jó hírek ide, rossz hírek oda, ágazati elemzők szerint egyelőre aggodalomra nincs ok: a CDK-gátlók piacán az Ibrance részesedése 86-87% körüli, és az új felírások 80%-a is a Pfizer készítményét favorizálja. Az Ibrance a tavalyi adatok szerint a Prevnar 13 után a Pfizer második legnagyobb forgalmú gyógyszere, bár valószínűleg az idei évben a COVID-19 vakcina minden más szert meg fog előzni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 drugs by worldwide sales in 2020

Under-pressure Amgen insists Otezla can withstand Bristol Myers' forthcoming psoriasis rival

Could Amgen test Enbrel or other anti-TNF drugs against COVID-19? CEO Bradway drops a hint

Amgen's Enbrel fends off biosimilar threat—and heads toward blockbuster superstardom

Amgen wins U.S. patent battle on arthritis drug Enbrel, thwarting Novartis

Prevnar 13 lags amid COVID-19 vaccine rollouts, but Pfizer sees a way to boost the franchise

Ready to square off with Pfizer in next-gen pneumococcal vaccines, a Merck exec says competition's a good thing

Merck pulls close to Pfizer in next-gen pneumococcal vaccine race as FDA fast-tracks 15-strain vaccine

Pfizer's Ibrance, under threat from Novartis and Lilly, leans on real-world data in breast cancer

SABCS: Novartis touts Kisqali's 5-year breast cancer survival, advantage over Pfizer's Ibrance

Pfizer's Ibrance kisses early breast cancer hopes goodbye with 2nd study failure

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.