hirdetés
hirdetés

A cirkadián ritmusok helyreállítása: új módszer a depresszió sikeres kezelésére

Adepressziók széles körben elterjedt monoamin-hipotézise a depressziós tüneteket biokémiailag a centrális monoamin (szerotonerg, noradrenerg, dopaminerg) neurotranszmisszió egyensúlyzavarára vezeti vissza. Évtizedeken át ezen a feltételezésen alapult az antidepresszív gyógyszerek egymást követő generációinak fejlesztése: a régi MAO-gátlók, a triciklusos szerek, majd az SSRI és SNRI szerek, illetve a specifikus szerotonin-/noradrenalinreceptor-antagonisták egyaránt a szinaptikus neurotranszmitter-koncentrációkat növelik, és ezen át az egyes monoamin rendszerek aktivitását fokozzák.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.