A COVID utáni epilepsziás rohamok

A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a COVID-19-et elszenvedetteket a betegséget követő 6 hónapban jobban fenyegeti az epilepsziás roham kockázata, mint azokat, akik influenzások voltak.

A Neurology folyóiratban november 16-án jelent meg az Oxford Egyetem kutatóinak az a tanulmánya, amelynek fő megállapítása, hogy a COVID-19 megbetegedést követő hat hónapos időszak során jelentősen megnőtt az epilepsziás rohamok jelentkezésének kockázata (bár az abszolút kockázat továbbra is alacsony maradt) a korábban influenzában szenvedő betegekhez képest. A kutatók a 81 millió ember adatait tartalmazó TriNetX Analytics adatbázisban elemezték több mint 860 ezer ember elektronikus kórlapját, és körülbelül 300 ezer olyan amerikai beteg adatait vették szorosabb megfigyelés alá, akik vagy COVID-19-ben vagy influenzában szenvedtek. Így két, egyenként körülbelül 150 ezres betegcsoportot alakítottak ki olyan betegekből, akik 2020-ban vagy 2021. májusáig kapták el a kettő közül valamelyik fertőzést. Az eredmények szerint a COVID-ban szenvedőknél 55%-kal gyakrabban fordultak elő epilepsziás tünetek és rohamok, mint az influenzás csoport tagjainál.

Az adatok további elemzésével a kutatók azt is megállapították, hogy a rohamok megnövekedett kockázata elsősorban azoknál az embereknél mutatható ki, akik a fertőzés miatt nem kerültek kórházba: a hospitalizált betegek esetében a kutatók nem is tudtak valóban szignifikáns asszociációt megállapítani. Ezen felül a COVID-ot otthon átvészelő csoport tagjainál 0,7% volt az újonnan jelentkező epilepsziás rohamok incidenciája, míg az influenzás csoportban 0,5%. Igen hasonló arányt mértek a fertőzés utáni hat hónapban kialakuló, korábban jelen nem lévő epilepsziánál is (amelyet több mint két rohammal jelentkezésével definiáltak), az influenzán átesettek körében 0,17%, míg a korábbi COVID-betegeknél 0,3%-os arányt mértek. A COVID-19 és a rohamok jelentkezése közötti kapcsolat erősebb volt gyermekek esetében, mint felnőtteknél. A tanulmány egy újabb adalékkal szolgál korábbi vizsgálatok egész sorához, amelyek kimutatták, hogy a COVID-ot követően hosszú távú egészségügyi kockázatokkal szembesülhetnek az érintettek. Számos esetben ez cukorbetegséget vagy szívproblémákat jelent, a betegek jelentős részénél pedig „hosszú COVID” vagy poszt-COVID” szindróma alakul ki, amely gyakran jár neurológiai következményekkel, mint például a szaglásvesztés, a fejfájás, a szédülés vagy az „agyköd”.

A clevelandi Case Western Reserve University School of Medicine adjunktusa, Dr. Wyatt Bensken írt szerkesztőségi cikket a tanulmányhoz, melyben annak erényei mellett számos hiányosságára hívta fel a figyelmet. Az egyik ilyen, hogy az „enyhébb COVID” (vagyis a kórházi kezelést nem igénylő betegség) fogalma meglehetősen szellős, mivel egyeseknek csak náthaszerű tünetei lesznek, másokat viszont hetekre kiüt a betegség annak ellenére is, hogy hospitalizációra nincs szükség. Az sem világos egyelőre, hogy az egyéb neurológiai tüneteket (pl. szaglásvesztést) mutató betegek hajlamosabbak-e a rohamokra, mint a többiek. Nem ismert annak oka sem, hogy miért emelkedik jobban a rohamok gyakorisága a nem hospitalizált betegeknél. Van egy olyan hipotézis, miszerint az igen súlyos állapotú, hospitalizált betegeknél eleve sokkal valószínűbb a rohamok jelentkezése, minthogy ez az anyagcserezavarokkal, elektrolit-háztartás felborulásával, alváshiánnyal stb. együtt járó súlyos állapot egyenes következménye. Ezzel szemben a nem hospitalizált, kevésbé rossz állapotú betegeknél a rohamok inkább valamilyen gyulladásos immunválasz következményeként jelennek meg, nem is azonnal, hanem hetekkel a betegséget követően. Ezt alátámasztják azok az adatok is, melyek szerint a hospitalizált betegeknél a rohamok leggyakrabban 9 nappal a fertőzés után jelentkeztek, míg nem hospitalizált betegeknél 41 napot követően.

A rohamok megjelenése tekintetében a gyermekeknél szorosabb korreláció volt kimutatható, mint felnőttek esetében. A 16 éves vagy fiatalabb korosztályban a fertőzést követő hat hónapban 1,3%-os volt a rohamok vagy az epilepszia jelentkezésének aránya, míg az influenzás gyermekek körében csak 0,7%. A kutatók ebben az esetben is valamilyen immunválaszt sejtenek, mivel a gyermekek körében a rohamok a fertőzést követő 50. nap környékén fordultak elő leggyakrabban.

Fontos, hogy a vizsgálatban szereplő betegek esetében a kutatók nem rendelkeztek adatokkal arra vonatkozóan, hogy a betegek kaptak-e valamilyen oltást a COVID-19 ellen, ezért nem világos, hogy a esetleg a vakcináknak lehet-e valamilyen közül a rohamok gyakoriságához.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Seizure Risk Rises in Months After COVID

Incidence of Epilepsy and Seizures Over the First 6 Months After a COVID-19 Diagnosis: A Retrospective Cohort Study

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.