hirdetés

Dravet-szindrómában jelentkező rohamok elleni antiepileptikum

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Dravet-szindrómával asszociált rohamok kezelésére szolgáló Fintepla (fenfluramin) készítményt.

 

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 15-én pozitív véleményt fogalmazott meg a Dravet-szindrómával asszociált rohamok kezelésére szolgáló Fintepla (fenfluramin, orális oldat, 2,2 mg/ml) készítményre (kérelmező: Zogenix ROI Limited). A Fintepla hatóanyaga, a fenfluramin egy antiepileptikum, amelynek pontos hatásmechanizmusa nem ismert. Teljes indikációja szerint a készítmény:

  • 2 éves vagy idősebb betegekben egyéb antiepileptikus készítményekkel történő terápia kiegészítő kezeléseként alkalmazható Dravet-szindrómával asszociált rohamok kezelésére.

A Fintepla alkalmazását epilepszia kezelésében jártas szakembernek kell elrendelnie. Az Egyesült Államokban az FDA már júniusban engedélyezte a készítmény forgalmazását. A Fintepla az Európai Unióban 2014 óra „ritka betegségek gyógyszere” (orphan medicine) minősítéssel rendelkezik.

A hatóanyagról (fenfluramin) és mellékhatásairól

A Fintepla hatóanyagát, a fenfluramint korábban az Egyesült Államokban Fen-Phen néven forgalmazott obezitás elleni készítményben alkalmazták. Mivel a hatóanyag az 5-HT (szerotonin) termelését serkenti, és az agyban bizonyos 5-HT receptorokra is stimuláló hatást fejt ki, kézenfekvőnek tűnt az éhségérzet csökkentésének céljára történő alkalmazás. Az 1990-es években azonban felmerült, hogy pulmonális hipertenziót, valamint szívbillentyű-elégtelenséget okozhat,  emiatt forgalmazását számos országban betiltották, így fogyasztószerként már nem használják. Az epilepsziás rohamok leküzdésére a hatóanyagot sokkal alacsonyabb dózisban alkalmazták, mint fogyasztószerként, ám az FDA még így is fekete keretes figyelmeztetést helyezett el a gyógyszer csomagolásán, illetve adagolása esetén fél évenkénti kardiológiai vizsgálatot írt elő. Az FDA a júniusi engedélyezés során két fázis III vizsgálat adataira támaszkodott, amelyekben a Fintepla jelentősen, 62,3%-kal (0,7 mk/kg/nap dózis mellett) illetve 54%-kal (0,4 mk/kg/nap adagnál) csökkentette a konvulzív rohamok havi gyakoriságát. A klinikai vizsgálatok során a Fintepla szedésekor tapasztalt leggyakoribb mellékhatások: az étvágycsökkenés, hasmenés, láz, kimerültség, felsőlégúti fertőzések, bronchitis, letargia és aluszékonyság voltak.

A Dravet-szindrómáról

A Dravet-szindróma, vagy súlyos csecsemőkori mioklónusos epilepszia az epilepszia egyik súlyos formája, amely gyerekeket és felnőtteket egyaránt érint. Ritka betegség, előfordulása 1:20.000-1:30.000 közöttire becsülhető, de a mindennapi gyermekepileptológiai gyakorlatban az egyik legnagyobb problémát jelenti. A hároméves kor előtt induló epilepsziák 6-8%-a tartozik ebbe a típusba. A betegségről, valamint a szintén epilepsziás rohamokkal járó Lennaux-Gastaut szindrómáról részletesebben alábbi két cikkünkben számoltunk be: Új készítmény a Dravet-szindróma kezelésére, és Kannabidiol hatóanyagú szer rohamok kezelésére.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 12-15 October 2020

Summary of opinion – Fintepla

Fintepla: Orphan designation

FDA Approves New Therapy for Dravet Syndrome

Fintepla Label (FDA)

Fintepla Earns FDA Approval for Treatment of Seizures in Dravet Syndrome

FDA Approves Fenfluramine for Treatment of Dravet Syndrome

Chasing GW's Epidiolex, Zogenix finally wins FDA nod for rare childhood epilepsy drug Fintepla

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.