hirdetés

A cumihasználat lelki zavarokhoz vezethet fiúknál

A cumizás megzavarhatja a fiúcsecsemők emocionális fejlődését, mivel a cumi akadályozza a fiatal csecsemőt abban, hogy érzelmeit arckifejezéssel hozza környezete tudtára.

hirdetés

A University of Wisconsin-Madison kutatói három, egymástól független vizsgálat alapján összefüggést találtak a fiúcsecsemők gyakori cumizása , illetve az emocionális érési folyamat kifejezési formáinak zavara között.

A Basic and Applied Social Psychology című lapban közölt kutatás volt az első ilyen típusú vizsgálat, mely összefüggést igazolt a pszichológiai kimenetel és a cumihasználat között.

Az amerikai gyermekgyógyász társaság (AAP, American Academy of Pediatrics) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban a cumizás idejének korlátozását javasolt a csecsemők és kisgyermekek esetében. A korábbi kutatások arra utaltak, hogy kedvezően hathat a szoptatásra, ha a csecsemő nem cumizik. A cumihasználatot összefüggésbe hozták továbbá fogzási rendellenességekkel és fülfertőzésekkel is.

A vizsgálatot vezető Paula Niedenthal pszichológus professzor ezt mondja: „Ha reflektálunk arra, amit a másik személy csinál, akkor ez részben saját érzésünkké is válik. Ez az egyik mód arra, hogy képesek legyünk átérezni a másik ember érzéseit – például olyankor, ha valaki dühös, ugyanakkor szavakban ezt tagadja, illetve ha egy olyan helyzetben mosolyog, amikor erre látszólag semmi oka nincsen. A felnőttek már kezdettől fogva beszélnek az újszülötthöz, aki azonban kezdetben még nem érti a szavak jelentését. Éppen ezért az első időkben a hangunk színezetével vagy az arckifejezésünkkel hozzuk a csecsemő tudomására mondanivalónkat.”

Régóta tudjuk, hogy az ember minden életkorban utánozza mások tevékenyégeit, legyen az testbeszéd, arckifejezés vagy mozgás, és ez a fajta mimikri igen fontos abban, hogy a csecsemők megtanulják kifejezni érzéseiket. Ha azonban cumi van a csecsemő szájában, akkor ez megnehezíti számára, hogy leutánozza a felnőttek arckifejezését, ezáltal megtanulja az érzelmek kifejezését.

A mostani megállapítások sokban hasonlítanak azokhoz, melyeket botoxkezelés után tettek, melynek hatására az arc izmai is bénulnak amellett, hogy a ráncok eltűnnek. A botoxszal kezelt személyek kevesebb fajta érzelmet tudnak kifejezni és hosszabb időbe telik számukra, hogy mások arcán is azonosítsák az érzelmeket az arc mimikája alapján.

A mostani vizsgálatban 6-7 éves fiúkat kértek meg arra, hogy egy videófelvételen látott érzelmi reakciókat leutánozzanak. Azt találták, hogy azok a fiúk, akik csecsemőkorukban rendszeresen cumiztak, kevésbé voltak képesek végrehajtani ezt a feladatot. Ezen túlmenően egy széles körben használt emocionális intelligenciatesztet is elvégeztettek középiskolás korú résztvevőkkel annak meghatározására, hogy a vizsgálati alanyok mennyire pontos következtetéseket képesek levonni a külső jegyekből a másik személy hangulatára vonatkozóan. Ebből is az derült ki, hogy rosszabbul teljesítenek azok, akik csecsemőkorukban rendszeres cumihasználók voltak.

A vizsgálat vezetője impresszionálónak tartja, hogy a három különböző vizsgálat mennyire egybehangzó eredményekkel zárult. A lányoknál ugyanakkor nem észleltek hasonló korrelációt az érzelmek kifejezésének és értelmezésének zavara és a cumihasználat között, fiúknál ugyanakkor a cumihasználat időtartamának növekedésével egyre súlyosabb zavarok mutatkoztak később. E megállapítás akkor sem veszített érvényéből, ha figyelembe vették a szorongás vagy a kötődési zavarok fennállását, illetve más olyan tényezőket, melyek a cumihasználattól függetlenül is befolyásolhatták az emocionális fejlődést. A két nem között tapasztalt különbséget azzal magyarázzák, hogy lányoknál a fejlődés korábban kezdődik és némiképpen eltérő utakon zajlik, mint a fiúknál, azaz feltételezhető, hogy ők a cumihasználat időszakára már az emocionális fejlődés egy magasabb szintjére jutnak. A fiúk e szempontból esendőbbek náluk, ezért a cumihasználat náluk mélyrehatóbb következményekkel járhat.

„Valószínűleg nem mindenfajta cumihasználat káros, és nem mindegy annak ideje sem. De milyen mértékűek ezek a nem kívánt hatások?” – teszi fel a kérdést Paula Niedenthal. A mostani kutatásból nyilvánvalónak látszik, hogy az éjszakai cumizásnak nincs jelentősége, feltehetőleg azért, mert ez éppen nem tanulási időszak, azaz a csecsemő nem ilyenkor figyeli meg környezetét és utánozza a körülötte élők arckifejezését.

A szerzők kutatásuk következő lépéseként annak pontosabb tisztázását tűzték ki célul, hogy a lányok fejlődését miért nem befolyásolja oly módon a cumihasználat, mint a fiúkét.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.