hirdetés

A dohányzás megháromszorozza a stroke és az akut coronaria-szindrómák mortalitását

Háromszoros a halálozás esélye azokban az esetekben, amikor a stroke vagy a myocardialis infarctus után a beteg visszatér a dohányzáshoz – ismertette a European Society of Cardiology 2012-es kongresszusán Furio Colivicchi, a San Filippo Neri Kórház kutatója, aki azt is megállapította, hogy minél korábban gyújt rá a beteg az első cigarettára, annál nagyobb az egy éven belüli halálozás kockázata.

hirdetés

„Többszörösen bebizonyított tény, hogy a dohányzás megnöveli a stroke előfordulásának esélyét – magyarázza Colivicchi professzor. – Akut stroke után a dohányzásról való leszokás hatásosabb lehet a későbbi nem kívánt események esélyének csökkentésében, mint bármelyik gyógyszer. Más részről viszont vizsgálatunk azt igazolta, hogy a kórház elhagyását követően rövid időn belül ismét dohányzó betegek esetében háromszorosára emelkedik a mortalitási kockázat.”

A mostani vizsgálat célja annak meghatározása volt, miként hat a dohányzás, illetve a betegek mekkora hányadánál áll fenn az ismétlődő stroke veszélye. A római S. Filippo Neri Kórház kardiológusai – a római Santa Lucia Alapítvány neurológusaival együttműködve – 921 beteg (584 férfi és 337 nő, átlagéletkoruk 67 év) sorsát kísérték figyelemmel, akik rendszeresen dohányoztak, és akut ischaemiás stroke miatt álltak kezelés alatt a kórházban.

A kórházi tartózkodás alatt egyik beteg sem dohányzott, és mindannyian kinyilvánították abbéli szándékukat, hogy a hazabocsátást követően sem gyújtanak rá többet. Ezen túlmenően mindannyiuknak még a bennfekvés ideje alatt lehetőséget biztosítottak egy rövid tanácsadásra a dohányzásról való leszokást megkönnyítendő, ezen kívül azonban nikotinpótlásban vagy egyéb segítségben nem részesültek arra, hogy könnyebb legyen kitartaniuk az absztinencia mellett, miután hazatértek a kórházból.

A kórházi elbocsátás után egy, 6 és 12 hónappal minden résztvevőnél rákérdeztek dohányzási szokásaira. Ez alapján az derült ki, hogy az első év végére 493 beteg (53%) ismét rendszeres dohányos volt. Főként az idősebb betegek és a nők szoktak vissza nagyobb arányban a dohányzásra.

Az első évben 89 beteg halt meg, ami az egyéves halálozási arány tekintetében 9,6 százalékos értéknek felel meg. A beteg életkorának, illetve az egyéb klinikai változóknak (stroke súlyossága; cukorbetegség, magas vérnyomás vagy coronaria-betegség megléte) figyelembe vételét követően a kutatók azt találták, hogy a dohányzás körülbelül háromszorosára növeli a halálozás esélyét azokhoz képest, akik nem szoktak vissza a cigarettára. „Valójában azoknál, akik már a kórházból való elbocsátás után 10 napon belül ismét rágyújtottak, ötször nagyobb annak esélye, hogy egy éven belül meghalnak, szemben azokkal, akik absztinensek maradnak” – emeli ki Colivicchi professzor.

Ugyanez a munkacsoport egy másik vizsgálatuk eredményeiről is beszámolt az ESC augusztus 25. és 29. között megrendezett kongresszusán. Eszerint a dohányzásról való leszokás szignifikánsan csökkenti az akut coronaria-szindrómák halálozási arányát.

A vizsgálati csoportot 1294 aktív dohányos (1018 férfi és 276 nő, átlagéletkoruk 59,7 év) alkotta, aki az ACS miatti kórházi felvételt követően abbahagyta a dohányzást. A betegeket 12 hónapig követték nyomon az indexeseményt követően. A követési periódus alatt 813 beteg (62,8%) tért vissza a rendszeres dohányzáshoz (a relapszusig eltelt idő mediánértékben 19 nap). A leszokás kudarca szempontjából független előrejelzőnek bizonyult az idősebb életkor és a női nem. Nagyobb arányban maradtak absztinensek azok a betegek, akiket kardiológiai rehabilitációs programba vontak be vagy cukorbetegek voltak.

Az utánkövetés alatt 97 beteg halt meg. A többváltozós elemzés szerint a dohányzáshoz való visszatérés az összegzett mortalitás független prediktora.

„Mostani vizsgálataink eredményei arra intenek, hogy az egészségügyi dolgozóknak komolyabban kellene venniük a dohányzásról leszoktató programokat, máskülönben a javasolt terápiák nem érik el a kívánt hatást a gyakorlatban. A stroke-en vagy akut coronaria-szindrómán átesett betegek dohányzásról való leszokása szempontjából az a program lehet sikeres, mely átfogó, hosszú távú szemléleten nyugszik, és a beteg hazabocsátását követően is biztosítja a szükséges tanácsadást, támogatást és gyógyszeres kezelést” – mondja Colivicchi professzor.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.