hirdetés

A gyógyszerek az USA-ban a legdrágábbak

Új számítások ismételten igazolták, hogy a gyógyszerek az Egyesült Államokban a legdrágábbak, áruk átlagosan a globális átlagárak háromszorosára rúg.

hirdetés

Az USA-ban a gyógyszerek átlagára +306,82%-kal haladják meg a globális átlagárat, ezután a németországi árak következnek a globális átlagárak +125,64%-ával, majd az Egyesült Arab Emirátusok igen közel Németországhoz, +122,03%-kal. Legalacsonyabbak az árak Thaiföldön (-93,93%), Kenyában (-93,76%) és Malaysiában (-90,8%).

A legnagyobb árbeli különbség a magas vérnyomás kezelésére használatos ACE-gátló lisinopril (Prinivil, Zestril, Merck és Zeneca) gyógyszernél figyelhető meg, melynek ára az Egyesült Államokban +268,56%-kal magasabb a globális átlagárnál.

A gyógyszerárakról szóló, összehasonlító jellegű tanulmányt az Egyesült Királyságban bejegyzett digitális egészségügyi szolgáltató, a Medbelle készítette. A cég társ-alapítója és ügyvezető igazgatója, Daniel Kolb elmondta, hogy „mi itt a Medbelle-ben úgy gondoljuk, hogy az orvoslás és az árak átláthatóságának digitalizációja javíthatja az egészségügyi teljesítményeket, és csökkentheti a kiadásokat. Ugyanazon gyógyszerek árának „indexálása” (mutatószámmal való ellátása) szerte a világban arra utal, hogy az olyan országokban, mint pl. az USA, az átláthatóság hiánya áll az elszabadult, felfújt gyógyszerárak mögött.” Kolb szerint – még ha a listájukon szereplő egyik legdrágább gyógyszert, az arthritis kezelésére használt adalimumabot nem is veszik bele az összehasonlításba - , az USA-ban a gyógyszerek árai akkor is nagyságrendekkel haladják meg a világ egyéb országaiban meglévő gyógyszerárakat. A Medbell kimutatásának készítői szerint az átláthatóság növelésével növekszik az egészségügy szereplői között az összehasonlítás lehetősége.

A Medbell által végrehajtott tanulmányban rávilágítanak az egyes országokban kapható gyógyszerek árának egyenlőtlenségére, melynek következtében vélhetően mérsékelhetők ezek az egyenlőtlenségek, és javulhat a betegek gyógyszerekhez való hozzáférése. 50 országban hasonlították össze a leggyakrabban használt 13 gyógyszer árát. Az összehasonlításokat fillérről fillérre végezték, függetlenül attól, hogy a gyógyszer árában van-e biztosítási támogatás, vagy a gyógyszert a beteg fizeti saját zsebéből. Kiválasztották a leggyakoribb egészségügyi problémákra használt: a szívbetegség, az asthma, a szorongásos betegség, az erektilis diszfunkció kezelésére alkalmazott gyógyszereket. A gyógyszerek átlagos árait vették alapul, de az egyes szerekről úgy kaptak teljes képet, hogy a generikus változatok árait is figyelték.

Az összehasonlító kimutatásban a következő gyógyszerek szerepeltek: sildenafil (Viagra), pregabalin (Lyrica), atorvastatin (Lipitor), salbutamol (Ventolin), azithromycin (Zithromax), insulin glargine (Lantus), tacrolimus (Prograf), rospirenone/ethinylestradiol (Yasmin), fluoxetine (Prozac), alprazolam (Xanax), lisinopril (Zestril), tenofovir (Viread), and adalimumab (Humira). Az árkülönbségek egyes gyógyszereknél különösen magasak voltak: pl. az insulin glargin ára az USA-ban +557,86%-kal tért el a globális átlagártól. A második legdrágább volt a készítmény Argentínában, bár lényegesen olcsóbb volt az amerikai árnál: +169,96%. Az insulin-glargin a legolcsóbb Egyiptomban: -43,51%. Drámai árkülönbségek vannak a sildenafil tekintetében is: legdrágább az USA-ban (+660,24%), melyet Taiwan (+152,18%), majd Svájc követ (+132,69%). Legolcsóbb a szer Írországban (-90,57%), Egyiptomban (-89,24%) és Argentinában (-89,24%).

Már a 2014-es Medscape Medical News cikk is azt mutatta, hogy az USA-ban a legdrágábbak a gyógyszerek, aztán Kanada, Németország, Japán következett. Különösen drágák a rákellenes készítmények, melyek betegenként akár évi 150.000 dollárba is kerülhetnek. Az új daganatellenes szerek ára évtizedek óta növekszik, és a drágulási tendencia nem csitul.

Ami Magyarországot illeti, a gyógyszerárak a globális átlaghoz képest a következőképpen alakultak: sildenafil 52,28%, pregabalin -14,08%,  atorvastatin -18,01%, salbutamol 1,76%, azithromycin 44,24%,  insulin glargine -24,73%, tacrolimus - 47,84%, drosperidon/ethinyloestradiol -5,16%, fluoxetin -29,12%, alprazolam -51,01%, lisinopril -53,26%, tenofovir 24,01%, adalimumab -23,37%. Az eredeti gyógyszerek árának eltérése az átlagáraktól Magyarországon -1,96, a generikus gyógyszerek árának eltérése az átlagáraktól 305,09%.

Források:

1. Nelson R. No surprise – highest drug prices across the board in the US. Medscape Medical News > Oncology News. December 17, 2019.
2.Medbelle. 2019 Medicine Price Index
3.Nelson R. Why are drug costs so high in the United States? Medscape Medical News > Oncology News, November 19, 2014.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.